湖南师范大学附属中学2020-2021学年高二下学期第一次大
练习英语试题
一、阅读选择
This is my son Matthew’s last night at home before college. I know that this is good news. I feel proud that Matthew will go to a great school. I know that this is the finest hour. But looking at the suitcases on his bed sends me out of the room to a hidden corner where I can’t stop crying.
Through the sorrow, I feel embarrassed. “Pull yourself together!” I tell myself. There are parents sending their kids off to battle zones. How dare I feel so shocked and upset?
One of the great gifts of my life has been having my boys, Matthew and John Owen. Through them, I have explored the mysterious, complicated bond between fathers and sons. As my wife and I raised them, I have discovered the love and loss between my father and me. After my parents’ divorce, I spent weekends with my dad in Ohio. By the time Sunday came around, I was unable to enjoy the day’s activities because I was already afraid of the goodbye of the evening.
Now, standing among Matthew’s accumulation of possessions, I realize it’s me who has become a boy again. All my sadness and longing to hold on to things are back, sweeping over me as they did when I was a child.
His bed is tidy and spare. It already has the feel of a guest bed. In my mind I replay wrapping him in his favorite blanket. That was our nightly routine until one evening he said, “Daddy, I don’t think I need a blanket tonight.” I think of all the times we lay among the covers reading. I look at the bed and think of all the recent times I was annoyed at how late he was going to sleep. I’ll never have to worry about that again, I realize.
For his part, Matthew has been a rock. He is treating his leaving as just another day at the office. And I’m glad. After all, someone’s got to be strong. I’m proud that he is charging into the first chapter of his adult life with such conf idence. 1.What does the writer mean by “Pull yourself together!”? A.Get up!
B.Take up!
C.Cheer up!
D.Wake up!
2.We can infer from the passage that__________. A.the writer is accustomed to sleeping early B.Matthew doesn’t get on well with his father
C.the writer wasn’t brave enough to face his parents’ divorce
1
D.Matthew is ready for his new life
3.How does the writer feel about his son’s leaving for college? A.Worried.
B.Grateful.
C.Relieved.
D.Bittersweet.
4.Which of the following could be the best title of the text? A.Sweet Memories C.A Glorious Moment 【答案】 1.C 2.D 3.D 4.B 【分析】
这是一篇记叙文。作者的儿子即将离开,作者既感到自豪又感到悲伤。 1.
词义猜测题。根据划线句前面的“Through the sorrow, I feel embarrassed.(通过悲伤,我感到尴尬)”及后面两句“There are parents sending their kids off to battle zones. How dare I feel so shocked and upset?(家长把孩子送到战场。我怎么敢如此震惊和不安?)”可推知,划线句意为“振作起来!”故选C。 2.
推理判断题。根据最后一段“He is treating his leaving as just another day at the office. And I’m glad. After all, someone’s got to be strong. I’m proud that he is charging into the first chapter of his adult life with such conf idence.(他把他的离开当作在办公室的普通一天。和我很高兴。毕竟,总得有人坚强点。我感到骄傲的是,他如此自信地开始了他成年生活的第一章)”可知,Matthew以平常心看待本次离开,已经做好了准备。故选D。 3.
细节理解题。结合第二段“Through the sorrow, I feel embarrassed. “Pull yourself together!” I tell myself. There are parents sending their kids off to battle zones. How dare I feel so shocked and upset?(通过悲伤,我感到尴尬。“振作起来!”我告诉自己。有家长把孩子送到战场。我怎么敢感到如此震惊和不安?)”和最后一段“I’m proud that he is charging into the first chapter of his adult life with such confidence.(我感到骄傲的是,他如此自信地开始了他成年生活的第一章)”可知,作者对于儿子的离开既难过又感到欣慰自豪。故选D。
2
B.Unavoidable Goodbye D.Unconditional Love
试卷第!异常的公式结尾页,总19页
4.
