考试总分:105 分 考试时间: 120 分钟
学校:__________ 班级:__________ 姓名:__________ 考号:__________一、 单选题 (本题共计 10 小题 ,每题 5 分 ,共计50分 )
1. These strawberries ________ good. I want to buy some more.A.tasteB.loveC.tellD.know
2. Amy is so careless that she made many spelling ________ in her homework.A.conversationsB.mistakesC.skillsD.exercises
3. —Which sport do you like better, skiing or skating?—Both. I think ________ of them is interesting.( )A.eitherB.noneC.neither
4. ﹣Kelly looks like her mother.
﹣Yes,they ___________ have big eyes.( )A.bothB.allC.either
5. —It's dangerous to swim in this river.
—Yes, you are right. The government has warned people ________ in it.A.swimming
B.not swimmingC.not to swimD.swim
6. —I heard people can't eat or drink on the subway in Beijing.
—Yes. In order to have a more ________ space, we need to do that.A.personalB.relaxingC.excitingD.comfortable
7. Sally, ________ the window, please.A.doesn't openB.opensC.don't open
8. Happy Camp is one of the ________ programs in China. Lots of young people like to watch it very much.A.more popularB.most popularC.less popular
9. Sally ________ bad during the class, so the teacher let her go home.A.feltB.feelsC.is feeling
10. —Could you look after my cat while I'm away on business, please?—________, I'll feed it on time.A.Come onB.With pleasureC.Take it easy
D.You're welcome
二、 填空题 (本题共计 1 小题 ,共计5分 )
11.(5分) 根据首字母及汉语提示,完成下列单词的拼写,使句意明确,语言通顺。
(1)Though he f________(失败)many times, he did not lose his heart.(2)Reading newspapers is my grandfather's d________(日常的)activity.(3)Don't l________(锁)the door before leaving the room.(4)I think clothes made of c________(棉布)are not easy to wash.(5)He is a h________(幽默的)person and often tells us jokes.三、 完形填空 (本题共计 2 小题 ,每题 5 分 ,共计10分 )
12.
I stood under an apple tree, looking at the mistletoe(槲寄生)hung from it. That was the same thing sold instores for Christmas. I had an idea to make some(1)________ with the mistletoe because I wanted to buy aguitar for my brother, Derek.
I tried to jump as high as I could, but the lowest mistletoe was meters beyond my reach. I was about to gohome when(2)________ caught my eyes. At the edge of the apple orchard(果园), some mistletoe lay by thetree, as if put there just for me. I picked out the best mistletoe and rushed home(3)________.
When I entered the side door, I could hear my brother playing his guitar, which he used for many years. Iwalked to our(4)________ and knocked at the door.
\"Derek? Let me in.\"
\"Hold on. Hold on,\" came a(5)________ reply. The door opened and my brother walked past me. Itwasn't easy sharing that small bedroom with my brother. With Derek gone, I started to make the mistletoe intodecorations. Derek's(6)________ guitar was beside me. That guitar was the one thing in the worldDerek(7)________. I knew what to buy him with the mistletoe money.
The next day I brought my mistletoe packages to school and sold to everyone. It was hardly enough to buy aguitar(8)________ my pocket was filled with money.
After school I went to the apple orchard again. Another(9)________ was waiting for me. More mistletoewas there. When I took the mistletoe, I found the orchard owner standing under a tall tree. Some mistletoe fell fromit. Soon a person dropped to the ground next to the owner. Derek! I(10)________ in the shadow(阴影处).
\"Such hard work for you,\" said the man, \"so what are you going to do with all the money?\" asked the man.Derek answered in a proud voice, \"Saving up to buy my young brother something for Christmas.\"
A.mealsB.giftsC.food
(1) D.money
A.somethingB.anythingC.everything
(2) D.nothing
A.calmlyB.happilyC.sadly
(3) D.angrily
A.living roomB.kitchenC.study
(4) D.bedroom
A.happyB.hopelessC.cold
(5) D.stupid
A.oldB.brokenC.cheap
(6) D.ugly
A.talked aboutB.stared atC.looked for
(7) D.cared about
A.whenB.thoughC.if
(8) D.since
A.surpriseB.problemC.decision
(9) D.danger
A.sleptB.hidC.lay
(10) D.ran
13.
Spring is coming. Flowers are coming out. For teenagers in the US that means a holiday is on its way.In the US, students may begin their spring holiday(1)________. So while students from one town are onholiday, their neighbors in the next town might have classes as usual. Spring holiday is also known as \"spring break\".
During this time, students have one to two weeks off from school. The break usually happens in late Marchor(2)________.
