您好,欢迎来到九壹网。
搜索
您的当前位置:首页2020-2021年七年级英语下册任务型阅读点+例题_全面解析(word)

2020-2021年七年级英语下册任务型阅读点+例题_全面解析(word)

来源:九壹网
2020-2021年七年级英语下册任务型阅读点+例题_全面解析(word)

一、七年级英语下册任务型阅读专项目练习(含答案解析) 1.阅读短文,根据短文内容完成下列各任务或问题。

The school music club opens. Tony wants to join(加入>the club, but he doesn't want to go alone (独自). He wants to ask his friends to go to the club with him. So he calls them at home, but no one is free.

Martin is doing his homework at home, 完成这些作业通常需要花费他两小时的时间. Peter is writing an e - mail on the computer to his pen friend Gina, a girl from America. He is telling her about his school life. In fact (事实上),he doesn't like music.

Lily likes music very much, So Miss Green is teaching her and her classmates to sing songs at school They are having a singing competition (竞赛).

Alice is having her twelfth birthday party. Her parents are making dinner for her. Kate is helping her brother with his English. He doesn't do well in English. Tom is playing baseball with his sister. It is his favorite sport. Tony is not happy because no one can go to the club with him. (1)What club does Tony want to join? (2)把第二段中的汉语译成英语 (3)Where is Gina from? (4)How old is Alice?

(5)写出\"He doesn't do well in English\"的同义句. 【答案】 (1)The school music club. (2)It takes him two hours to finish it. (3)America. (4)Twelve/12.

(5)He isn't good at English.

【解析】【分析】主要讲了同意想让朋友和他一起参加音乐俱乐部,但是没人有空。 (1)根据The school music club opens. Tony wants to join(加入)the club可知Tony想加入音乐俱乐部,故填The school music club.。

(2)花费某人多长时间做某事用It takes sb. sometime to do sth.,固定搭配,sb.用宾格,他用him;两个小时用two hours;完成作业用finish homework,homework不可数名词,所以用it代指,故填 It takes him two hours to finish it.。

(3)根据Peter is writing an e-mail on the computer to his pen friend Gina, a girl from America.可知Gina来自美国,故填America。

(4)根据Alice is having her twelfth birthday party.可知Alice举办12岁生日聚会,所以是12岁了,故填Twelve/12.。

(5)do well in=be good at,擅长……,主语是he,所以用is,否定是isn't,故填He isn't good at English.。

【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。

2.请仔细阅读表格中的内容,左栏是对4个人的描述,右栏是4个广告,请为每个人选择最合适的广告。 ________Jenny likes sports. home. A. English Corner:7:30~9:00 ________Tom likes animals. He has two cats and a dog at B. Guangzhou Zoo: Monkey Show, on Sunday ________Clark thinks movies are very interesting. Watching C. Movie: Spiderman! September 6 movies is relaxing. teacher. 【答案】 D;B;C;A 【解析】【分析】本文是为每个人选择最合适的广告。 A. English Corner:7:30~9:00 英语角:7:30~9:00

B. Guangzhou Zoo: Monkey Show, on Sunday 广州动物园:周日的猴子展

C. Movie: Spiderman! September 6~10.$10 for a kid 电影:蜘蛛侠!9月6日至10日,每个孩子10美元

D. A football match on TV:8:00~10:30 between Chinese team and English team 中国队和英国队在电视上的足球比赛:8:00~ 10:30

(1)根据 Jenny likes sports ,可知应是,A football match on TV:8:00~10:30 between Chinese team and English team 中国队和英国队在电视上的足球比赛:8:00~ 10:30,与体育有关,故选D。

(2)根据 Tom likes animals ,可知应是 Guangzhou Zoo: Monkey Show, on Sunday 广州动物园:周日的猴子,与动物有关,故选B。

(3)根据 Clark thinks movies are very interesting. Watching movies is relaxing,可知应是,Movie: Spiderman! September 6~10.$10 for a kid 电影:蜘蛛侠!9月6日至10日,每个孩子10美元,与电影有关,故选C。

(4)根据 Alan is good at English. He wants to learn English teacher ,可知应是,English Corner:7:30~9:00 英语角:7:30~9:00,与英语有关,故选A。

【点评】考查任务型阅读,可以将整个文章首先浏览一遍,大概理解意思,找到可以匹配信息的选项。

~10. $10 for a kid ________Alan is good at English. He wants to learn English D. A football match on TV:8:00~ 10:30 between Chinese team and English team

3.信息归纳

Let's have a look at American students' school life. On school days, American students usually get up at 7:00 a.m. Most students walk or take a yellow school bus to school. Some students ride bikes. After they arrive at school at about 8:30 a.m., they meet their friends and talk about their activities. They put their backpack in a small cupboard(衣柜)and take out only one book, some writing paper and a pencil for each class. In the middle school, they take only five or six subjects each term. They usually go to the same class every day, and they have homework for every class.

