一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析) 1.阅读理解
We often hear stories of animals rescuing people .But now someone has managed to return the favor .
The event took place one snowy January morning Thomas Smith was walking his dog, Jack, in the park.\" As I was walking, I just saw Jack running onto the ice towards the ducks in the middle, and then he fell into the water and couldn't climb out, \"said Smith. He realized he had no choice but to try and save his dog.\" someone else told me the lake was only one - meter deep, but it was at least twice that. I had to break my way through the 6- cm ice. Finally, I got Jack by the neck, and pulled him out. I don't think I have ever felt so cold by the time we got back to dry land. And when we got there, everyone was asking if Jack was okay------ no one was particularly worried, about me!\"
A neighbor, Julie Brown, saw it all happen.\"The dog went onto an icy lake. All of a sudden, it started to go under. There were crowds of people around, and they were all shouting and screaming. Before I knew it, the owner Smith was in the water forcing his way through the ice. I can't begin to imagine how cold it was. Everyone was very nervous, but he was as cool as a cucumber — he just crawled back out, put the dog on its lead, and went home.\"
Many regard him as a hero, but Mr. Smith is quite laid- back about it.\"Most dog owners are the same as me.They would do what I did without a second thought. But in the future, I'm going to make sure he's on lead near any ice ponds,
Pets are members of our family. Would you do the same for them? (1)What happened on a cold January morning?
A. Mr. Smith met Jack in the park. B. Mr. Smith ran after Jack on the ice. C. Jack fell from the ice into the water. D. Jack played with the ducks in the water. (2)How did Mr. Smith save Jack?
A. He asked a neighbor for help B. He broke the ice and shouted to Jack.
C. He got Jack by the leg and pulled him out. D. He pulled Jack out of the icy water by the neck.
(3)The underlined phrases\" as cool as a cucumber\" in Paragraph 3 means \"___________\" A. relaxed B. proud C. shy D. brave (4)In the last paragraph, the writer asks a question to _____________.
A. suggest keeping pets for fun. B. remind people to put their dogs on the leads. C. encourage people to take good care of their pets. D. advise people not to leave their dog near icy ponds .
(5)What is the best title of the passage?
A. A Man's Pet Dog B. A Dog's Best Friend C. The Danger on the Icy Lake D. Suggestions for Pets' Owners 【答案】(1)C (2)D
(3)A (4)C (5)B
【解析】【分析】短文大意:短文讲了人们和狗之间的故事,当狗遇到危险之后,人们会奋不顾身地救它,呼吁人们要爱护狗。
(1)细节理解题。根据I just saw Jack running onto the ice towards the ducks in the middle,and then he fell into the water and couldn't climb out,\"我刚看见杰克跑到冰面上,向中间的鸭子跑去,然后掉进水里,爬不出来,可知杰克从冰上掉到水里。故选C。
(2) 细节理解题。根据Finally,I got Jack by the neck,and pulled him out.最后,我拽到了杰克的脖子,把它拉了出来.可知是拽到了杰克的脖子,把它拉了出来。故选D。 (3)词义猜测题。根据上下文Everyone was very nervous,but he was as cool as a cucumber-----he just crawled back out,put the dog on its lead,and went home.\"每个人都很紧张,但他泰然自若——他刚爬了出来,把狗牵上,然后回家了.可知每个人都很紧张,but但是,表示转折,结合选项,应说但他很从容,所以as cool as a cucumber意为放松,冷静,从容。relaxed轻松的,冷静的,故选A。
(4)细节理解题。根据最后一段内容及其句子But in the future,I'm going to make sure he's on lead near any ice ponds,Pets are members of our family.Would you do the same for them?但在未来,我要确保他在任何冰池附近,宠物是我们家的成员,你会为他们做同样的事吗?可知为了鼓励人们好好照顾他们的宠物。故选C。
(5)主旨大意题。这篇短文讲的是人们想尽办法救狗的故事。可知这篇文章讲的是人类是狗最好的朋友。故选B。
【点评】此题考查阅读理解。在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
2.阅读理解
We have some new helpers in our Community Centre. Have a look at their information cards.
John Smith
Retired(退休的) Maths Teacher: 40 years of teaching experience(经验) Good at Maths and Science Free from Monday to Thursday Phone number: 81414887 Email: oldsmith1999@126.com
Allan Green
Computer programmer(程序员) Working in HP Good at fixing(修理) computers and phones
Phone number: 81392236 QQ: 741323748 (Flying Tiger)
Diana Brown
A good gardener(园丁) Good at looking after flowers and plants Come to the community centre every Friday QQ: 66776786 (Green World)
(1)John Smith can help children .