Spring break is a(3)________ time. Teachers usually don't give homework over the break, so students canspend their days and nights free from school-time stress(压力). There are lots of ways to spend the time. Somestudents prefer to relax at home while others(4)________ travel to other cities or countries. Sometimes teacherstake a group of students overseas(海外)to go on a study trip. These trips are often expensive,(5)________they give students an unusual chance to see other parts of the world.
A.at the same timeB.togetherC.at different times
(1) D.in all
A.FebruaryB.AprilC.October
(2) D.December
A.relaxingB.busyC.tiring
(3) D.terrible
A.choose toB.have toC.need to
(4) D.learn to
A.orB.butC.and
(5) D.so
四、 阅读理解 (本题共计 6 小题 ,每题 5 分 ,共计30分 )
14.
3:10 p.m., Wednesday
Dear Michael,
Our headmaster Mr. Lee phoned you, but you were having a class and not in the office. Here is the message:a discussion on \"How to teach English?\" will be held in the meeting room at 3:00 tomorrow afternoon. All Englishteachers in our school, including Pro. King, will attend the meeting to talk about topics like \"How to make studentslearn English in a way they like?\".
Please make good preparations and be there on time.
Rita
(1)What was Michael doing when Rita wrote this message?
A.He was taking part in an English competition.B.He was preparing for a meeting in his office.C.He was teaching English in a classroom.D.He was quietly watching Rita write it.
(2)What will the English teachers in this school do the next day?
A.Hold a discussion.B.Visit another school.C.Clean the meeting room.D.Teach each other English.
(3)Rita may be Michael's ________.
A.wifeB.neighborC.classmateD.workmate
15.Painted with a black high-heeled shoe on a pink background, wide parking spaces for women have causeddiscussion on social media(社交媒体). The parking spaces in the Jiande and Tonglu highway service areas inZhejiang province are 1.5 times the size of normal spaces, with the color and picture writing \"women only\".According to a survey on Sina Weibo, 63% of 1,700 who took part in it said it was a thoughtful idea about thewomen-only parking spaces. \"They are very big, and I find it a very considerate idea,\" said Yang Xin, a womandriver who recently got her driver's license. However, the others thought this was a kind of sexism(性别歧视). Itseemed that women were bad drivers. \"Parking depends on driving skills, not gender(性别),\" said a user called\"Youyouzizi\".Fang Hongying, manager of the Jiande highway service area, said the women-only parking spaces were firstintroduced in October, and driving skills were only a small part of the reasons. \"The women's parking spaces arecloser to the way out, which is more convenient for women drivers to take a break or go shopping in the mainbuilding, and much safer, especially at night. It just wants to show concern(关心)for women in need,\" she said.Chen Jianguo, from North China Electric Power University, said, \"If it could be called a parking space for newdrivers, the opinions about sexism can be avoided.\"All in all, a number of ways to protect the women's safety have appeared in China in recent years. They domake a difference.(1)Which is NOT true about the women-only parking spaces?A.They are painted with a pink high-heeled shoe.B.They are first introduced in Zhejiang province.C.They are larger than the normal spaces.D.They are written with \"women only\".(2)What does the underlined word \"considerate\" mean in Chinese?A.充满争议的B.考虑周到的C.独一无二的D.毫无意义的(3)What can we know from the words of Fang Hongying?A.The driving skill is the main reason for the women-only parking spaces.B.All the women drivers enjoy shopping.C.The parking spaces closer to the way out are much safer.D.The women-only parking spaces are available only at night.(4)What can we learn from the passage?A.Parking depends on gender according to the survey on Sina Weibo.B.Almost every woman in China needs help.
C.The women-only parking spaces can help to avoid all accidents.D.The writer thinks the women-only parking spaces are useful.
(5)What does the passage mainly talk about?
A.There are a lot of new things in Zhejiang province.B.Sina Weibo is the most famous social media in China.
C.The women-only parking spaces have caused discussion on social media.
D.Different people have different ideas towards one thing.
16. ________ DVanilla is my best friend. She is of medium height. She is a cute girl with beautiful bigeyes. But she always wears a pair of black glasses. Why? Because she can't see and she is
afraid that others make fun of(取笑)her.Amy is our English teacher. She is from America. She is tall with longhair. The
students in our class all like her, because she knows each of us very well and she loves us.
After knowing how Vanilla feels about her eyes, she wants her to learn something.On Sunday, Amy asks Vanilla togo shopping with her. They go to a busy street. On
the street corner(角落), they stop.\"Where are we, Miss Brown? \" asks Vanilla.\"We are on a street corner. Andthere are many people here. I will describe them to
you, \" says Amy.\"Why? \" Vanilla asks.\"You will know. Here comes a boy. He looks happy with his parents, but hehas to speak to
them by gesture(手势). Also, there is a woman sitting there. She is playing the violin, but she can'tsee. \"\"I get it, Amy. \" Vanilla says happily.
