冲刺2022年高考英语真题重组卷(浙江专用)03
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。 2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第一部分 听力(共两节,满分 30 分) 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What are the speakers talking about? A. Teaching methods 【答案】B
【解析】M: I’ve found that many people like to study English on the Internet. How about you? W: Well, as a matter of fact, I just start taking some courses. It is a good way to improve English. 2. What are the speakers discussing? A. The advantage of the Internet. B. The way to find websites. C. The common use of computers. 【答案】A
【解析】M: The Internet is so useful!
W: Yeah. You can find information so easily. Just type a keyword into a search engine, and you get a huge list of websites.
M: Yes, it’s so fast and convenient. 3. What did the man just do? A. He tried skydiving. B. He ran long distances. C. He held his breath underwater. 【答案】C
【解析】W: Great job! You were underwater for over a minute! Next, we’re going to learn how to dive.
M: This is more tiring than long-distance running! Can you just give me a moment to catch my
B. Online learning.
C. English culture.
breath again?
4. What does the woman imply? A. She wants the man to buy her the ring. B. She wants to buy herself a watch.
C. She wants to borrow some money from the man. 【答案】A
【解析】M: This is an expensive shop. Look at the watches. Who can afford those prices? W: This ring isn’t too costly. It would look lovely with the dress I am wearing now. Maybe some kind soul will get it for me. 5. Why does the man’s tooth hurt? A. His tooth is loose. B. Someone hurt him.
C. He has eaten too much chocolate. 【答案】C
【解析】M: I need to go to the dentist. My tooth has been hurting me ever since Halloween. W: I told you all that chocolate was bad for you! You don’t want to lose your teeth, do you? 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听下面一段较长对话,回答6~7小题。 6. What’s Chapter Seven about? A. Biology. A. Classmates. 【答案】CA
【解析】W: Hello, Richard. I wasn’t at school today because I was sick. Can you tell me what our Biology homework is?
M: Yes, Sally. In class, we talked about animals that live in water. For homework, we have to read a book about them. The book’s called Rivers. W: Who’s the author?
M: Let me see ... it was written by Martin Cooper. Actually, I saw a copy in the school library the other day. Maybe you can borrow it from the library. W: That’s great!
M: It’s on the third shelf in the Biology section. We have to read Chapter Seven. W: OK. What’s it about?
B. Rivers.
B. Teacher and student.
C. Fish.
C. Librarian and reader.
7. What’s the probable relationship between the speakers?
M: Fish. It’s quite interesting.
W: I’ll go to the library tomorrow. Thanks, Richard. 听下面一段较长对话,回答8~10小题。 8. What problem does Roger have with exams? A. He isn’t clever.
A. By helping him to stay calm. B. By finding an expert for him.
C. By giving him some advice about his future. 10. What do we know about the woman? A. She is easy to be tired. B. She often feels nervous.
C. She finds exercise is a good way to relax. 【答案】BAC
【解析】M: Roger is so intelligent. He thinks for himself. He’s a hard worker. He has good ideas and he doesn’t follow the crowd.
W: So why does he do so badly in his exams?
M: Because he suffers from anxiety. He lacks confidence. His brain is so active and he thinks too much. When it comes to exams, his intelligence actually works against him.
W: I wish we could help him. It seems so unfair that a person’s future can be determined by how well they perform on one particular day.
M: It is unfair — but life is unfair. We must try to help him by showing him how to keep calm in stressful situations.
W: How do we do that? I can’t say that I’m exactly an expert at dealing with stress, although I am better at it than I used to be.
M: I can help him. I always think that exercise is a great way for dealing with stress and anxiety. When you have exhausted yourself while doing exercise, you don’t have the energy to be nervous. W: That is so right! I always feel calm after working out in the gym. 听下面一段较长对话,回答11~13小题。
11. Why does the woman want to have the TV set repaired? A. For the unclear picture. B. For its bad sound.
C. For some spots on the screen. 12. What do we know about the woman? A. She doesn't watch TV very much. B. TV always brings trouble to her. C. She likes watching TV very much.
B. He isn’t confident.
C. He doesn’t work hard.
9. How does the man decide to help Roger?
13. What can we know from the conversation? A. The woman wants to sell her TV set to the man. B. The man recommends another brand. C. The man hasn't fixed that TV. 【答案】ACB
【解析】W: Hill, my TV set doesn't work. I can't get a clear picture. Can you help me fix it? M: Oh, sure, I can. I’ve fixed millions of television sets. W: Good. I don't know what to do without TV.
M: Don't worry. I’ll have it working by tomorrow. In fact, I’ve worked on this model many times. Quite a few sets of this type have problems. W: Really?