A. fix things B. learn Science C. look after flowers D. learn to do the housework(家务) (2)Which of the following is TRUE according to the material? A. Allan Green is a retired programmer. B. John Smith is not free at weekends.
C. Diana Brown comes to the community centre twice a week. D. John Smith is good at fixing computers. 【答案】 (1)B (2)B
【解析】【分析】文章大意:文章介绍了社区中心新来的三个助手的基本情况,还有她们的职业及联系方式。
(1)细节理解题,根据 Good at Maths and Science 可知,斯密斯可以帮孩子们学习数学和科学,故答案是B。
(2)细节理解题,根据 Free from Monday to Thursday 可知斯密斯周一到周四有空,因此周末没空,故答案是B。
【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题相对简单,一般可以直接从文章中找到答案。
3.阅读理解
In April this year, lots of bags full of small change(零钱) were seen at bus stops in Tianjin. They were made for passengers to turn their notes into small change. And such an idea came from four students from Zhongbei Middle School, Tianjin.
\"People will surely feel worried when they take a bus without coins. We just want to do something to help them,\" said Wang Yongcun, 15, one of the four students.
The four boys spent their whole weekend making the change bags. After that they went to see the number of the passengers at each bus stop near their school, and then chose the top six stops to put the bags.
Many people think that the four boys have really done a good job. But, things didn't go as the boys thought. Two days later, they found that the money was gone, and that even the bags were taken. It really made them sad but they would not give up. Their classmates and teachers came to help them in time. They put their pocket money in bags again. And the teachers also taught them to make better change bags. They tried their best to do it.
The four boys feel very happy because they have done something good for the passengers. Their warm hearts are moving. More and more people are beginning to join in the activity. (1)The change bags were put .
A. on the buses B. under the desks C. at the bus stops D. near the parks (2)Which of the following is TRUE according to the passage? A. The teachers gave up when the bags were taken. B. The passengers refused to put money in the bags. C. The idea of small change bags came from four boys. D. The small change didn't help the passengers much.
(3)What's the main idea of this passage? A. Making change bags is difficult. B. Pocket money can be helpful. C. Giving help brings us happiness. D. Every coin has two sides. 【答案】 (1)C (2)C (3)C
【解析】【分析】文章大意:为了方便乘客换零钱,今年四月在天津车站出现了很多零钱袋。这个主意是天津中北中学的四个学生想出的。他们利用周末制作零钱袋。他们选择了六个车站放置零钱袋。他们很高兴,因为他们为乘客做了点好事。
(1)细节理解题,根据 In April this year, lots of bags full of small change(零钱) were seen at bus stops in Tianjin可知零钱袋放在公交车站,故答案是C。
(2)细节理解题,根据 And such an idea came from four students 可知这个想法来自四个中学生,因此C正确,故答案是C。
(3)主主旨大意题,根据最后一段的描述可知帮助别人给自己带来快乐,故答案是C。 【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题和主旨大意题,细节理解题比较简单,一般可知直接在文中找到答案。主旨大意题则需要在充分理解文章的基础上归纳出文章的中心。
4.阅读理解
Every year on April 22, People all over the world celebrate Earth Day. It is a time to work to keep our earth clean. People plan projects to clean up the land, air and water.
U.S. Senator Gaylord Nelson first thought of the idea for Earth Day in 1962 when he saw polluted rivers and cities with smoke. He needed to get support from Americans to clean up the earth. Finally, on April 22, 1970, 20 million Americans celebrated the first Earth Day! Now many countries around the world celebrate it, and you can, too. How can you celebrate Earth Day? Here are a few ideas: Join a clean-up project-Clean up your street or a favorite beach.
Save energy-Turn off the lights when you leave a room, and use public transportation. Use less water.
Reduce(减少)/ Reuse/ Recycle ― Practice the three Rs: First, reduce how much you use.
Then reuse or recycle what you can.
You can make a difference on Earth Day and every day! (1)People celebrate World Earth Day every year to _____.
A. have great fun B. keep our earth clean C. get to know each other D. get support (2)How do people around the world celebrate Earth Day? A. By using more cars.