主旨大意题。根据第一段“This is my son Matthew’s last night at home before college. I know that this is good news. I feel proud that Matthew will go to a great school. I know that this is the finest hour. But looking at the suitcases on his bed sends me out of the room to a hidden corner where I can’t stop crying.(这是我儿子马修上大学前在家的最后一晚。我知道这是好消息。我为马修能去一所好学校而感到骄傲。我知道这是最好的时刻。但看着他床上的行李箱,我走出房间,来到一个隐蔽的角落,禁不住哭了起来)”可知,作者的儿子即将离开家里,作者知道这是无可避免的,但又感到难过。所以B项“无法避免的再见”既说明了该事件的必然性又透露出些许无奈,最符合文意。故选B。
With reports suggesting a second wave of coronavirus(新冠病毒) may be on its way (or here already), it makes sense to give yourselves a check if we’re still doing all the right things. Washing hands is one of those things that we were hopefully already doing, but realized in the wake of the pandemic that we could always be doing it more and for longer. But what about washing our food? Given the news that there have been outbreaks in food factories and processing plants from-Bernard Matthews to Mr. Kipling locations-it does make sense to think about it.
Although the government have confirmed that the chance of catching coronavirus from food and food packaging is “very unlikely”, washing food before eating is a part of good habit that can reduce that small risk. Sally Bloomfield, chair of the scientific advisory board of the International Scientific Forum on Home Hygiene tells people, “Because the items you pick off the shelves in the supermarket will have been touched by other people, there is a chance that the packaging may have become harmful via their hands. Washing your shopping is not a question of whether it is necessary, it’s about minimizing risk-and if someone in the home is at increased risk of infection, this becomes more important.”
Dr. Perpetua Emeagi, a lecturer in Human Biology and Biological Sciences at Liverpool Hope University, says, “If someone with COVID-19 asked you if you wanted a bite of their sandwich, you clearly wouldn’t go anywhere near it.” And the same caution has to be taken with everything you bring home from the supermarket, as you simply don t know who’s been handling it before you. Imagine a scene where someone with COVID-19 has sneezed into his hands before entering the store and picked up a tin of beans. The same person changes his mind, puts the tin of beans back on the shelf, only for you to come and place it in your basket shortly afterwards. On the science side, she continues, “Officially, Public Health England tells
3
us that the quantity of infectious virus on any surface is likely to have decreased significantly by 24 hours, and even more so by 48 hours. But there’s also some evidence to suggest the virus could survive for up to seven days outside the human body. Surfaces like cardboard and plastic-common supermarket packaging products-are known to effectively harbor COVID-19. And my advice would be this: Wash or wipe down everything you bring home thoroughly before either putting in your cupboards or consuming it.” 5.Why did the author mention coronavirus in the first paragraph? A.To give some evidence. C.To lead to the topic.
B.To attract young readers. D.To relate the latest event.
6.Which of the following is TRUE according to Paragraph 2? A.People can by no means catch a virus from food.
B.Washing food before eating is a positive and necessary action. C.The items you pick from the supermarket can have a lot of viruses.
D.The government has confirmed that there is no need to wash food before eating. 7.What does the underlined word mean in Paragraph 3? A.Cause.
B.Destroy.
C.Protect.
D.Carry.
8.What does the passage mainly talk about? A.Necessity of washing food before eating. B.Ways to stop the spread of coronavirus. C.Approaches to picking up groceries. D.Ways to deal with infection with coronavirus. 【答案】 5.C 6.B 7.D 8.A 【分析】
这是一篇说明文。文章主要论述吃前清洗食物是否有必要。 【详解】
1.推理判断题。根据文章第一段第一句“With reports suggesting a second wave of coronavirus may be on its way(or here already), it makes sense to give yourselves a check if
试卷第!异常的公式结尾页,总19页
4
we’ re still doing all the right things. (有报道称,第二波新冠病毒可能即将到来(或者已经到来),我们有必要检查一下自己是否还在做正确的事情。)”可推断,作者提到新冠病毒是为了引出文章主题——是否要清洗食物。故选C。
2.细节理解题。根据文章第二段第一句“Although the government have confirmed that the chance of catching coronavirus from food and food packaging is ‘very unlikely’, washing food before eating is a part of good habit that can reduce that small risk.(尽管已经证实,通过食品和食品包装感染冠状病毒的可能性‘非常小’,但吃之前清洗食物是一个好习惯的一部分,可以降低这种小风险。)”可知,吃前清洗食物是一个好的且有必要的举措。故选B。
3.词义猜测题。根据文章第三段划线词前句“But there’s also some evidence to suggest the virus could survive for up to seven days outside the human body. (但也有一些证据表明,这种病毒可以在人体之外存活7天。)”可知,食品包装也会携有(carry)病毒。故选D。 4.主旨大意题。根据文章第一段最后两句“But what about washing our food? Given the news that there have been outbreaks in food factories and processing plants-from Bernard Matthews to Mr. Kipling locations-it does make sense to think about it. ”(但是清洗食物呢?从伯纳德·马修斯到吉卜林先生所在的食品厂和加工厂已经爆发了疫情,考虑到这一点是有意义的。)及全文内容可知,文章主要论述吃前清洗食物是否有必要。所以短文的主旨大意为“吃前清洗食物的必要性”。故选A。
A study showed that the experiences children have in their first few years are important . These experiences affect the development of the brain. When children receive more attention, they often have higher IQs. Babies receive information when they see, hear and feel things, which makes connections between different parts of the brain. There are a hundred trillion(万亿)connections in the brain of a three-year-old child.