At noon, the students eat lunch at school. They often have meat, vegetables, fruit and some

drinks. But some students like pizza, hot dogs or hamburgers better. At 13:00 in the afternoon, they begin to have classes. Their classes are always over at 15:00. Then they join the school clubs or play sports. They go back home at about 5:30 p.m.

Information Card

The country where the students are from The way most students go to school The things that most students often have for lunch The time when the students finish classes six/ 5 or 6;Meat, vegetables, fruit and some drinks;At 15:00 【解析】【分析】大意:文章主要介绍了美国学生的学校生活。

(1)简答题。根据第一段第一句 Let's have a look at American students' school life. 让我们看看美国学生的学校生活,可知学生们都来自美国。故答案为 America 。

(2)简答题。根据第一段 Most students walk or take a yellow school bus to school. 可知,大多数学生都走路或者坐黄色的校车去上学。故答案为 Walking or taking a yellow school bus/ on foot or on a school bus 。

(3)简答题。根据第一段 In the middle school, they take only five or six subjects each term. 可知,在中学,他们一学期只会学五或六个科目。故答案为 Five or six/ 5 or 6 。

(4)简答题。根据第二段 They often have meat, vegetables, fruit and some drinks. 可知,学生在学校午餐通常吃肉、蔬菜、水果和一些饮料。故答案为 Meat, vegetables, fruit and some drinks 。

(5)简答题。根据第二段 Their classes are always over at 15:00.可知,他们的课总是在15:00的时候结束。故答案为 At 15:00。

【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。

________ ________ ________ ________ The number of subjects the middle school students take each term ________ 【答案】 America;Walking or taking a yellow school bus/ on foot or on a school bus;Five or

4.阅读下面的短文,根据短文内容完成表格(每空词数不限)。

My favorite animals are swans (天鹅). They are white. They can swim very well. I think they look like beautiful girls in white dresses (连衣裙). They have a pair of wings (翅膀) and they can also fly (飞) well. I believe (认为) they are angels (天使) from the sky (天空). They bring us love and make (使) us happy. They are always friendly to us. We can't kill them, because they are our friends. I love them!

I also like dogs. They are not beautiful, but they are the best friends. They keep the thieves (小偷) away. Dogs have the best hearing and eyesight. They can hear (听见) in the noise (喧闹声) and see in the dark (黑暗). If we are in danger, they will help us at once (立刻). So, I love them. Animals Why I like Characteristics (特征) They have a pair of wings. They are friendly. Can do They can ________. They can bring us love and make us happy. ________. They can help us when ________. Swans They are white, and look like ________. Dogs They are not beautiful, but they are the They can keep the thieves away. They can best friends. They have ________. 【答案】 beautiful girls in white dresses;swim very well and fly well / swim and fly very well;the best hearing and eyesight;hear in the noise and see in the dark;we are in danger 【解析】【分析】本文是介绍了为什么作者喜欢天鹅和狗。

(1)根据 I think they look like beautiful girls in white dresses ,可知她们看起来像穿白衣服的漂亮女孩 ,故答案是 beautiful girls in white dresses 。

(2)根据 They can swim very well 和 they can also fly well ,可知他们游泳很好,飞行也很好 ,故答案是 swim very well and fly well / swim and fly very well 。

(3)根据 Dogs have the best hearing and eyesight,可知狗有最好的听觉和视力 ,故答案是 the best hearing and eyesight 。

(4)根据 They can hear in the noise and see in the dark ,可知他们能在噪音中听到,在黑暗中看到 ,故答案是 hear in the noise and see in the dark 。

(5)根据 If we are in danger, they will help us at once ,可知如果我们有危险,他们会立刻帮助我们 ,故答案是 we are in danger 。

【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。

5.任务型阅读

(1)根据短文,把方框内的A-D四个句子填入文中空格处,使短文内容完整、正确,然后完成问题。

Last weekend our geography teacher, Mr. Read, took us to Greentown on a school trip. He wrote letters to some hotels there. In the end, he chose the Ally Hotel. We had a terrible trip! ________ Mr. Read drove the school bus. The journey(旅程) took many hours! Some of us were asleep on the way because we got up very early in the morning. We finally arrived in Greentown at nearly 8:30 p. m. Then it started to rain heavily.