B. By helping clean up the land, air and water. C. By polluting rivers and cities. D. By taking fewer buses.
(3)Which of the following sentences is NOT true? A. Americans celebrated the first Earth Day. B. Three Rs mean reduce, reuse and recycle.
C. Now about 20 million people celebrate the Earth Day.
D. People celebrate Earth Day by helping to do some public cleaning. (4)The best title of this passage is _____.
A. Three Rs B. A Clean-up Project C. World Earth Day D. Save Energy 【答案】 (1)B (2)B (3)C (4)C
【解析】【分析】短文大意:每年的4月22日是世界地球日,是为了唤醒人们保护地球、保护我们的环境的意识而设立的。短文中介绍了地球日的由来,以及我们该如何庆祝地球日。
(1)细节理解题。根据Every year on April 22, People all over the world celebrate Earth Day. It is a time to work to keep our earth clean.可知,庆祝地球日是为了保持我们的地球干净,故选B。
(2)细节理解题。根据People plan projects to clean up the land, air and water.可知,在地球日,人们计划一些项目来净化土地、空气和水,故选B。
(3)推理判断题。根据短文第二段Finally, on April 22, 1970, 20 million Americans celebrated the first Earth Day! Now many countries around the world celebrate it, and you can, too.可知,在第一个地球日的时候,有二千万美国人庆祝,而现在全世界很多国家的人都来庆祝,故C选项是错误的,故选C。
(4)主旨大意题。根据Every year on April 22, People all over the world celebrate Earth Day、U.S. Senator Gaylord Nelson first thought of the idea for Earth Day in 1962、How can you celebrate Earth Day?可知,短文介绍了世界地球日 的由来以及我们如何庆祝它,因此全文都是围绕\"地球日\"进行叙述的,故C选项最能体现文章主题,故选C。
【点评】此题考查阅读理解。审视标题,抓住中心。这样做有利于对文章的理解,能提高做题的效率。浏览全文,掌握全貌。这样全文的梗概便一目了然了。细读题目,抓住要点。对于那些要通过对文章归纳判断、逻辑推理的题目,需要再对全文快速阅读,仔细分析思考,反复比较、推敲选出正确答案。
5.阅读理解
Some animals sleep during the wintertime because the weather can be very cold and it is difficult for them to find food. They can sleep for a long time. This kind of winter sleep is called “hibernation”.
If an animal moves about a lot, it needs food. Hibernating animals do not need to eat much because they are not moving about. Their hearts(心脏) beat very slowly and they also breathe(呼吸) slowly. They find a place that is sheltered(遮蔽的) from bad weather and where they are out of danger. Their body fat(脂肪) keeps them alive and warm.
Some animals, such as bears, may wake up from their hibernation on warm winter days and then quickly go back to sleep again when they see the snow is still thick on the ground. When the weather becomes warmer in spring, the animals start to wake up and look for food. (1)If an animal moves about a lot, it needs ________.
A. food B. a shelter C. the sunshine D. winter sleep (2)Hibernating animals don't need to eat because ________ keeps them alive and warm. A. the sunshine B. their hearts C. bad weather D. their body fat (3)Some hibernating animals may ________ when they find the snow is still thick on the ground.
A. eat some food B. wake up on winter days C. quickly go back to sleep D. go out to look for food
(4)When the weather becomes ________,the hibernating animals start to wake up and look for food.
A. cold in winter B. cold in spring C. warmer in winter D. warmer in spring 【答案】 (1)A (2)D (3)C (4)D
【解析】【分析】本文介绍了动物冬眠的事情。
(1)细节题。根据 If an animal moves about a lot, it needs food 可知如果一个动物经常走动,它就需要食物,故选A。
(2)细节题。根据 Hibernating animals do not need to eat much 和 Their body fat(脂肪) keeps them alive and warm,可知,冬眠的动物不需要吃东西因为他们身体的脂肪可以保持他们活着和温暖,故选D。
(3)细节题。根据 Some animals, such as bears, may wake up from their hibernation on warm winter days and then quickly go back to sleep again when they see the snow is still thick on the ground可知有些冬眠的动物当他们发现地上的雪很厚时,会迅速回去睡觉,故选C。 (4)细节题。根据 When the weather becomes warmer in spring, the animals start to wake up and look for food可知当气候开始在春天变暖时,冬眠的动物开始醒来寻找食物,故选D。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,细节题要注意从文中寻找关键词,得出答案。
6.阅读理解
Mr Brown lived in a house less than two miles from his office, so he was able to drive home every day for lunch. Every time he drove home at noon, he found many cars were parked outside his house and there was no room for his own car. He had to drive somewhere else to park his car. Then he had to walk back home. This made him very angry.