(1)What does Vanilla look like?
A.She is short with big eyes.B.She is tall with long hair.
C.She is of medium height with small eyes.D.She is of medium height with black glasses.
(2)Which of the following is true about Amy?
A.She is from Canada. B.She loves her students.C.She is tall with short hair. D.She is a Chinese teacher.
(3)What does the underlined word \"them\" refer to(指的是)?
A.The busy streets. B.People on the street.
C.Amy and Vanilla. D.Amy and her students.
(4)What does Vanilla's teacher want to tell her?
A.She has to study hard at school.B.All people have a health problem.C.The boy and the woman are not happy.D.People with defects(缺陷)can still live happily.
(5)What's the best title for the passage?
A.A kind girl B.A good teacherC.The best friend D.A Saturday shopping 17.
It is a fact that people die every moment of every day. However, the death of those who have done great workin the public field can be especially shocking and heartbreaking—even to those of us who don't know thempersonally.
On Jan. 26, Kobe Bryant, one of the most famous NBA player in history, died in a terrible accident. He was41 years old when a helicopter he was riding crashed(坠毁), killing him and eight others, including his 13-year-old daughter Gianna Bryant.
Following Kobe's death, people from all walks of life have paid tribute(敬意)to the late basketball
superstar—not just for his achievements on the court(球场), but also for his personality and the inspiration he hasgiven to us.
In the basketball world, Kobe Bryant is among the top players of all time. He entered the NBA directly fromhigh school as a basketball prodigy(神童). He played his whole 20-year career with the Los Angeles Lakers andhelped the team win five NBA championships. He was fast, skillful and aggressive(进攻性的), which earned himthe nickname Black Mamba, one of the most deadly snakes in the world. That's why his competitivephilosophy(哲学)is known as the \"Mamba Mentality\".
\"Mamba Mentality is you're going, you're competing, you're not worried about the end result,\" Kobe Bryantsaid. \"It's all about focusing on the process and trusting in the hard work when it matters most.\"
Off the court, Kobe Bryant was known as a successful businessman, an Oscar-winning filmmaker, and a proudfather of four daughters.
The fact that Kobe Bryant is no longer with us is sad. We'll never see him give another interview or play inanother game. But the work he has done will keep inspiring us years after his death.
(1)Kobe Bryant lost his life while ________.
A.sending his daughter to school
B.playing basketballC.riding in a helicopterD.driving a car
(2)In Kobe Bryant's opinion, \"Mamba Mentality\" shows that he was ________.
a. hardworking b. competitive c. successful d. focusingA.abcB.abdC.acdD.bcd
(3)In fact, Black Mamba is ________.
A.
B.
C.
D.
(4)According the text, we know that ________.
A.Kobe Bryant was the only one who died in the accidentB.Kobe Bryant was successful in many fieldsC.Kobe Bryant was the best basketball player everD.Not many people have focused on Kobe Bryant's death
(5)The writer thinks Kobe Bryant's death is ________.
A.boredB.sadC.inspired
D.exciting
18. 阅读下面的材料,然后根据材料内容回答问题。
We all know that life is like a box of chocolates, you never know what you're going to get. Jane Eyre's wholelife is just like this.
Jane Eyre is the story of a young orphan(孤儿)woman of the same name. Written by British novelistCharlotte Bronte, it was a milestone works in English literature(文学). Charlotte Bronte was born in Yorkshire,England on April 21, 1816. When she was 31years old, Jane Eyre was first published and it became very popularsoon. Charlotte was the third of the children. Her two sisters, Emily and Anne, were also novelists.
In the story, Jane Eyre had an unhappy childhood. Her rich but cruel aunt raised her and wasn't kind to her.Because her uncle passed away, Jane was sent to a terrible school at Lowood, where she was also treated badly.Jane spent eight more years there, six as a student and two as a teacher. After finishing school, Jane became theteacher of a young girl in Thornfield. Then, she fell in love with the girl's father, Mr. Rochester. At the end of thestory, Rochester and Jane finally got married.
From the book we know, Jane experienced different kinds of hardship and problems. Even other people treather terribly. She never gives up. She struggles and fights back. What a strong-minded and independent person Janeis!