M: Oh, yes. I prefer a different brand. Look at the model over there. That is the only kind I sell. W: Wow! That's a great picture. Do you have any problems with this set?
M: Well, so far I’ve only worked on a handful of them. This TV is really good. It should give you no trouble at all.
W: That sounds good. Maybe I’ll get one soon. 听下面一段较长对话,回答14~16小题。 14. What day is it today? A. Wednesday. B. Thursday. C. Friday.
15. What has stopped the woman taking the table by the window? A. It’s already been reserved. B. It’s in the smoking area. C. It costs more.
16. What does the man suggest the woman do? A. Try another restaurant. B. Choose an outdoor table. C. Make a reservation another day. 【答案】ABB
【解析】M: Hello, Blue Hills at Fox River. How can I help you? W: Hello, I’d like to reserve a table for two at 8:00 this Friday evening.
M: This Friday… that would be the day after tomorrow. May I have your name, Madam? W: It’s Lisa Fremont, and I’d like the table to be near the window, please.
M: We do still have one table by the window available, Ms. Fremont, but it’s in the smoking area. Can you accept that?
W: No. I can’t bear the cigarettes. Perhaps I should make a reservation at your place some other
day…
M: Well, why not choose an outdoor table, Ms. Fremont? I think it would be nice to enjoy your meal in the open air on a pleasant summer evening. W: You’ve got a point. Okay. Thanks. 听下面一段独白,回答17`20小题。 17. What is the speaker doing? A. Giving a speech. A. Indonesia. A. Krakatoa.
A. The history of a town. 【答案】AACC
【解析】Hello everyone, and thank you for inviting me to speak at your school. Now here is a big word for you — volcanologist. That is my job. Volcanology is the study of volcanoes and I spend much of my time traveling to volcanoes around the world. China can count itself lucky. It doesn’t have many active volcanoes. The last one to erupt was in 1951. My job has taken me to many countries, from Italy to the U.S. I have just come back from Indonesia, one of the most active volcanic areas. So why is my job important? Because when we understand volcanoes, we can predict how they will behave and help protect the people who live near them from possible harm. When we think of volcanoes erupting, we think of rocks but perhaps the biggest danger is from ash. There have been some very famous volcano eruptions. Krakatoa, in Indonesia, erupted in 1883, killing over 36,000 people. Santorini, in Greece, was ruined by an explosion about 3600 years ago. But the most famous eruption was Vesuvius in Italy in 79 AD. Ash from the explosion buried the Roman towns of Pompeii and Herculaneum, preserving them so well that we can now visit them today. They are a treasure for historians, so you could say every volcanic cloud has a silver lining.
第二部分 阅读(共两节, 满分35分)
第一节(共10小题;每小题2.5分, 满分25分)
阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
(2022·浙江·高考真题)For nearly a decade now, Merebeth has been a self-employed pet transport specialist. Her pet transport job was born of the financial crisis(危机)in the late 2000s. The downturn hit the real estate (房地产)firm where she had worked for ten years as an office manager. The firm went broke and left her looking for a new job. One day, while driving near her
B. Doing a research. B. Italy. B. Santorini. B. Travel experiences.
C. Having an interview. C. The U.S. C. Vesuvius. C. His work.
18. What was the destination of the speaker’s most recent trip? 19. What was the best-known eruption according to the speaker? 20. What is the speaker mainly talking about?
home, she saw a dog wandering on the road, clearly lost. She took it home, and her sister in Denver agreed to take it. This was a loving home for sure, but 1, 600 miles away. It didn't take long for Merebeth to decide to drive the dog there herself. It was her first road trip to her new job.
Merebeth's pet delivery service also satisfies her wanderlust. It has taken her to every state in the US except Montana, Washington and Oregon, she says proudly. If she wants to visit a new place, she will simply find a pet with transport needs there. She travels in all weathers. She has driven through 55 mph winds in Wyoming, heavy flooding and storms in Alabama and total whiteout conditions in Kansas.
This wanderlust is inherited from her father, she says. She moved their family from Canada to California when she was one year old, because he wanted them to explore a new place together. As soon as she graduated from high school she left home to live on Catalina Island off the Californian coast, away from her parents, where she enjoyed a life of sailing and off-road biking.
It turns out that pet transporting pays quite well at about $30, 000 per year before tax. She doesn't work in summer, as it would be unpleasantly hot for the animals in the car, even with air conditioning. As autumn comes, she gets restless—the same old wanderlust returning. It's a call she must heed alone, though. Merebeth says, \"When I am on the road, I'm just in my own world. I've always been independent-spirited and I just feel strongly that I mush help animals. *' 21. Why did Merebeth changed her job? A. She wanted to work near her home. B. She was tired of working in the office. C. Her sister asked her to move to Denver. D. Her former employer was out of business.