He had put up a board, which said \"No parking\" in the garden facing the road, but nobody noticed(注意) it. People seemed to obey(遵守) only a police notice with white letters on a blue board:
Mrs Brown suggested(建议) that he steal(偷) a police notice. He was afraid to do so. She then suggested that he make one just like a police notice. He said he was not the police and couldn't use the word \"police\". Several days later, Mr Brown made a blue board with white letters:
\"Oh!\" Mrs Brown said, \"You told me you weren't going to use the word 'police', but why do you use it now?\" \"Really?\" he asked. \"Look again. \" She started to laugh. \"You are really clever.\" (1)Mr Brown's office was ________ his house.
A. next to B. not so far from C. two hours' drive from D. five miles from (2)Mr Brown was angry about that ________. A. he found no room to park his car outside his house B. he had nothing to eat for lunch at home C. he lost the way when he drove back home one day D. he couldn't make a police notice outside his house
(3)Mr Brown made ________ notice board(s) altogether(一共). A. one B. two C. three D. no (4)Mr Brown made a notice board which ________ in the end.
A. was just the same as a police notice B. was different in colour from a police notice C. just looked like a police notice D. said \"POLICE NOTICE, NO PARKING\" 【答案】 (1)B (2)A (3)B (4)C
【解析】【分析】本文讲述布朗夫妇为了避免有人占用他们的停车位而想出了一个办法。 (1)推测题。根据 Mr Brown lived in a house less than two miles from his office, so he was able to drive home every day for lunch布朗先生的办公室离家不到2英里,能每天开车回家吃午餐,故可推测办公室距离他的家不远,not so far from,距离……不远,故选B。
(2)细节题。根据 here was no room for his own car和 This made him very angry可知他生气是因为他没有地方停车,故选A。
(3)细节题。根据 He had put up a board, which said \"No parking\" in the garden facing the road 和 he make one just like a police notice 可知他一共做了2块牌子,故选B。
(4)细节题。根据 he make one just like a police notice,可知布朗最后做了一块看上去像通告一样的东西,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题两种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
7.阅读理解
\"Be proud of what you do,\" my father always told me, \"whether you are a boss or a cleaner.\" When I was 15, I got a summer job in a hospital. I was told that my duties would include sweeping floors. I smiled and remembered Dad's words.
Even though my job was the lowest, it made me feel excited. I saw it as a challenge because it was my first job. I learned to be on time and tried to do everything well. In return, I was treated with respect(尊敬) by doctors, nurses and patients. Each morning I imagined that the dirty dishes would make patients sicker if I were not there to wash them clean. After breakfast was done, I started sweeping the floors of all patient rooms and cleaning toilets. Though I was tired, I wanted the job to be done well. People would say, \"That young boy really does a good job.\" That gave me pride.
Working in the hospital taught me that being proud of one's job is important. It does not matter whether the job is sweeping floors or managing a large business. Through every job I have ever had, my father's words have always stayed with me. I have swept floors, and I have been a manager. I think Dad would be proud of me. (1)The writer's first job was a .
A. boss B. cleaner C. manager D. doctor (2)Which of the following DIDN'T the writer do in the hospital according to the passage? A. Looking after patients. B. Washing dishes. C. cleaning toilets. D. Sweeping the floor. (3)When the writer was in the hospital, he .