(1)Who is the writer of Jane Eyre? ________
(2)When was the book Jane Eyre first published? ________(3)Why was Jane sent to the school at Lowood? ________
(4)Where did Jane teach after finishing school? ________(5)What kind of person is Jane? ________
19. 阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题。
Zhang Zhouchen, a sixth grader, has published two novels in English. \"Most people often read to learn English,but my secret is to write,\" he said. \"Reading is a way of taking in. But only when you use it for writing can you masterit completely.\"
Zhang began writing his first novel at the end of 2014. He didn't mean to publish it at first. But a specialexperience made him change his mind the next year. He was chosen by his school to be a volunteer for a HopePrimary School. Every volunteer was asked to bring a gift for children and Zhang brought a football. \"But I wassurprised to find that there was no football field at this school,\" he said. \"So I had a wish to help them build a footballfield.\"
How to achieve that? The novel came into Zhang's mind suddenly. By organizing the book sale, he got 100,000yuan. He then spent it building a football field. Then he got about 130,000 yuan by selling his second novel. He usedthe money to build a football field in another school.
\"I can never forget the smiles on the faces of the children who were having fun playing football,\" said Zhang. \"Itencourages me to help more poor children enjoy the joy of football.\"
(1)How does Zhang learn English? ______(2)Did Zhang publish his first novel in 2014? ______
(3)What did Zhang bring to the children in the Hope Primary School? ______(4)How many football fields has Zhang helped build? ______(5)What do you think of Zhang Zhouchen? ______五、 书面表达 (本题共计 1 小题 ,共计5分 )
20. (5分) 假设你是李华,你的美国笔友Bill来邮件询问你平时体育锻炼以及今年中考体育考试的情况。请你根据下面的提示,给Bill回封英文邮件。
提示:
1. 谈谈体育考试列入中考的意义(已给出)及体育锻炼的重要性;2. 你过去是如何进行体育锻炼的;3. 你将来有什么新的锻炼计划。
要求:1. 语句通顺,意思连贯,语法正确,书写规范;2. 必须包含所给提示,可进行适当发挥;3. 文中不得出现真实人名、校名或地名;
4. 词数:90词左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。
Dear Bill,
Thanks for your last e-mail. I'm glad to tell you that we will take the P.E. exam at the Senior High SchoolEntrance Examination, which encourages us to take an active part in exercise. ________
Can you give me more advice? I am looking forward to your e mail.
Yours,Li Hua
六、 七选五 (本题共计 1 小题 ,共计5分 )
21. (5分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余
选项。
A: Hi, Jane, I haven't seen you for several days. What are you doing these days?B: I'm busy with the Spring Festival rush at Hefei Railway Station.(1)______A: Volunteer? You are so great!(2)______
B: A lot of things. I pick up the rubbish, show the ways and look after the luggage(行李)for the passengers.A: That sounds cool. I'd like to be a volunteer, too.(3)________B: You should fill in the form on the Internet first. Then you will get a reply.A: Anything else?
B: Yes.(4)______ I'm sure you can make it. I'm looking forward to working with you.A:(5)______ Thank you very much.A. You will also have an interview.B. How do you like being a volunteer?C. I hope so.
D. What do you do as a volunteer?E. It's a good idea to fill in the form first.F. I'm working as a volunteer there.G. What should I do?
参与试题解析
2022-2023年安徽省淮南市某校初二(上)期中英
语试卷试卷
一、 单选题 (本题共计 10 小题 ,每题 5 分 ,共计50分 )1.
【答案】
A
【考点】动词辨析【解析】
这些草莓尝起来味道很好。我想再买一些。【解答】
A 考查动词辨析。句意:这些草莓尝起来味道很好。我想再买一些。A 尝起来;B 喜爱;C 告诉;D知道。根据I want to buy some more.(我想再买一些。)可知,上句表达这些草莓“尝起来”味道很好,只有A项代入符合语境。故选A。2.
【答案】
B
【考点】名词辨析【解析】此题暂无解析【解答】
B 考查名词辨析。句意:艾米太粗心了,以至于她在作业中犯了许多拼写错误。A 对话;B 错误;C技能;D 练习。根据空前的“Amy is so careless”可知,这里表示她在作业中犯了许多拼写“错误”,故选B。3.
【答案】
A
【考点】不定代词【解析】
【解答】
A 考查不定代词。A. either两者中的任何一个;B none三者或三者以上都不;C.neither两者都不。句意:——滑冰和滑雪,你更喜欢哪项运动?——都喜欢。我认为它们中的任何一个都很有趣。根据句意及设空处所在句中的is,为单数,可知设空处应用either。故选A。4.