22. The word \"wanderlust\" in paragraph 2 means a desire to _________? A. make money. C. be close to nature.
A. She has chances to see rare animals. B. She works hard throughout the year. C. She relies on herself the whole time. D. She earns a basic and tax-free salary. 【答案】 DDC
【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述Merebeth从事的新工作。近十年来,她一直是一名自营宠物运输专家。
21. 推理判断题。根据第一段中“The downturn hit the real estate (房地产)firm where she had worked for ten years as an office manager. The firm went broke and left her looking for a new job. 公司破产了,(她曾在一家房地产公司做了10年的办公室经理,经济低迷打击了这家公司。她只好另寻新工作)”,可知,Merebeth之所以换工作,是因为她以前的雇主破产了。故选
B. try various jobs. D. travel to different places.
23. What can we learn about Merebeth in her new job?
D。
22. 词义猜测题。根据第二段中“It has taken her to every state in the US except Montana, Washington and Oregon, she says proudly. If she wants to visit a new place, she will simply find a pet with transport needs there. She travels in all weathers.(她自豪地说,除了蒙大拿州、华盛顿州和俄勒冈州,她走遍了美国所有的州。如果她想去一个新的地方,她只需要找到一个有 她风雨无阻地旅行)”,交通需要的宠物。可知,划线词的意思是“渴望去不同的地方旅行”。故选D。
23. 推理判断题。根据最后一段中“When I am on the road, I'm just in my own world. I've always been independent-spirited and I just feel strongly that I mush help animals.(当我在路上的时候, 我一直很,”,Merebeth我只是在自己的世界里。我强烈地觉得我必须帮助动物)可知,在她的新工作中一直都是靠自己。故选C。
B
(2021·浙江·高考真题)At the start of the 20th century, an American engineer named John Elfreth Watkins made predictions about life today. His predictions about slowing population growth, mobile phones and increasing height were close to the mark. But he was wrong in one prediction: that everybody would walk 10 miles a day.
Today, in Australia, most children on average fall 2, 000 steps short of the physical activity they need to avoid being overweight. In the early 1970s, 40 per cent of children walked to school, while in 2010, it was as low as 15 per cent.
The decline is not because we have all become lazy. Families are pressed for time, many with both parents working to pay for their house, often working hours not of their choosing, living in car-dependent neighborhoods with limited public transport.
The other side of the coin is equally a deprivation: for health and well-being, as well as lost opportunitiesfor children to get to know their local surroundings. And for parents there are (机会)lost opportunities to walk and talk with their young scholar about their day.
Most parents will have eagerly asked their child about their day, only to meet with a “good”, quickly followed by \"I'm hungry\". This is also my experience as a mother. But somewhere over the daily walk more about my son's day comes out. I hear him making sense of friendship and its limits. This is the unexpected and rare parental opportunity to hear more.
Many primary schools support walking school-bus routes(路线), with days of regular, parent-accompanied walks. Doing just one of these a few times a week is better than nothing. It can be tough to begin and takes a little planning-running shoes by the front door, lunches made the night before, umbrellas on rainy days and hats on hot ones-but it's certainly worth trying.
24. Why does the author mention Watkins' predictions in the first paragraph?
A. To make comparisons. C. To support her argument. A. Plain laziness. C. Lack of time.
A. She can get relaxed after work. C. She can help with her son's study. 【答案】 BC D
B. To introduce the topic. D. To provide examples. B. Health problems. D. Security concerns. B. She can keep physically fit. D. She can know her son better.