________ We could see the river. The water was very high. We went downstairs for breakfast. Oh, there was water everywhere in the kitchen! Then at lunchtime, one of the boys fell into the river. Luckily, Mr. Read was very good at swimming. ________.

The Sunday afternoon was terrible, too. Two girls didn't tell Mr. Read and went to the center of the town. They got lost. ________ Mr. Read was very angry.

We returned to our city on Sunday evening. We were cold, wet and tired. Never again! A. He heard his shouts and ran out to save him. B. We left home at 7: 00 a. m. on Saturday morning. C. A policeman brought them back to our hotel. D. We woke up early on Sunday morning and looked outside. (2)What's the best title for this passage? A. A Weekend B. Our Geography Teacher C. A Terrible Trip D. Greentown 【答案】 (1)B;D;A;C (2)C

【解析】【分析】主要讲了上周作者地理老师带作者他们去学校旅行,结果旅行很糟糕。 A. He heard his shouts and ran out to save him.他听到他的喊叫声,跑出去救他。 B. We left home at 7: 00 a. m. on Saturday morning.我们周六早上7点离开家。 C. A policeman brought them back to our hotel.一个把他们带回我们的旅馆。

D. We woke up early on Sunday morning and looked outside.周日早上我们醒得早,朝外面看。

(1)根据后句Some of us were asleep on the way because we got up very early in the morning.我们早上起得早所以路上我们都昏昏欲睡,可知前句讲的是早上离开,故选B。 (2)根据后句We could see the river.我们可以看见河流,可知前句讲的是我们朝外看,看到了河流,故选D。

(3)根据前句one of the boys fell into the river.可知一个男孩掉进河里,所以后句讲的是救助落水儿童,故选A。

(4)根据前句They got lost.可知两个女孩迷路了,所以后句讲的是把她们送回来了,故选C。

(5)根据全文可知主要讲了作者经历的糟糕的学校旅行,故选C。

【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题仔细从文中寻找答案。

6.阅读短文,根据短文内容完成表格(每空一词)。

Do you know S.H.E? It is a singing group from Taiwan, China. There are three girls in it. They are Selina, Hebe and Ella. They are very popular.

Lots of girls like Selina because she is very beautiful. She has long, straight hair. She is of medium height and she is thin. Hebe is a nice girl. She isn't tall but she has long, straight hair, too. She likes to wear cute hats. Ella is really cool! She looks like a boy. She has short, straight hair and she likes to wear jackets and pants. Many fans think that she is the best singer. Name What does she look like? Selina She is very ________. She has ________, straight hair. Hebe She isn't ________ and she likes to wear hats. Ella She's really ________. She likes to wear ________ and pants. 【答案】 beautiful;long;tall;cool;jackets 【解析】【分析】主要讲了中国组合S.H.E.。

(1)根据Lots of girls like Selina because she is very beautiful.可知Selina是漂亮的,故填beautiful。

(2)根据She has long, straight hair.可知她有长的直发,故填long。 (3)根据Hebe is a nice girl. She isn't tall可知Hebe不高,故填tall。 (4)根据Ella is really cool!可知Ella是酷的,故填cool。

(5)根据she likes to wear jackets and pants.可知她喜欢穿夹克衫和裤子,故填jackets。 【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。

7.下面5位同学有不同的爱好,他们想参加志愿者活动,请你给他们分配合适的工作。 A. My boys want to join the sports club, but they don't have more coaches(教练). B. In the kindergarten(幼儿园), many girls like to listen to stories, but the kindergarteners are too busy. They have no time to do that. C. In this school, some teachers want the students to learn to sing and dance in their free time, but the school doesn't have any volunteers(志愿者). D. In the pet center, many dogs, cats and other small animals are ill(生病), but they don't have people to work for them. They really need volunteers. E. Many old people live alone(单独地). They need someone to talk with them and make them happy. (1)Helen likes to read. She likes reading to the children. (2)Lily loves animals and likes being with them. (3)Alan likes singing. He wants to be a singer.