【答案】
A
【考点】副词辨析【解析】
﹣﹣﹣凯丽长得像她妈妈.﹣﹣﹣是的,他们都有大眼睛.【解答】
both \"双方都\";all \"完全\";either\"也、而且\" ,三者都可作副词.由题干\"﹣﹣﹣凯丽长得像她妈妈.﹣﹣﹣是的,他们都有大眼睛.\"可知,空格是\"双方都\",用both ,因此答案应是both.故选:A.5.
【答案】
C
【考点】动词不定式【解析】此题暂无解析【解答】
C 考查动词不定式。句意:——在这条河里游泳很危险。——是的,你说得对。已经警告人们
不要在里面游泳了。warn sb. not to do sth.警告某人不要做某事,动词短语,结合选项可知,C项符合题意,故选C。
6.
【答案】
D
【考点】形容词辨析【解析】此题暂无解析【解答】
D 考查形容词辨析。A 个人的;B 令人放松的;C 令人激动的;D 舒适的。根据I heard people can't eator drink on the subway in Beijing.可推知,在北京地铁上,人们之所以不能吃东西或喝东西,是为了确保我们能有一个更舒适的空间。故选D。7.
【答案】
C
【考点】其他动词短语【解析】
【解答】
C 考查祈使句。句意:Sally,请不要打开窗户。可知句子是祈使句,以动词原形开头,结合选项,C项符合。故选C。8.
【答案】
B
【考点】
形容词的比较级和最高级【解析】
此题暂无解析【解答】
B 考查形容词的最高级。句意:快乐大本营是中国最受欢迎的节目之一。很多年轻人都很喜欢看。根据下文Lots of young people like to watch it very much.“很多年轻人都很喜欢看。”可知,它是受欢迎的,故排除C项;根据空前的one of the以及空后的programs可知,此处为固定结构:one of the+形容词最高级+名词复数,所以空处应为形容词最高级,即B项符合题意。9.
【答案】
A
【考点】一般过去时【解析】此题暂无解析【解答】
A 考查一般过去时。句意:Sally上课时感觉不舒服,所以老师让她回家了。根据后句so the teacher lether go home.并结合语境可知,此处描述的是过去已经发生的事情,应用一般过去时,所以空处动词应用过去式形式felt。故选A。10.
【答案】
B
【考点】
提供/寻求帮助和应答其他情景交际话题【解析】此题暂无解析【解答】
B 考查情景交际。句意:——我出差时,你能帮我照看一下我的猫吗?——我很愿意,我会按时喂它的。A 快点;B 我很愿意;C 别着急;D 不客气。根据本句中I'll feed it on time可知,此处表示很愿
意提供帮助。
二、 填空题 (本题共计 1 小题 ,共计5分 )
11.
【答案】(1)failed(2)daily(3)lock(4)cotton(5)humorous【考点】
根据提示填单词(单句)一般过去时形容词基础知识实义动词普通名词【解析】
【解答】
(1)failed 考查一般过去时。句意:虽然他失败了许多次,但他没有灰心。根据did可知时态要用一般过去时,fail,失败,空处应填fail的过去式。故填failed。
(2)daily 考查形容词。句意:读报是我爷爷每天的活动。根据汉语及首字母提示可知应填形容词daily,日常的,作定语修饰名词activity。故填daily。
(3)lock 考查动词。句意:离开房间之前不要锁门。分析句子可知本句为祈使句的否定句,don't后加动词原形,根据中文及首字母提示可知需填动词lock,锁。故填lock。
(4)cotton 考查名词。句意:我认为棉布制成的衣服不容易洗。be made of,由……制成,of为介词,后加名词。根据汉语及首字母提示可知应填cotton,棉布,不可数名词,故填cotton。
(5)humorous 考查形容词。句意:他是一个幽默的人,经常讲笑话。根据空后名词person可知空处需填形容词作定语。根据汉语及首字母提示可知应填humorous,幽默的,形容词。故填humorous。
三、 完形填空 (本题共计 2 小题 ,每题 5 分 ,共计10分 )12.