25. What has caused the decrease in Australian children's physical activity?
26. Why does the author find walking with her son worthwhile?
【解析】这是一篇说明文。文章通过否定沃特金斯的预言,进而提出现在人们时间的紧缺和陪伴的重要性。
24. 推理判断题。通过文章第二段“Today: in Australia: most children on average fall 2: 000 steps short of the physical activity they need to avoid being overweight. In the early 1970s, 40 percent of children walked to school while in 2010, it was as low as15 percent.(今天:在澳大利亚:大多数孩子平均比避免超重所需的体力活动少了2000步。在上世纪70年代初,40%的孩子步行上学,而在2010年,这一比例降至15%)”说明作者根据沃特金斯的预言做了相关调查,并且写下了这篇文章。通读全文得知作者在第一段提到沃特金斯的预言,是为了介绍文章主题。故选B项。
25. 细节理解题。通过文章第三段中“Families are pressed for time: many with both parents working to pay for their house, often working hours not of their choosing, living in car-dependent neighborhoods with limited public transport.(家庭时间紧迫:许多家庭的父母都在为房子买单而工作,工作时间往往不是他们自己选择的,他们住在公共交通有限的依赖汽车的社区)”可知,导致澳大利亚儿童体育活动的减少的原因是时间不够。故选C项。
26. 细节理解题。通过文章倒数第二段中“But somewhere over the daily walk more about my son’s day comes out. I hear him making sense of friendship and its limits. This is the unexpected and rare parental opportunity to hear more.(但是,在每天散步的某个地方,更多关于我儿子日常的事情出现了。我听到他在理解友谊及其局限性。这是一个意想不到的难得的机会,家长听到更多)”说明作者觉得和儿子一起散步能让她更了解她的儿子。故选D项。
C
(2020·浙江·高考真题)I am an active playgoer and play-reader, and perhaps my best reason for editing this book is a hope of sharing my enthusiasm for the theater with others. To do this I have searched through dozens of plays to find the ones that I think best show the power and purpose of the short play.
Each play has a theme or central idea which the playwright(剧作家) hopes to get across through dialogue and action. A few characters are used to create a single impression growing out
of the theme. It is not my intention to point out the central theme of each of the plays in this collection, for that would, indeed, ruin the pleasure of reading, discussing, and thinking about the plays and the effectiveness of the playwright. However, a variety of types is represented here. These include comedy, satire, poignant drama, historical and regional drama. To show the versatility(多面性) of the short play, I have included a guidance play, a radio play and a television play.
Among the writers of the plays in this collection, Paul Green, Susan Glaspell, Maxwell Anderson, Thornton Wilder, William Saroyan, and Tennessee Williams have all received Pulitzer Prizes for their contributions to the theater. More information about the playwrights will be found at the end of this book.
To get the most out of reading these plays, try to picture the play on stage, with you, the reader, in the audience. The houselights dim(变暗). The curtains are about to open, and in a few minutes the action and dialogue will tell you the story.
27. What do we know about the author from the first paragraph? A. He has written dozens of plays. C. He is a professional stage actor. A. Stating the plays’ central ideas. C. Including various types of plays. A. Control their feelings. C. Use their imagination. 30. What is this text? A. A short story. C. A play review. 【答案】 BAC B
【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了作者的书籍的序言部分,包括其编写目的,书籍内容主体,以及如何实现有乐趣的阅读本书的建议。
27. 细节理解题。根据文章第一段内容“…and perhaps my best reason for editing this book is a hope of sharing my enthusiasm for the theater with others”可知,作者编辑这本书的最好的原因是希望与他人分享对戏剧的热情,因此可知作者对于戏剧饱含热情。故选B项。
28. 细节理解题。根据文章第二段内容“It is not my intention to point out the central theme of each of the plays in this collection, for that would, indeed, ruin the pleasure of reading, discussing, and thinking about the plays and the effectiveness of the playwright.”可知,作者并不想指出这本书中每一部戏剧的中心主题,因为那样确实会破坏阅读、讨论和思考戏剧以及剧作家的有效性的乐趣。A项“Stating the plays”central ideas(陈述戏剧的中心思想)”与原文表达信息一致。
B. An introduction to a book. D. An advertisement for a theater. B. He has a deep love for the theater. D. He likes reading short plays to others. B. Selecting works by famous playwrights. D. Offering information on the playwrights. B. Apply their acting skills. D. Keep their audience in mind.
28. What does the author avoid doing in his work?
29. What does the author suggest readers do while reading the plays?
故选A项。
29. 细节理解题。根据文章末尾段内容“To get the most out of the reading these plays, try to picture the play on stage, with you, the reader, in the audience.”可知,作者建议读者试着想象戏剧在舞台上上演,不再是读者而是成为观众,才能实现最佳的阅读乐趣。C项“Use their imagination”与原文“try to picture the play on the stage”表达信息一致。故选C项。
30. 推理判断题。根据文章首段内容“I am an active playgoer and play-reader, and perhaps my best reason for editing this book is a hope of sharing my enthusiasm for the theater with others”可知,该句内容应是书籍的“自序”内容,且结合末尾“To get the most out of the reading these plays, try to picture the play on stage, with you, the reader, in the audience.”可知,在讲述如何更好地实现阅读乐趣,再结合全文内容可推知,作者通过该文章介绍自己的一本书。故选B项。 第二节(共5小题;每小题2分, 满分10分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2020·浙江·高考真题)If something that you’re doing doesn’t challenge you, then it doesn’t change you. We all need some normal stress in our lives, after all. ___31___ So challenge the following limits:
Figure out what you’re scared of and do it continuously.