(4)John likes talking with other people. He is very good at making others happy.

(5)Jim thinks sports are interesting. He does well in basketball, and in his school his friends call him the second Jordan. 【答案】 (1)B (2)D (3)C (4)E (5)A

【解析】【分析】 A. My boys want to join the sports club, but they don't have more coaches(教练). 我的孩子想加入体育俱乐部,但是他们没有更多的教练。

B. In the kindergarten(幼儿园), many girls like to listen to stories, but the kindergarteners are too busy. They have no time to do that. 在幼儿园,许多女孩喜欢听故事,但是幼儿园的老师太忙,他们没有时间给孩子们讲故事。

C. In this school, some teachers want the students to learn to sing and dance in their free time, but the school doesn't have any volunteers(志愿者). 在这所学校,一些老师想让学生们在业余时间学习唱歌跳舞,,但是学校没有志愿者。

D. In the pet center, many dogs, cats and other small animals are ill(生病), but they don't have people to work for them. They really need volunteers.爱宠物中心,许多狗、猫和其他的动物生病了,但是他们没有人给动物看病。他们真的需要志愿者。

E. Many old people live alone(单独地). They need someone to talk with them and

make them happy.许多老人一个人生活,他们需要人跟他们交流,使他们高兴。 (1)句意:海伦喜欢读书,他喜欢给孩子们读书。B句说幼儿园的老师没时间给孩子们讲故事,本句和B相匹配,故答案是B。

(2)句意:莉莉喜欢动物,喜欢跟动物在一起。D选项说宠物中心的猫狗生病了,没有人照看。一次本句跟D相匹配,故答案是D。

(3)句意:艾伦喜欢唱歌,他想成为一个歌手。C项说学校的老师想让孩子们学习唱歌跳舞,但是没有志愿者,这两项相匹配,故答案是C。

(4)句意:约翰喜欢跟人交谈,他擅长使人开心。E项说许多老人需要有人跟他们交谈,因此这两项相匹配,故答案是E。

(5)句意:吉姆认为体育很有趣,他篮球打得好,在他学校,他的朋友叫他乔丹第二。A项说俱乐部没有更多的教练。这两项相匹配,故答案是A。

【点评】考查任务型阅读,想弄清楚每个选项的意思,然后再弄明白问题的意思。将意思相近的或者有关联的搭配在一起。

8.任务型阅读

(1)请仔细阅读四条信息,并根据信息内容,把它们与A-D四幅图片的活动进行匹配,然后完成问题。

Yuan Yuan from CCTV is interviewing people in four different places on the phone. Here're their messages.

________ Saturday, 10:20 a.m. Hi, it's Bill. Jack and I are at the beach in Hawaii. Come and join us! Don't worry. We're not swimming. It's quite cool! See you! A. ________ Saturday, 11:15 a.m. Hey, Lily. This is Peter. I'm in Los Angeles with friends. They're playing tennis, and I'm watching. It's nice and sunny here. Bye! B. ________ Saturday, 8:45 a.m. Hi, Lily. This is Yoko. I'm calling from Lake Tahoe. Lisa and I are skiing today. It's cold here. ________ Saturday, 9:20 a.m. Hi, This is Peter. I'm in New York with Helen. It's windy here. We are flying kites now. What about in London? Bye! (2)From the four messages, we can know Yuan Yuan is . A. an artist B. a reporter C. a guide D. a singer 【答案】 (1)B;D;C;A (2)B

【解析】【分析】A. 放风筝;B. 在海边;C. 滑雪;D. 打网球。

(1)①题意:比尔和杰克在夏威夷海边。那里相当凉爽。本段意思跟图B相匹配,故答案是B。

②题意:彼得给莉莉打电话,说她跟朋友在洛杉矶,他们在打网球,彼得在看。本段意思跟图D相匹配,故答案是D。

③题意:洋子给莉莉打电话,说她在太浩湖,Lisa和洋子今天在滑雪,天气很冷。本段意思跟图C相匹配,故答案是C。

④题意:彼得跟海伦在纽约,现在有风,他们在放风筝。本段意思跟图A相匹配,故答案是A。

(2)根据 Yuan Yuan from CCTV is interviewing people in four different places on the phone 可知媛媛是电视台的记者。故答案是B。

【点评】考查任务型阅读,想弄清楚图意,在理解段落意思,然后用图意跟段意相匹配,最后得到答案。

D. C.

9.下面是电视节目的解说词,A-G是与之相对应的节目名称。请根据解说词选择相对应的电视节目。

A. The Importance of Knowledge A talk between a famous teacher and some students. B. Money Isn't Everything A talk about money with young people. C. American Film An introduction to new American film. D. Today's News It will tell the important events around the world every day. E. Study Tools The famous teacher Lin Hui will tell you about some useful study tools(工具) F. Farms in the Future A program about science in the future(未来). G. People Talk A discussion with parents who have trouble(苦恼)with their children. (1)When you need help with your homework, go to the library. You may find magazines, newspapers, and big dictionaries. They can always help you.