Researcher Judit Gervain tested how good newborns are at distinguishing different sound patterns. Her researchers produced images of the brains of babies as they heard different sound patterns. For example, one order was mu-ba-ba. This is the pattern\"A-B-B\". Another order was mu-ba-ge. This is the pattern “A-B-C”. The images showed that the part of the brain responsible for speech was more active during the\" A-B-B\"pattern. This shows that babies can tell the difference between different patterns. They also were sensitive to where it occurred in the order.
Gervain is excited by these findings because the order of sounds is the building block of words and grammar. \"Position is key to language,\" she says. \"If something is at the beginning
5
or at the end, it makes a big difference: 'John caught the bear.' is very different from 'The bear caught John.'”
Researchers led by scientist Patricia Kuhl have found that language delivered by televisions, audio books, the Internet, or smartphones-no matter how educational-doesn’t appear to be enough for children’s brain development. They carried out a study of nine-month-old American babies. They expected the first group who’d watched videos in Chinese to show the same kind of learning as the second group who were brought face-to-face with the same sounds. Instead they found a huge difference. The babies in the second group were able to distinguish between similar Chinese sounds as well as native listeners. But the other babies -regardless of whether they had watched the video or listened to the audio-learned nothing.
9.What makes connections in a baby’s brain? A.Having a higher IQ. C.The baby’s early age.
B.Experiencing new information. D.The connection with other babies.
10.What did Judit Gervain and her team find in the experiment? A.Babies can identify different sound patterns. B.Word order is relevant to meaning. C.Babies can well understand different words. D.A certain brain region processes language.
11.What does the underlined sentence mean in Paragraph 3? A.Words have different sounds.
B.Different orders have different meanings. C.Different languages have different grammar. D.Grammar is important in learning languages.
12.What is the main conclusion from the study led by Patricia Kuhl? A.Babies shouldn’t watch a lot of television. B.Foreign languages help babies’ brain develop. C.Listening to different languages develops babies’ brain. D.Social communication improves babies’ brain development. 【答案】 9.B
试卷第!异常的公式结尾页,总19页
6
10.A 11.B 12.D 【分析】
这是一篇说明文。一项研究表明,孩子在头几年的经历很重要。这些经历会影响大脑的发育。当孩子受到更多的关注时,他们的智商往往会更高。婴儿在看到、听到和感觉到事物时接收信息,这使得大脑的不同部分之间产生了联系。
9.细节理解题。根据第一段 Babies receive information when they see, hear and feel things, which makes connections between different parts of the brain.可知当他们看到,听到和感觉到事情时婴会儿接收信息,这使得大脑的不同部分之间连接,故选B。 10.细节理解题。根据第二段倒数第二句This shows that babies can tell the difference between different patterns.可知Judit Gervain和她的团队在实验中发现婴儿能够分辨不同的模式。故选A。
11.推理判断题。根据前面the order of sounds is the building block of words and grammar可知声音的顺序是单词和语法的组成部分,即不同声音的位置不同,意思也会不同,故选B。
12.推理判断题。根据最后一段 They expected the first group who'd watched videos in Chinese to show the same kind of learning as the second group who were brought
face-to-face with the same sounds. Instead they found a huge difference. The babies in the second group were able to distinguish between similar Chinese sounds as well as native listeners. But the other babies - regardless of whether they had watched the video or listened to the audio - learned nothing.他们希望第一组看了中文视频的人与第二组面对面听同样声音的人学习的方式是一样的。然而结果相反,第二组婴儿能够分辨出相似的中文发音。但是其他的婴儿--不管他们是看了视频还是听了音频--什么也没学到,可知面对面社会交际提高婴儿的大脑发育。故选D。
二、信息匹配
下面文章中有3处(第13~15题)需要添加小标题。请从以下选项(A、B、C和D)中选出符合各段意思的小标题,选项中有一项是多余选项。
How to become a better reader
Language and literacy(读写能力) are among humans’ greatest inventions. Evolving over the course of human history, languages are a reflection of our cultural and societal attitudes. Today, surrounded by social media, television, movies,and, of course, books, the ability to
7
read and write is important to expressing one’s feelings. Most humans acquire language in early childhood and speak fluently when they are about three years old, but our continued relationship with language gives shape and meaning to our lives. Here are 4 ways to become a better reader.