If you’re a salesman, and you’re scared of talking to people personally or over the phone, now, instead of being scared and thinking you’ll fail, spend at least five minutes a day to pick up the phone and make a call. ___32___ But don’t stop on the first try!
Eventually, you can look at fear in the eyes and say, “Go on, I’m not scared!” ___33___
Make sure this hobby is not linked to your career; you have to relax and relieve your stress while performing this. Some examples might be cooking, sewing, painting and so on.
Apart from helping you challenge yourself, taking a class for your hobby may also give you extra income.
Set aside at least nine minutes a day for physical exercise.
___34___ A simple 9-minute run around your neighborhood can do wonders for yourself. Exercise can not only help you maintain your regular weight, but also make you feel better about yourself.
Travel and allow yourself to be interested in new people.
Don’t just limit yourself to your fellow travelers — try to connect with the service staff. You never know what kind of people they’re going to be. Get out of your house or go online right now to book your class. ___35___ A. You should do it continuously.
B. Someone may hang up on you. C. You don’t need to go to the gym.
D. Running in the gym may be a better choice. E. Start to travel now and learn to challenge yourself. F. Take a class for a hobby you’ve been wanting to develop.
G. You can never see any improvement if you stick to your comfort zone. 【答案】GBFC E
【解析】这是一篇说明文。本文介绍了4种挑战自己的方法,有挑战才有提高,待在自己的舒适区只会原地踏步。
31. 根据上文“If something that you’re doing doesn’t challenge you, then it doesn’t change you. We all need some normal stress in our lives, after all. (如果你做的事情没有挑战你,那么它也不会改变你。毕竟,生活中我们都需要一些正常的压力)”和下文“So challenge the following limits (因此,挑战以下极限) ”可知,空处进一步解释说明如果你一直呆在自己的舒适区,你永远不会看到任何进步。故选G。
32. 根据上文“If you’re a salesman, and you’re scared of talking to people personally or over the phone, now, instead of being scared and thinking you’ll fail, spend at least five minutes a day to pick up the phone and make a call. (如果你是一名销售人员,你害怕与人当面交谈或在电话中交谈,现在,不要害怕,不要认为你会失败,每天至少花五分钟拿起电话打个电话)” B项中的“hang up”与上文中“pick up the phone and make a call”对应。B项:Someone may 可知,
hang up on you.(有人可能会挂断你的电话)符合题意。故选B。
33. 空处为段落小标题。结合下文“Make sure this hobby is not linked to your career; you have to relax and relieve your stress while performing this.(确定这个爱好和你的工作无关;在做的时候,“this hobby”和F项中的“Take a class for a hobby”对应。F项:你必须放松,释放压力)”可知,Take a class for a hobby you’ve been wanting to develop.(参加你一直想培养的爱好的课程)符合语境。故选F。
34. 根据空后面的“A simple 9-minute run around your neighborhood can do wonders for yourself.(在小区里简单地跑9分钟就可以创造奇迹)”可知, 填空处表示锻炼不需要去健身房。故选C。
35. 根据这一段的小标题“Travel and allow yourself to be interested in new people.(去旅行,让自己对新朋友感兴趣)”以及空前面一句“Get out of your house or go online right now to book your class.(走出你的房子,或者马上上网去预定你的课程)”可知,空处表示现在就去旅行,学会挑战自己。故选E。
第三部分语言运用(共两节,满分45分) 第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
(2021·浙江·高考真题)Last year I decided to do some volunteer work. I began to____36____on the Internet and discovered Volunteer USA. Three months later I____37____myself on a plane to Phoenix, Arizona. I was____38____at the thought of living with loads of new people for three months. However, within fifteen minutes of____39____, my worries had gone. Everyone was so____40____and like-minded that it was very____41____to feel at home.
I was sent to the Coronado National Forest for my first 8-day____42____. We had to____43____everything we needed and walk three miles to where we worked. It may not seem like a____44____way but in 35℃ heat and with a heavy pack, my legs were on fire.
My job was to____45____a stairway out of rock. This____46____climbing up and down the side of a mountain inhabited (栖息) by mountain lions, although I should say they were only heard,never____47____.
Three days later, a beautiful stairway came into being. The____48____of knowing that my____49____will be on that mountainside for years to come is massive.
But on the last night we were____50____in a thunderstorm. I woke up at midnight to find a swimming pool in my tent. The temperature was close to____51____. I had to spend the rest of the night trembling in the only____52____part of my tent.