【答案】
DAB
DCADBAB
【考点】记叙文完形人物故事类【解析】此题暂无解析【解答】
(1)D 考查名词。A 一顿饭;B 礼物;C 食物;D钱。根据后文“因为我想要给我的哥哥德瑞克买一个吉他”可知,我有一个用槲寄生挣钱的想法。故选D。
(2)A 考查不定代词。A 一些东西(常用于肯定句);B 一些东西(常用于否定句或疑问句);C一切;D 没有东西。根据下一句At the edge of the apple orchard(果园), some mistletoe lay by the tree, as ifput there just for me.在苹果园的边缘,一些槲寄生躺在树边,好像专门为我放在那里。可知,我正要回家这时我看到了一些东西,此处为肯定句。故选A。
(3)B 考查副词。A 冷静地;B 高兴地;C 难过地;D 生气地。根据上一句中as if put there just for me好像专门为我放在那里,以及空前“我挑选了最好的槲寄生”可知,作者挑选了最好的槲寄生高兴地冲回家。故选B。
(4)D 考查名词。A 客厅;B 厨房;C 书房;D 卧室。根据后文It wasn't easy sharing that small bedroomwith my brother.和我哥哥分享那个小卧室是不容易的。可知,我走进我们的卧室。故选D。
(5)C 考查形容词。A 高兴的;B 无望的;C 冷的;D 愚蠢的。根据后文The door opened and mybrother walked past me.及It wasn't easy sharing that small bedroom with my brother.可知门开了我的哥哥从我身边走过去。和我哥哥分享那个小卧室是不容易的。所以,哥哥是冷冷地回答,故选C。
(6)A 形容词。A 旧的;B 坏的;C 便宜的;D 丑陋的。联系上下文可知,作者想要给哥哥买个吉他,那么哥哥现在拥有的这个吉他应是旧吉他,故选A。
(7)D 考查动词短语。A 谈论;B 凝视;C 寻找;D 在意。联系上下文可知,作者想尽办法要给德瑞克买吉他作为圣诞礼物,可知,那个吉他是德瑞克在世界上唯一在意的东西。故选D。
(8)B 考查从属连词。A 当......时候;B 尽管;C 如果;D 自从......以来。根据空前“它几乎不足够买一个吉他”和“我口袋里装满了钱”可知两句之间是让步关系,表示“尽管”。故选B。
(9)A 考查名词。A 惊喜;B 问题;C 决定;D 危险。联系下文可知,作者的哥哥也在悄悄地为作者准备圣诞礼物。这是让作者感到惊喜的,故选A。
(10)B 考查动词。A 睡觉;B 藏;C 躺;D 跑。联系下文可知,作者的哥哥和果园的主人没有发现作者,故作者藏在阴影处。故选B。
13.
【答案】
CBAA
B
【考点】说明文完形日常生活类【解析】此题暂无解析【解答】
(1)C 考查介词短语。根据So while students from one town are on holiday, their neighbors in the next townmight have classes as usual.可知,此处是指美国的学生假期的时间是不一样的。即在不同的时间开始春节假期。at different times符合题意。
(2)B 考查名词。根据Spring holiday及空前的March可知,此处是指春节假期通常发生在3月底或4月。April符合题意。
(3)A 考查形容词。根据Teachers usually don't give homework over the break及free from school-timestress(压力)可知,此处是指春节假期是一段放松的时间。relaxing符合题意。
(4)A 考查动词短语。根据Some students prefer to relax at home可知,另一些学生选择去其他城市或国家旅行。choose to符合题意。
(5)B 考查连词。根据These trips are often expensive,及 they give students an unusual chance to see otherparts of the world.可知,前后两句话之间存在转折关系,所以此处应用表转折的连词but。
四、 阅读理解 (本题共计 6 小题 ,每题 5 分 ,共计30分 )14.
【答案】
CAD
【考点】应用文阅读日常生活类阅读推理判断题细节理解题【解析】此题暂无解析【解答】
(1)C 推理判断题。根据第一段中Our headmaster Mr. Lee phoned you, but you were having a class and notin the office.及All English teachers in our school, including Pro. King, will attend the meeting to talk about topics like\"How to make students learn English in a way they like?\".可推知,Michael是一名英语老师,Rita写信的时候他正在教室上英语课。
(2)A 细节理解题。根据第一段中All English teachers in our school, including Pro. King, will attend the
meeting to talk about topics like \"How to make students learn English in a way they like?\".可知,明天学校所有的英语老师,将就“如何让学生以他们喜欢的方式学习英语?”等话题展开讨论。
(3)D 推理判断题。根据第一段中Our headmaster Mr. Lee phoned you, but you were having a class and not
in the office. Here is the message: a discussion on \"How to teach English?\" will be held in the meeting room at 3:00tomorrow afternoon.可推知,Rita可能是和Michael在一个办公室的同事。15.