13. Many readers feel that they read too slowly, especially compared with others. But the truth is that the faster you read, the less likely you are to understand fully what you’re reading. The best readers are flexible(灵活的)-slowing down when needed-and always have a dictionary at hand.
14. When humans first began reading written words, it was unusual to read in silence. Reading out loud is one of the best ways to improve your reading ability. Try listening to the author reading their own work-you’ll be surprised to find how clearly it comes through on the page.
Write more. Writing and reading go hand-in-hand: How and what you read affects how and what you write, and the best readers often make the best writers. But while much can be learned from close, repeated reading, there are many pleasures to language that can only be experienced through the practice of writing. Try writing every day for a month, and you will never read the same again.
15. All of the literature is essentially communication from an individual’s inner voice to an audience. There is something magical about sharing books with friends or a book club. It’s a good way to see the world from someone else’s eyes and, in the process, carefully examine your own reaction to what you re reading. A.Take it slow. B.Tell your friends. C.Do more reading. D.Read aloud. 【答案】 13.A 14.D 15.B 【分析】
这是一篇说明文。语言和读写能力是人类最伟大的发明之一,文章主要就如何成为一个
8
试卷第!异常的公式结尾页,总19页
更好的阅读者提出了四种方法。 13.
根据后文“Many readers feel that they read too slowly, especially compared with others. But the truth is that the faster you read, the less likely you are to understand fully what you’re reading. The best readers are flexible(灵活的)—slowing down when needed—and always have a dictionary at hand.(许多读者觉得自己读得太慢,尤其是与别人相比。但事实是,你读得越快,你就越不可能完全理解你所读的东西。最好的读者是灵活的——在需要的时候放慢速度——并且手边总是有一本字典)”可知,本段提到了许多读者觉得自己读书速度太慢的问题,指出读得越快就越不可能完全理解你所读的东西,所以是在建议慢慢读书,在需要的时候放慢速度,故A选项“慢慢来”最符合本段小标题。故选A。 14.
根据后文“When humans first began reading written words, it was unusual to read in silence. Reading out loud is one of the best ways to improve your reading ability. .(当人类第一次开始阅读书面文字时,默读是很不寻常的。大声朗读是提高阅读能力的最好方法之一)”可知,后文指出大声朗读是提高阅读能力的最好方法之一,推测本段的建议是大声朗读,D选项Read aloud对应后文中Reading out loud。故D选项“大声朗读”最符合本段小标题。故选D。 15.
根据后文“All of the literature is essentially communication from an individual’s inner voice to an audience. There is something magical about sharing books with friends or a book club. It’s a good way to see the world from someone else’s eyes and, in the process, carefully examine your own reaction to what you’re reading.(所有的文学作品本质上都是一个人内心的声音与观众的交流。与朋友或读书俱乐部分享书籍是一件很神奇的事情。这是一种从别人的角度看世界的好方法,在这个过程中,你可以仔细检查自己对所读内容的反应)”可知,后文提到和朋友或读书俱乐部分享书籍是一个从别人角度看世界的好方法,可推测本段的建议是多和朋友交流读书心得,故B选项“告诉你的朋友”最符合本段小标题。故选B。
三、完形填空
A new year is a powerful occasion: It’s a time when we 16 our gratitude for the past and our hopes for the future. And it’s a chance to welcome a fresh 17 to recover our enthusiasm for chasing goals and dreams.