A. made the patients sicker B. wasn't tired C. worked hard D. did everything (4)From the passage we know that . A. the writer's father always stayed with him B. the father didn't like the writer's first job C. the writer wasn't proud of his first job
D. the father's words encouraged the writer to do everything well 【答案】 (1)B (2)A (3)C (4)D
【解析】【分析】文章大意:从作者的第一份工作开始,父亲的话一直伴随着他,不管干什么都要都要为自己所做的事感到骄傲。
(1)细节理解题:根据 When I was 15, I got a summer job in a hospital. I was told that my duties would include sweeping floors. I smiled and remembered Dad's words. 可知作者的第一份工作是在医院拖地板。也就是做清洁工,故答案是B。
(2)细节理解题,根据 Each morning I imagined that the dirty dishes would make patients sicker if I were not there to wash them clean. After breakfast was done, I started sweeping the floors of all patient rooms and cleaning toilets. include sweeping floors. I smiled and remembered Dad's words. 可知作者的工作就是扫地、洗盘子和打扫厕所,而不包括照看病人,故答案是A。
(3)推理判断,根据 Each morning I imagined that the dirty dishes would make patients sicker if I were not there to wash them clean. After breakfast was done, I started sweeping the floors of all patient rooms and cleaning toilets. Though I was tired, I wanted the job to be done well. 可知作者工作很累很辛苦,但是很开心,故答案是C。
(4)推理判断,根据 Through every job I have ever had, my father's words have always stayed with me. 可知作者在做每一份工作的时候,父亲的话一致伴随着他,故答案是D。 【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,推理判断题和主旨大意题,细节理解题可以直接从文中找到答案,而推理判断这需要根据前后文进行合理的判断最后得出结论,主旨大意是对文章中心的总结。
8.阅读理解
Drinking water is good for your health. There are some scientific ways of drinking water. ⒈It is the best medicine to drink two glasses of water in the morning. ⒉Drink clean water.
⒊Drink the water that has not been boiled.
Many people think boiled water is safe and good for people's health. In fact, it is not true. The boiling point of water is 100 °C. By boiling it, most bacteria(细菌) in water can be killed. In the past, the water was less polluted, so boiling was a good way to make clean water. But heavy metals and other dangerous things in today's water are much more terrible than bacteria. Boiling doesn't solve that problem. And boiling water may give us more dangerous things in our glass. ⒋Never use soft drinks to take the place of water. ⒌Water is also needed in winter. ⒍Drink water at the right time.
1) After getting up in the morning, you have less water in your body, because you weren't drinking for the whole night .So you should drink some water to keep your health after getting up in the morning. That can prevent high blood pressure(血压), cerebral hemorrhage(脑溢血) and so on.
2) Drinking water at about 10 a. m. helps your body keep enough water. 3) Drinking water at about 3 p. m. can clean the wastes out in your body.
4) About eight o'clock in the evening is the best time to drink water. Your blood gets thicker
when you sleep. Water will make your blood less thick.
Besides, we should drink 2L of water every day. Water is so important in our life. We should drink water often.
(1)According to the passage, in the morning is the best. A. drinking some hot soup; medicine B. having some porridge; breakfast C. drinking some water; medicine D. drinking some coffee; breakfast
(2) can prevent high blood pressure, cerebral hemorrhage and so on. A. Drinking some water after getting up in the morning B. Drinking some water before going to bed C. Drinking some milk before going to bed
D. Drinking some beer after getting up in the morning
(3)At about 3 p. m. , drinking water can clean the out in your body. A. oil B. food C. wastes D. blood (4)From the passage, we can learn that the best time to drink water is . A. about eight o'clock in the morning B. about eight o'clock in the evening C. before supper D. after breakfast 【答案】 (1)C (2)A (3)C (4)B
【解析】【分析】本文介绍科学的饮水方式。
(1)细节题。根据 It is the best medicine to drink two glasses of water in the morning 可知早上喝水是最好的药 ,故选C。
(2)细节题。 So you should drink some water to keep your health after getting up in the morning. That can prevent high blood pressure, cerebral hemorrhages(脑溢血) and so on.可知早上喝水可以防止高血压等疾病 ,故选A。
(3)细节题。根据 Drinking water at about 3 p. m. can clean the wastes out in your body 可知 午3点左右的饮用水可以清除体内的废物 ,故选C。
(4)细节题。根据 About eight o'clock in the evening is the best time to drink water. 可知 晚上八点左右是喝水的最佳时间 ,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,细节题要注意从文中寻找答案。
9.阅读理解
All around the world, people drink tea. But tea does not mean the same thing to everyone. In different countries people have very different ideas about drinking tea.
In China, for example, tea is always served when people get together. The Chinese drink it at
any time of the day at homes or in tea houses. They prefer their tea plain with nothing else in it. Tea is also important in Japan. The Japanese have a special way of serving tea called a tea ceremony(仪式). It is very old and full of meaning. Everything must be done in a special way in the ceremony. There is even a. special room for it in Japanese homes.
Another tea-drinking country is England. In England, the late afternoon is \"teatime\". Almost everyone has a cup of tea then. The English usually make tea in a teapot and drink it with cream and sugar. They also eat cakes, cookies and little sandwiches at teatime.