【答案】
ABCDC
【考点】主旨大意题推理判断题词义猜测题细节理解题说明文阅读社会现象类阅读【解析】
这是一篇说明文,介绍了浙江省建德和桐庐高速公路服务区为女性设立专门的停车位,引起了社交媒体的热议。【解答】
(1)A 细节理解题。根据第一段Painted with a black high-heeled shoe on a pink background, wide parkingspaces for women have caused discussion on social media(社交媒体).(在粉色背景上,一双黑色高跟鞋映衬下,宽阔的女性停车位在社交媒体上引起了讨论。)可知是黑色高跟鞋。因此选项A错误。故选A。
(2)B 词义猜测题。上句According to a survey on Sina Weibo, 63% of 1,700 who took part in it said it was athoughtful idea about the women-only parking spaces.说的是:新浪微博上的一项调查显示,参与调查的1700人中,63%的人认为这是一个关于女性专用停车位的深思熟虑的想法。因此该句They are very big,and I find it a very considerate idea中的a very considerate idea与上句a thoughtful idea相一致,considerate与thoughtful意思相近,意思为:考虑周到的。故选B。
(3)C 细节理解题。根据第二段Fang Hongying说的话The women's parking spaces are closer to the way out,
which is more convenient for women drivers to take a break or go shopping in the main building, and much safer,especially at night. It just wants to show concern(关心)for women in need(女性停车位离出口更近,女性
司机在主楼休息或购物更方便,更安全,尤其是晚上。它只是想对需要帮助的妇女表示关心,)可知,女性停车位离出口更近,更安全。故选C。
(4)D 推理判断题。根据文章最后一段All in all, a number of ways to protect the women's safety have
appeared in China in recent years. They do make a difference.(总之,近年来,中国出现了许多保护妇女安全的方法。他们确实起到了作用。)可推知,作者认为女性专用停车位是有用的。故选D。
(5)C 主旨大意题。通读全文可知,本文介绍了浙江省建德和桐庐高速公路服务区为女性设立专门的停车位,引起了社交媒体的热议。故选C。
16.
【答案】
DBBDB
【考点】标题归纳题代词指代题推理判断题细节理解题记叙文阅读人物故事类阅读【解析】
文章是一篇记叙文,叙述了一位残疾女孩在老师的帮助下快乐生活的故事。文章是一篇记叙文,叙述了一位残疾女孩在老师的帮助下快乐生活的故事。文章是一篇记叙文,叙述了一位残疾女孩在老师的帮助下快乐生活的故事。文章是一篇记叙文,叙述了一位残疾女孩在老师的帮助下快乐生活的故事。文章是一篇记叙文,叙述了一位残疾女孩在老师的帮助下快乐生活的故事。【解答】
(1)D 细节理解题。根据文章第一段DVanilla is my best friend. She is of medium height. She is a cute girlwith beautiful big eyes. But she always wears a pair of black glasses. 可知,她中等个,是一位拥有漂亮大眼睛的可爱女孩,但是总是戴一副黑眼镜。故选D。
(2)B 推理判断题。根据文章第二段Amy is our English teacher. She is from America. She is tall with longhair. The students in our class all like her, because she knows each of us very well and she loves us.可知,她是一位英语老师,来自于美国,拥有长头发,学生们非常喜欢她。所以B项正确,故选B。
(3)B 代词指代题。根据文章第五段We are on a street corner. And there are many people here. I willdescribe them to you.(我们现在在街道的角落。这里有许多人。我将向你描述他们。)可知,此时them代指:街道上的人们。故选B。
(4)A 推理判断题。根据文章倒数第二段Amy的话Here comes a boy. He looks happy with his parents, buthe has to speak to them by gesture(手势). Also, there is a woman sitting there. She is playing the violin, but she
can't see.可知,介绍了一位用手语与父母交流的男孩看起来很开心;一位看不到的女孩正在弹钢琴目的是为了告诉她:有缺陷的人们仍然能够生活的很快乐。故选D。
(5)B 根据文章内容可知,文章是一篇记叙文,叙述了一位残疾女孩在老师的帮助下快乐生活的故事。所以标题应是:一位好老师。故选C。17.
【答案】
CBCBB
【考点】推理判断题细节理解题记叙文阅读人物故事类阅读【解析】此题暂无解析【解答】
(1)C 细节理解题。根据第二段中的He was 41 years old when a helicopter he was riding crashed(坠毁),killing him and eight others, including his 13-year-old daughter Gianna Bryant.可知,科比在坠机中身亡。
(2)B 细节理解题。根据第五段中的\"Mamba Mentality is you're going, you're competing, you're not worried
about the end result,\" Kobe Bryant said. \"It's all about focusing on the process and trusting in the hard work when itmatters most.\"可知, 科比认为曼巴精神就是你要去,你要竞争,你不担心最后的结果。关键是要专注
于过程,在最重要的时候相信努力工作。并不在意最终的结果是否成功。
(3)C 推理判断题。根据第四段中的He was fast, skillful and aggressive(进攻性的), which earned himthe nickname Black Mamba, one of the most deadly snakes in the world.可推知,Black Mamba是毒蛇的一种。(4)B 推理判断题。根据倒数第二段Off the court, Kobe Bryant was known as a successful businessman, anOscar-winning filmmaker, and a proud father of four daughters.可推知,科比在许多领域都很成功。
(5)B 细节理解题。根据最后一段中的The fact that Kobe Bryant is no longer with us is sad.可知,作者为科比的去世而感到难过。
18.