Organizers of the popular Times Square New Year’s Eve celebration in New York City
9
will go 18 when people welcome 2021.
It’s the first time in 114 years that a massive crowd will not be 19 in the iconic destination to ring in the new year.
In an effort to 20 the spread of coronavirus, the Times Square Alliance announced Wednesday that the festivities will now be a “virtually enhanced celebration” that will come to partygoers 21 they are.
The 22 will also feature socially-distanced live elements and a limited group of in-person honorees(获奖者) who will reflect the “themes, challenges and inspirations of 2020,” the Times Square Alliance said in a press release .
“One thing that will never 23 is the ticking of time and the arrival of a new year at midnight on December 31st,” said Tim Tompkins, president of the Times Square Alliance.
“ 24 this year there will be significantly new and enhanced virtual, visual and digital offerings to complement whatever limited live entertainment or experiences.”
On December 3lst, the Ball will 25 in Times Square as in the previous years. 16.A.reflect on 17.A.man 18.A.hungry 19.A.packed 20.A.increase 21.A.when 22.A.anniversary 23.A.change 24.A.Since 25.A.burst 【答案】 16.A 17.B 18.D 19.A 20.C 21.B
试卷第!异常的公式结尾页,总19页
10
B.take on B.start B.blind B.forbidden B.delay B.wherever B.tradition B.happen B.But B.drop
C.decide on C.fruit C.unnoticed C.paid C.prevent C.where C.celebration C.evolve C.Because C.disappear
D.rely on D.speaker D.digital D.scanned D.wind D.whenever D.congratulation D.remain D.And D.strike
22.C 23.A 24.B 25.B 【分析】
这是一篇说明文。文章主要介绍了纽约时代广场新年前夜庆祝活动将在2021年的时候施行数字化,实行线上庆祝活动,这一举措主要是为了防止新冠病毒的传播。 16.
考查动词短语辨析。句意:新年是一个非常重要的时刻:这是一个让我们反思对过去的A. reflect on仔细考虑,B. take on承担;C. decide on感激和对未来的希望的时刻。反思;决定;D. rely on依靠。根据后文“our gratitude for the past”以及常识,新年可以让人们反思对过去的感激。故选A。 17.
考查名词词义辨析。句意:这是一个重新开始的机会,恢复我们追逐目标和梦想的热情。A. man人;B. start开始;C. fruit水果;D. speaker演讲者。根据后文“to recover our enthusiasm for chasing goals and dreams”可知新年可以恢复我们追逐目标和梦想的热情,是一个重新开始的机会。故选B。 18.
考查形容词词义辨析。句意:纽约市时代广场新年前夜庆祝活动的主办单位将这次人们迎接2021年的活动施行了数字化。A. hungry饥饿的;B. blind瞎的;C. unnoticed被忽视的;D. digital数字的。呼应后文“be a “virtually enhanced celebration””指纽约市时代广场新年前夜庆祝活动将实行数字化。故选D。 19.
考查动词词义辨析。句意:这是114年来这座标志性的城市首次没有拥挤的人群迎接新年的到来。A. packed打包,塞满;B. forbidden禁止;C. paid支付;D. scanned扫描。根据前后文“a massive crowd will not be …in the iconic destination”可知,指没有拥挤的人群迎接新年的到来。故选A。 20.
考查动词词义辨析。句意:为了防止冠状病毒的传播,时代广场联盟周三宣布,庆祝活A. increase增加;B. delay动将成为“增强版的庆祝活动”,无论你身在何处,都可以参加。延期;C. prevent阻止,防止;D. wind缠绕。根据后文“the spread of coronavirus”可知此次新年庆祝活动采用虚拟化的方式,是为了防止冠状病毒的传播。故选C。
11
21.