____53____, I suffered a lot. But I know whatever I have to face in my life I was there and I____54____. I think I am much____55____for having taken part in the project. 36. A. calculate 37. A. imagined 38. A. annoyed 39. A. arriving 40. A. confident 41. A. funny 42. A. tour 43. A. drop 44. A. nice 45. A. build 46. A. helped 47. A. hunted 48. A. satisfaction 49. A. work 50. A. left 51. A. boiling 52. A. tidy
B. negotiate B. introduced B. surprised B. sleeping B. friendly B. good B. project B. make B. safe B. test B. ended B. trained B. ambition B. memory B. caught B. average B. dry
C. advertise C. enjoyed C. scared C. thinking C. energetic C. lucky C. campaign C. carry C. long C. clean C. allowed C. seen C. expectation C. record C. attacked C. normal C. new
D. research D. found D. excited D. walking D. curious D. easy D. course D. buy D. quick D. guard D. meant D. fed D. intention D. story D. separated D. freezing D. soft
53. A. By the way 54. A. survived 55. A. smarter
B. Regardless of that B. resisted B. stronger
C. Needless to say C. escaped C. happier
D. In either case D. recovered D. busier
【答案】DDCAB DBCC A D C AAB DBC A B
【解析】这是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者去年通过网上查询信息得到去科罗拉多国家森林当志愿者的机会,虽然期间作者经历了暴雨中帐篷漏水,为狮子上下山而搭建台阶的繁重工作等磨难,仍然感谢这个经历让自己变得更坚强。
36. 考查动词词义辨析。A. calculate计算;句意:我开始在网上查询并且发现“美国志愿者”。B. negotiate协商;C. advertise登广告;D. research研究。根据前文的“Last year I decided to do some volunteer work.”可知,作者在网上研究有哪些可以做志愿者的信息。故选D项。 37. 考查动词词义辨析。句意:三个月后,我发现自己在飞往亚利桑那州凤凰城的飞机上。A. imagined想象;B. introduced介绍;C. enjoyed喜欢;D. found发现。根据前文的“I began to_1_on the Internet…”可知,作者之前还在网上查阅,三个月后自己就动身了。故选D项。 38. 考查形容词词义辨析。句意:一想到我要和一群陌生人一起住三个月,我很害怕。A. annoyed烦恼的;B. surprised惊讶的;C. scared害怕的;D. excited兴奋的。根据后面的“my worries had gone.”可知,我一开始很担忧。故选C项。
39. 考查动词词义辨析。句意:然而,到达15分钟里我的担忧就消失了。A. arriving到达;B. sleeping睡觉;C. thinking思考;D. walking行走。根据“feel at home”得知到达目的地不久,作者就不担心了。故选A项。
40. 考查形容词词义辨析。句意:每个人都如此友好和志趣相投以至于很容易有宾至如家的感觉。A. confident自信的;B. friendly友好的;C. energetic活力的;D. curious好奇的。根据后文“and like-minded”可推断,作者感觉大家都很友好。故选B项。
41. 考查形容词词义辨析。句意:每个人都如此友好和志趣相投以至于很容易有宾至如家的A. funny搞笑的;B. good好的;C. lucky幸运的;D. easy容易的。感觉。根据 “that like-minded”和“feel at home”得知大家都很友好并且志趣相投,感觉到家的温暖很容易。故选D项。 42. 考查名词词义辨析。A. tour游览;句意:我被派往科罗拉多国家森林开始头8天的项目。B. project项目;C. campaign活动;D. course课程。根据下文“for having taken part in the project”可知,这是在说当志愿者的项目,原词复现。故选B项。
43. 考查动词词义辨析。句意:我们必须带上需要的东西走到三英里外我们工作的地方。A. drop掉下;B. make制作;C. carry携带;D. buy购买。根据下文“with a heavy pack”可知,作者他们要背负着必需品走。故选C项。
44. 考查形容词词义辨析。句意:可能看起来不远,但是在35度高温下,背着沉重的物品,A. nice好的;B. safe安全的;C. long长的;D. quick快的。我的腿像是着了火。根据前文“walk
three miles”可知,作者他们走的路程不远。故选C项。