In the United States people drink tea mostly for breakfast or after meals. Americans usually use tea bags to make their tea. Tea bags are faster and easier than making tea in teapots. In summer, many Americans drink cold tea—\"iced tea\". Sometimes they drink iced tea from cans, like soda. (1)The passage is about .
A. Chinese tea B. why tea is important
C. the teatime in England D. different ways of drinking tea in different countries (2)Tea is popular .
A. all around the world B. only in the United States C. only in English-speaking countries D. in Asian countries (3)The Chinese drink tea .
A. for breakfast B. in a special ceremony C. when they get together D. only in teahouses (4)The English like to .
A. eat cakes and cookies with their tea B. drink their plain tea C. drink tea for breakfast D. drink their tea in a special room 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)A
【解析】【分析】叙述了各国喝茶的不同习惯,本文叙述了中国人一般喝茶时,不加其他的东西,而英国人喝茶的同时喜欢吃点东西;日本对喝茶很讲究;美国人在夏天时,喜欢喝冰茶。
(1)主旨题。根据全文描述可知短文主要叙述了不同的国家有不通过的喝茶的习惯,故选D。
(2)细节题。根据 All around the world, people drink tea 可知在世界各地,人们喝茶。故选A。
(3)细节题。根据 tea is always served when people get together 可知人们聚在一起时总是要喝茶 ,故选C。
(4)细节题。根据 They also eat cakes, cookies and little sandwiches at teatime.可知英国人喝茶时喜欢吃点东西 ,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题主旨题2种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
10.阅读下面材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Jean is a bright young girl from a rich and famous family. She goes to a good university and has almost everything that money can buy. But all her family are so busy that they can hardly find time to be with her. In fact, Jean feels quite Lonely. So Jean spends a lot of her time on . She likes to be anonymous, using the name Linda on . She doesn't want people to know anything about her famous family and her rich life.
Last year Jean made a very special friend on . His name was David and he lived in San Francisco. David was full of stories and jokes. He and Jean had the same interests in rock music and modern dance. So it always took them many hours to talk happily about the latest rock music and their favorite singers and sometimes they even forgot the time. Of course, they wanted to know more about each other. David sent a picture of himself: He was a tall, good-looking young man with a big, happy smile. As time went by, they became good friends and often sent cards and small things to each other.
When Jean's father told her that he was going on a business trip to San Francisco, she asked him to let her go with him, so that she could give David a surprise for his birthday. She would take him the latest CD of their favorite rock singer. But when Jean knocked on David's door in San Francisco she found that the special friend she had chatted with on for so long was a twelve-year-old boy named Jim.
(1)The underlined word “lonely ”in Paragraph I means ____________ In Chinese A. 紧张的 B. 嫉妒的 C. 悔恨的 D. 寂寞的 (2)What did Linda and David often talk about on ? A. Their colorful lives B. Their busy studies C. Their different hobbies D. Their favorite singers (3)Which of the following about Jeans special friend is true? A. He was a tall, good-looking young man B. He came from a rich and famous family C. He was a twelve-year-old boy named Jim D. He always had a big, happy smile on his face. (4)What's the best title for the story?
A. A Real Surprise B. A Rich Life C. An Exciting Trip. D. A Special Talk. 【答案】 (1)D (2)D (3)C (4)A
【解析】【分析】主要讲了Jean的家人不能陪伴她,Jean从网上认识了一个叫David的朋友,Jean去洛杉矶出差时想给David一个惊喜,结果发现David是一个12岁的小男孩。
(1)推断题。根据前句But all her family are so busy that they can hardly find time to be with her.他的家人如此繁忙以至于他很难找时间和他在一起,所以Jean感到孤单寂寞,故选D。
(2)细节题。根据So it always took them many hours to talk happily about the latest rock
music and their favorite singers and sometimes they even forgot the time.可知他们谈论他们最喜爱的歌手,故选D。
(3)细节题。根据But when Jean knocked on David's door in San Francisco she found that the special friend she had chatted with on for so long was a twelve-year-old boy named Jim.可知他是一个12岁的叫做Jim的男孩,故选C。
(4)主旨题。根据全文可知主要讲了主要讲了Jean的家人不能陪伴她,Jean从网上认识了一个叫David的朋友,Jean去洛杉矶出差时想给David一个惊喜,结果发现David是一个12岁的小男孩。即一个惊讶或者惊喜,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 91gzw.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-2
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务