考查连词词义辨析。句意:为了防止冠状病毒的传播,时代广场联盟周三宣布,庆祝活动将成为“增强版的庆祝活动”,无论你身在何处,都可以参加。A. when什么时候;B. wherever无论哪里;C. where在那里;D. whenever无论何时。结合上文可知,由于庆祝活动成了数字化形式,所以参加派对的人无论在哪都能参与新年的线上庆祝活动,wherever符合语境。故选B。 22.
考查名词词义辨析。句意:时代广场联盟在一份新闻稿中表示,该庆祝活动还将以社交距离远的现场元素和少数反映“2020年的主题、挑战和灵感”的真人获奖者为特色。A. anniversary周年纪念日;B. tradition传统;C. celebration庆祝;D. congratulation祝贺。呼应上文“virtually enhanced celebration”指新年庆祝活动。故选C。 23.
考查动词词义辨析。句意:时代广场联盟蒂姆•汤普金斯说:“时间的流逝和12月31日午夜新年的到来是永远不会改变的。”A. change改变;B. happen发生;C. evolveD. remain保持。发展;根据后文“ticking of time and the arrival of a new year at midnight on December 31st”可知不变的是时间的流逝和12月31日午夜新年的到来。故选A。 24.
考查连词词义辨析。句意:“但今年将会有大量新的、增强的虚拟、视觉和数字产品,来补充有限的现场娱乐或体验。”A. Since自从;B. But但是;C. Because因为;D. And并且。上文提到了时间流逝和新年的到来不会改变,后文则说了今年的一些变化,前后文为转折关系,应用but。故选B。 25.
考查动词词义辨析。句意:12月31日,水晶球将像往年一样在时代广场落下。A. burstB. drop落下;C. disappear消失;D. strike撞击。爆炸;根据前后文“the Ball will … in Times Square as in the previous years”可知指水晶球会像往年一样落下,应用drop。故选B。
四、用单词的适当形式完成短文
阅读下面材料,在空白处填入恰当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式,并将答案转写到答题卡上。
Recently, have you ever been surprised by women wearing Hanfu, or Han-style clothing, at subway stations, shopping malls or scenic areas?
In 2018, the Central Committee of the Communist Youth League of China set the 26. (three) day of March in the Chinese lunar calendar, 27. (traditional) the birthday of the
试卷第!异常的公式结尾页,总19页
12
Yellow Emperor as the annual Traditional Chinese Garment Day. Since then, 28. beauty of Hanfu has gained more and more recognition and acceptance by common people.
Generally, Hanfu refers 29. traditional Chinese clothing worn by the Han ethnic (民族的) group before the Qing Dynasty( 14-1911). Historically, Han Chinese clothing has also influenced some of its neighbouring cultural clothing, 30. (include) the Japanese kimono, Korean hanbok, and clothing of Mongolia, Vietnam and Bhutan.
Hanfu appears 31. (elegantly) and beautiful, 32. is not only due to the thousands of years of culture behind its beautiful design, but also because of its extraordinary
craftsmanship(工艺) and aesthetics(美学). Hanfu includes more than 30 examples of China’s intangible (非物质的) cultural heritage as well as Chinese arts and crafts under 33. (preserve).
Hanfu 34. (represent) an aesthetic for living and a continuation of traditional Chinese culture. Nowadays, more and more fashion designs look to Hanfu for inspiration 35. (create) their own brand. 【答案】 26.third 27.traditionally 28.the 29.to 30.including 31.elegant 32.which 33.preservation 34.represents 35.to create 【分析】
这是一篇说明文。文章主要介绍了中国的传统服饰——汉服,介绍了汉服的定义、对其他文化的影响以及汉服的特点。 26.
考查数词。句意:2018年,中国主义青年团委员会将中国农历三月初三,传统上是黄帝生日,定为一年一度的中国传统服装节。结合句意表示“三月初三”,英语中
13
表示第几天应用序数词,故填third。 27.
考查副词。句意:2018年,中国主义青年团委员会将中国农历三月初三,传统上是黄帝生日,定为一年一度的中国传统服装节。修饰后文the birthday of the Yellow Emperor,作状语,应用副词traditionally。故填traditionally。 28.