45. 考查动词词义辨析。句意:我的工作是用岩石建一个阶梯。A. build建造;B. test测试;C. clean清洁;D. guard保卫。根据下文“climbing up and down the side of a mountain.”可知,作者在狮子栖息地建一个阶梯供狮子攀爬。故选A项。
46. 考查动词词义辨析。句意:这意味着狮子能在山上栖息地通过阶梯爬上爬下。A. helped帮助;B. ended结束;C. allowed允许;D. meant意味。根据“climbing up and down”可知,台阶修好了意味着狮子可以爬上爬下。故选D项。
47. 考查动词词义辨析。句意:虽然我应该说他们只被听说过,从没被亲眼见过。A. huntedB. trained训练;C. seen看到;D. fed喂养。捕猎;根据前文“although I should say they were only heard”可知,作者以前没有见过。故选C项。
48. 考查名词词义辨析。句意:知道我的作品将会在未来的几年里出现在那片山坡上,我的满足感是巨大的。A. satisfaction满意;B. ambition雄心;C. expectation期待;D. intention意图。根据上文的“a beautiful stairway came into being”可知,我修的台阶成型了,我很满意。故选A项。
49. 考查名词词义辨析。句意:知道我的作品将会在未来的几年里出现在那片山坡上,我的满足感是巨大的。A. work工作,作品;B. memory回忆;C. record记录;D. story故事。根据上文的“My job was to”“a beautiful stairway came into being”可知,修台阶是我的工作。故选A项。
50. 考查动词词义辨析。句意:但是在最后一晚,我们被困在雷雨中。A. left离开;B. caughtC. attacked袭击;D. separated分离。捉住;根据下文“I woke up at midnight to find a swimming pool in my tent”可知,作者他们被困在雷雨中。故选B项。
51. 考查形容词短语辨析。句意:温度接近零度。A. boiling煮沸的的;B. average平均的;C. normal正常的;D. freezing冰冻的。根据下文“trembling”得知温度很低。故选D项。 52. 考查形容词词义辨析。句意:我不得不后半夜在帐篷干的那一块地方发抖。A. tidy干净的;B. dry干的;C. new新的;D. soft软的。根据上文的“thunderstorm”和后文的“part of my tent”可知,帐篷里进了水,作者蜷缩在帐篷干的地方。故选B项。
53. 考查介词短语词义辨析。句意:不用说我受了很多苦。A. By the way顺便问一下;B. Regardless of that尽管这样;C. Needless to say 不用说;D. In either case在这两种情况下。根据前文给狮子栖息地建造台阶和下雨天帐篷漏水可知,作者当志愿者时受了很多苦。故选C项。
54. 考查动词辨析。句意:但是我知道不论人生中面对什么,我都在这,我都活了下来。A. survived生存;B. resisted反抗;C. escaped逃离,抓牢;D. recovered恢复。根据上文“But I know whatever I have to face in my life I was there.”可知,作者认为再多苦都可以坚持下来,
挺过去。故选A项。
55. 考查形容词比较级词义辨析。句意:我认为因为参加这个项目我更强壮了。A. smarter更聪明的;B. stronger更强壮的;C. happier更快乐的;D. busier更忙碌的。根据前文“But I know whatever I have to face in my life I was there.可知作者感觉经历让他更强壮。故选B项。 第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
(2018·浙江·高考真题)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
Few people I know seem to have much desire or time to cook. Making Chinese ____56____(dish) is seen as especially troublesome. Many westerners ____57____ come to China cook much less than in their own countries once they realize how cheap ____58____ can be to eat out. I still remember ____59____ (visit) a friend who’d lived here for five years and I ____60____(shock) when I learnt she hadn’t cooked once in all that time.
While regularly eating out seems to ____61____(become) common for many young people in recent years, it’s not without a cost. The obvious one is money; eating out once or twice a week may be ____62____(afford) but doing this most days adds up. There could be an even ____63____ (high) cost on your health. Researchers have found that there is a direct link between the increase in food eaten outside the home and the rise in ________(weigh) problems.