(2)For families with children, an important problem is getting the children away from the television to do their homework.

(3)Even if you could buy the world, you couldn't buy a happy family, good friends, or knowledge(知识).

(4)The Lost World is an exciting American film. People, especially school students, may like it. (5)People might grow plants(植物)and vegetables in about 50 years. 【答案】 (1)E (2)G (3)B (4)C (5)F

【解析】【分析】A. The Importance of Knowledge . 知识的重要性

A talk between a famous teacher and some students. 一位著名教师和一些学生的谈话。 B. Money Isn't Everything 钱不是万能的。

A talk about money with young people. 与年轻人谈论金钱。 C. American Film 美国电影

An introduction to new American film. 新美国电影导论。 D. Today's News 今日新闻

It will tell the important events around the world every day. 它将每天讲述世界各地的重要事件。

E. Study Tools 学习工具

The famous teacher Lin Hui will tell you about some useful study tools(工具)著名的林辉老师会告诉你一些有用的学习工具 F. Farms in the Future 未来的农场

A program about science in the future(未来). 未来的科学计划。 G. People Talk 人们谈论

A discussion with parents who have trouble(苦恼)with their children. 与有子女问题的父母讨论。

(1)根据语句中的You may find magazines, newspapers, and big dictionaries. They can always help you.这是介绍学习工具,故选E。

(2)根据语句中的 getting the children away from the television to do their homework.可知,怎样处理有问题的孩子,故选G。

(3)根据语句中的Even if you could buy the world, you couldn't buy a happy family, good friends, or knowledge可知,此句说明金钱不是万能的,故选B。

(4)根据语句中的he Lost World is an exciting American film. 可知,这是一部美国电影,故选C。

(5)根据语句People might grow plants(植物)and vegetables in about 50 years.可知,这讲述了未来的农场,故选F。

【点评】考查信息匹配。正确理解文字描述的含义,根据句意结合图片内容选择最佳答案。

10.A-E 是不同的俱乐部信息。请你仔细阅读题中5位学生的情况说明,从A-E中为他们选出最符合各自兴趣爱好的俱乐部。 A. Swimming Club If you want to learn swim or you like water sports you can come to our club. Come and join our club. B. Collection Club We welcome anyone who is interested in collecting things. Here you can talk with other collectors. C. Music Club Come to our club. You can listen to nice music and learn about different kinds of instruments. D. Science Club Do you like science? Do you like doing experiments(实验)? Then come and join us! E. History Club You can find some books and videos about history here. You can also make some friends who like history. ⑴Linda likes collecting stamps(邮票). She wants to show her collection to others. ________ ⑵Dave is good at playing the piano. He likes soft music. ________ ⑶Lisa wants to learn swim. She thinks it's interesting. ________

⑷Peter wants to become a scientist. And he wants to do some experiments. ________ ⑸Sally is interested in history and she also wants to make some friends. ________ 【答案】 B;C;A;D;E

【解析】【分析】本文介绍了几个俱乐部的基本信息。

(1)细节题。根据文章提到的 We welcome anyone who is interested in collecting things. Here you can talk with other collectors 可知,她应该加入Collection Club,故选B。 (2)细节题。根据文章提到的 Come to our club. You can listen to nice music and learn about different kinds of instruments 可知他应该加入Music Club,故答案为C。

(3)细节题。根据文章提到她想游泳,可知她应该加入Swimming Club,故选A。 (4)细节题。根据他想成为科学家,可知他应该加入Science Club,故选D。 (5)细节题。根据Sally对历史感兴趣,可知她应该加入History Club,故选E。 【点评】本文考查了阅读理解,考查了细节题,做此类题首先熟悉文章大意,然后熟悉问题,带着问题到文章中找出答案,注意细节。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- 91gzw.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-2

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务