考查冠词。句意:从那以后,汉服的美越来越被人们所认可和接受。beauty此处特指汉服的美,应用定冠词the。故填the。 29.
考查固定短语。句意:一般来说,汉服是指清朝(14—1911)以前的汉族所穿的传统服装。结合句意表示“指的是”可知短语为refer to。故填to。 30.
考查介词。句意:历史上,汉服也影响了一些邻近的文化服装,包括日本和服、韩国韩服,以及蒙古、越南和不丹的服装。结合句意表示“包括……在内”,后跟“the Japanese kimono, Korean hanbok, and clothing of Mongolia, Vietnam and Bhutan”作宾语,应用介词including。故填including。 31.
考查形容词。句意:汉服显得优雅而美丽,这不仅是因为它美丽的设计背后几千年的文化,更因为它非凡的工艺和美学。此处appear为系动词,后跟形容词elegant,作表语。故填elegant。 32.
考查定语从句。句意:汉服显得优雅而美丽,这不仅是因为它美丽的设计背后几千年的文化,更因为它非凡的工艺和美学。此处为非性定语从句修饰先行词Hanfu,先行词在从句中作主语,指物,故应用关系代词which引导,that不能引导非性定语从句。故填which。 33.
考查名词。句意:汉服包括30多个中国非物质文化遗产和中国工艺美术保护项目。作介词under的宾语,应用名词preservation,表抽象概念,不可数。故填preservation。 34.
考查动词时态。句意:汉服是一种生活审美,是中国传统文化的延续。句子陈述客观事实用一般现在时,主语为Hanfu,谓语动词用第三人称单数。故填represents。 35.
试卷第!异常的公式结尾页,总19页
14
考查非谓语动词。句意:如今,越来越多的时装设计师从汉服中寻找灵感,打造自己的品牌。分析句子结构可知create在句中应用非谓语动词形式,此处作目的状语,应用不定式。故填to create。
五、英汉互译
请根据上下文内容,将文中划线部分译成汉语或者英语。
36.One of the most famous Chinese medical treatments is the art of “magic needles”, or Chinese acupuncture (针刺疗法). It was developed long ago, perhaps as early as 2000 BC.
Some of the medical problems that can be treated by acupuncture include severe pains, headaches, injuries, stomach problems and high blood pressure. 37. Some people have also used it to treat smokers, alcoholics and people who are addicted to drugs. How acupuncture reduces pain is not clear. One theory explaining this phenomenon suggests that acupuncture blocks pain signals from reaching the brain. Another theory relates acupuncture to the production of chemicals in the body which reduce pain. A lot of people now subscribe to these theories.
As a unique contribution of traditional Chinese medicine, 38.它传到了亚洲其他许多国家,such as Japan, as early as the 6th century. It was introduced to the West in the 17th century. 39.Today it has become popular round the world, as have other traditional Chinese medicines. The World Health Organization recommends acupuncture as a good treatment for over forty medical problems. While doubts about its safety have faded away, 40.人们对它的)兴趣在继续增加. 【答案】
36.最有名的中医疗法之一是“神针”艺术 37.有些人也已经用它来治疗吸烟者 38.it spread to many other Asian countries 39.今天它在世界各地颇受欢迎 40.interest continues to grow 【分析】
这是一篇说明文。文章介绍了中国针灸的历史、功能作用及其世界现实意义。 36.
考查句子结构。分析句子可知,本句是简单的主系表结构,主语是One of the most famous Chinese medical treatments“最有名的中医疗法之一”,“one of +the +形容词最高级+名词
15
复数”是形容词最高级的固定搭配,表示“最……之一”,is是系动词,the art of “magic needles”“‘神针’艺术”是名词短语作表语。故本部分可译为:最有名的中医疗法之一是“神针”艺术。 37.
考查句子结构。分析句子可知,本句是简单的主谓宾结构,主语是Some people“有些人”;have also used“也已经用”是谓语动词,现在完成时表示已经完成;it“它”为宾语;to treat smokers“来治疗吸烟者”为动词不定式作目的状语。故本部分可译为:有些人也已经用它来治疗吸烟者。 38.