If you are not going to suffer this problem, then I suggest that the next time you go to your mum’s home ____65____ dinner, get a few cooking tips from her. Cooking food can be fun. You might also begin to notice the effects not only on your health but in your pocket. 【答案】56. dishes 57. who/that 58. it 59. visiting 60. was shocked 61. have become 62. affordable 63. higher . weight 65. for
【解析】作者描述了人们喜欢在外面吃饭的现象,分析了其对身体和花费的不良影响,建议我们在家做饭。
56. 考查名词。此处指中国菜,表示泛指应该用名词复数,故填dishes。
57. 考查关系代词。句中包含定语从句,先行词是westerners指人,在定语从句中做主语,用关系代词who/that引导,故填who/that。
58. 考查it用法。句子为感叹句,正常语序应该是it can be how cheap to eat out.其中不定式
to eat out是真正主语,it是形式主语。故填it。
59. 考查动词形式。此处指我记得去拜访一个在这里住了五年的朋友,表示记得做过某事用remember doing sth.,故填visiting。
60. 考查时态和语态。此处表示我被震惊了。shock的主语是I,两者关系是被动,动作发生在过去。故填was shocked。
61. 考查动词时态。根据时间状语in recent years可知,用现在完成时,seems to后用动词原形,故填have become。
62. 考查形容词。此处表示一周一两次外出吃饭是负担得起的。系动词be后用形容词作表语,表示“负担得起的”,故填affordable。
63. 考查形容词比较级。此处修饰名词cost用形容词,even表示程度,修饰比较级,故填higher。
. 考查名词。此处指体重问题,用名词修饰problems,故填weight。 65. 考查介词。表示去母亲家去吃饭,表示去向、目的用介词for,故填for。 第四部分 写作(共两节, 满分40分) 第一节 (满分15分)
(2019·浙江·高考真题)假定你是李华,经常帮助你学习英语的朋友Alex即将返回自己的国家。请给他写一封邮件,内容包括:
1. 表示感谢;
2. 回顾Alex对你的帮助; 3. 临别祝愿。 注意:
1. 词数80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 【参考范文】 Dear Alex,
Learning that you’re leaving for the United States soon, I’m eagerly writing to express my heartfelt gratitude to you for your help.
Honestly speaking, it’s so nice of you to offer me a class of practical learning skills. Under
your professional guidance, I have made such unbelievable progress in English. It’s indeed a pleasant surprise for me to even rank first in a recent English speech contest. Whenever I encounter difficulties, you always cheer me up and help me out, which fuels my enthusiasm for English and promotes me to regain tremendous confidence. No words are strong enough to convey how grateful I am.
Thanks again and wish you a pleasant journey home.
Yours, Li Hua
第二节 (满分25分)
(2018·浙江·高考真题)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
A Vacation with My Mother
I had an interesting childhood. It was filled with surprises and amusements, all because of my mother---loving, sweet, yet absent-minded and forgetful. One strange family trip we took when I was eleven tells a lot about her.
My two sets of grandparents lived in Colorado and North Dakota, and my parents decided to spend a few weeks driving to those states and seeing all the sights along the way. As the first day of our trip approached, David, my eight-year-old brother, and I unwillingly said good-bye to all of our friends. Who knew if we’d ever see them again? Finally, the moment of our departure arrived, and we loaded suitcases, books, games, camping equipment, and a tent into the car and bravely drove off. We bravely drove off again two hours later after we’d returned home to get the purse and traveler’s checks Mom had forgotten.
David and I were always a little nervous when using gas station bathrooms if Mom was driving while Dad slept: “You stand outside the door and play lookout(放哨) while I go, and I’ll stand outside the door and play lookout while you go.” I had terrible pictures in my mind: “Honey, where are the kids?” “What?! Oh, Gosh…I thought they were being awfully quiet.” We were never actually left behind in a strange city, but we weren’t about to take any chances.
On the fourth or fifth night, we had trouble finding a hotel with a vacancy. After driving in vain for some time, Mom suddenly got a great idea: Why didn’t we find a house with a likely-looking backyard and ask if we could set up tent there? David and I became nervous. To our great relief, Dad turned down the idea. Mom never could understand our objections(反对). If a strange family showed up on her front doorstep, Mom would have been delighted. She thinks everyone in the world is as nice as she is. We finally found a vacancy in the next town.
注意:
1. 所续写短文的词数应为150左右;
2. 至少使用5个短文中标有下划线的关键词语; 3. 续写部分分为两段,每段的开头已为你写好;
4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。 Paragraph 1:
The next day we remembered the brand-new tent we had brought with us. ______________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Paragraph 2:
We drove through several states and saw lots of great sights along the way. ______________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 【参考范文】
The next day we remembered the brand-new tent we had brought with us. Thinking of this tent, Mom suggested that we go camping in the next village in excitement, with her eyes glittering. Considering her enthusiasm, we all agreed. When the door of our car opened, Mom stormed out instantly and urged us to put up the tent. David and I were asked to pick up some branches to build a fire. And when we came back, Dad and Mom had already lain down the grass comfortably in front of the tent, talking merrily with a local boy at our age, who kept glancing at this tent curiously. Soon we learnt that the boy in rags even didn’t have a home to live in. Of course, Mom “forgot” to take this tent with us again.
We drove through several states and saw lots of great sights along the way. And we also had a nice time living with my grandparents during that trip. But what impressed me most was that tent, which was forgotten deliberately by Mom. Though she did love going camping, she presented that poor boy with this tent out of sympathy. It was Mom that made my childhood colorful. And it was also she that showed me the true meaning of giving.
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 91gzw.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-2
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务