考查句子结构、动词、短语和名词。表示“它”代词it作主语;表示“传播”动词为spread,作谓语,根据时间状语as early as the 6th century可知,用一般过去时,谓语动词用过去式,spread的过去式是原形;表示“到了亚洲其他许多国家”介词短语为to many other Asian countries。故翻译为it spread to many other Asian countries。 39.
考查句子结构。分析句子可知,本句是简单的主系表结构,主语是it“它”代指前面事物,has become“已经变得”是系动词,现在完成时,表示过去的动作对现在的影响,可以省略不译出来;popular“颇受欢迎”是形容词作表语;round the world“在世界各地”是地点状语;句首Today“今天”是时间状语。故本部分可译为:今天它在世界各地颇受欢迎。 40.
考查句子结构、动词短语和不定式。表示“(人们对它的)兴趣”应用名词interest,不可数名词,作主语;表示“在继续增加”短语为continue to grow,作谓语,to grow是不定式用作宾语,根据句意,用一般现在时,谓语动词和主语单数一致。故翻译为interest continues to grow。
六、提纲类作文
41.假如你是李华,你所居住的城市刚开始实行垃圾分类。你们社区准备进行一次垃圾分类的公益活动,希望有外国友人能参与其中。请根据以下信息,用英文写一则书面通知。 注意:
1.请勿提及与考生相关的真实信息; 2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
3.词数100左右,开头和结尾已经给出,不计入总词数。
试卷第!异常的公式结尾页,总19页 16
Theme of the campaign * a non-profit campaign focusing on garbage classification Time * 9:00-11:00 this Sunday morning Place * in the garden of the community Requirements for the volunteers * distribute the leaflets to the inhabitants in the neighborhood * explain to those who have puzzles on how to classify different wastes Deadline * sign up in the community office before Thursday Notice
There will be a non-profit campaign focusing on garbage classification in the garden of our community.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Xue Tangpo Community Office
【答案】 Notice
There will be a non-profit campaign focusing on garbage classification in the garden of our community. The campaign, launched by our community office, will begin from 9 to 11 this Sunday morning. Now some foreign volunteers are terribly wanted.
On that day what volunteers need to do is distribute the leaflets to the inhabitants in the neighborhood, spreading some relevant knowledge. What’s more, volunteers are expected to explain to those, especially foreigners, who have puzzles on how to classify different wastes in our life.
Any foreign friend is welcome to sign up in the community office before Thursday. Looking forward to your coming and joining us!
Xue Tangpo Community Office
【分析】
本篇书面表达是一篇应用文,要求考生为社区的一次垃圾分类的公益活动写一则书面通
17
知,希望有外国友人能参与其中。 【详解】 第一步:审题 体裁:应用文
时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般将来时。
结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。 要求:
1. 介绍活动主题; 2. 介绍活动时间地点; 3. 介绍志愿者工作内容; 4.说明报名截止日期。 第二步:列提纲 (重点词组)
a non-profit campaign;garbage classification; with the help of; the garden of our community; distribute the leaflets; have puzzles on how to classify different wastes; sign up 第三步:连词成句(包含关键句,至少3句)
1.There will be a non-profit campaign focusing on garbage classification in the garden of our community.
2. The campaign, launched by our community office, will begin from 9 to 11 this Sunday morning.
3. Now some foreign volunteers are terribly wanted.
4.On that day what volunteers need to do is distribute the leaflets to the inhabitants in the neighborhood, spreading some relevant knowledge.
5.What’s more, volunteers are expected to explain to those, especially foreigners, who have puzzles on how to classify different wastes in our life.
6.Any foreign friend is welcome to sign up in the community office before Thursday. 7.Looking forward to your coming and joining us!
根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。 第四步:连句成篇(衔接词) 1.表并列补充关系:What is more
连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。 【点睛】
试卷第!异常的公式结尾页,总19页
18
[高分句型1]There will be a non-profit campaign focusing on garbage classification in the garden of our community. (现在分词作后置定语)
[高分句型2]The campaign, launched by our community office, will begin from 9 to 11 this Sunday morning. (过去分词作后置定语)
[高分句型3]On that day what volunteers need to do is distribute the leaflets to the inhabitants in the neighborhood, spreading some relevant knowledge.(what引导的主语从句)
19
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 91gzw.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-2
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务