【答案】
(1)British novelist Charlotte Bronte./ Charlotte Bronte.(2)When she/ Charlotte Bronte was 31 years old./ In 1847.(3)Because her uncle passed away./ Because her uncle died.(4)In THomfield.
(5)A strong-minded and independent person.
【考点】说明文阅读回答问题型文学作品类阅读【解析】此题暂无解析【解答】
(1)British novelist Charlotte Bronte./ Charlotte Bronte. 根据第二段Jane Eyre is the story of a young
orphan(孤儿)woman of the same name. Written by British novelist Charlotte Bronte可知,《简·爱》的作者是英国小说家夏洛蒂·勃朗特。
(2)When she/ Charlotte Bronte was 31 years old./ In 1847. 根据第二段Charlotte Bronte was born in
Yorkshire, England on April 21, 1816. When she was 31years old, Jane Eyre was first published.可知,夏洛蒂·勃朗特于1816年4月21日出生于英国约克郡。当她31岁时,《简·爱》首次出版,则出版的时间为1847年。
(3)Because her uncle passed away./ Because her uncle died. 根据第三段Because her uncle passed away, Janewas sent to a terrible school at Lowood.可知,简被送到罗沃德的学校去是因为她的叔叔的去世。
(4)In THomfield. 根据第三段After finishing school, Jane became the teacher of a young girl in Thornfield.可知简毕业后在桑菲尔德任教。
(5)A strong-minded and independent person. 根据最后一句What a strong-minded and independent personJane is!可知,简是个意志坚强的且的人。
19.
【答案】
(1)By writing.(2)No.
(3)A football.(4)Two/2.
(5)Kind/Warm-hearted.(言之有理即可)【考点】记叙文阅读回答问题型人物故事类阅读【解析】此题暂无解析【解答】
(1)By writing. 根据第一段句子\"Most people often read to learn English, but my secret is to write,\" he said.大
多数人经常阅读来学习英语,但我的秘诀是写作,他说。可知他通过写作来学英语。对带有how(如何、怎样)的疑问句,回答要用By doing。
(2)No. 根据第二段句子Zhang began writing his first novel at the end of 2014. He didn't mean to publish it atfirst. But a special experience made him change his mind the next year.可知张在2014年底开始写他的第一部小说,一开始并没有出版,第二年才改变主意,也就是2014年没有出版他的第一部小说。
(3)A football. 根据第二段句子Every volunteer was asked to bring a gift for children and Zhang brought afootball.可知他给孩子们带的礼物是一个足球。
(4)Two/2. 根据第三段句子By organizing the book sale, he got 100,000 yuan. He then spent it building a
football field. Then he got about 130,000 yuan by selling his second novel. He used the money to build a footballfield in another school.通过组织图书销售,他得到了10万元。然后他把它花在了一个足球场上。然后,他卖掉了自己的第二本小说,获得了大约13万元的收入。他用这笔钱在另一所学校建了一个足球
场。可知建了两个足球场。
(5)Kind/Warm-hearted.(言之有理即可)根据整篇文章内容及其第三段句子By organizing the
book sale, he got 100,000 yuan. He then spent it building a football field. Then he got about 130,000 yuan byselling his second novel. He used the money to build a football field in another school.可知,张用自己两本小说
挣的钱给学校建足球场,由此可看出他是善良的也是热心的。
五、 书面表达 (本题共计 1 小题 ,共计5分 )20.
【答案】
Dear Bill,
Thanks for your last e mail. I'm glad to tell you that we will take the P.E. exam at the Senior High SchoolEntrance Examination, which encourages us to take an active part in exercise.
As you know, my favorite subject is P.E. I think doing sports is good for both my health and study. I did verywell in the exam, too. In the past, I practiced carefully in each P.E. class, learning to play basketball, run and so on.On weekends I usually played ping-pong with my friends. However, I can't swim. In the coming summer vacation, I'lllearn it. During senior high school, I plan to join the swimming club.
Can you give me more advice? I am looking forward to your e-mail.
Yours,Li Hua
【考点】提纲作文应用文【解析】此题暂无解析【解答】
Dear Bill,
Thanks for your last e mail. I'm glad to tell you that we will take the P.E. exam at the Senior High SchoolEntrance Examination, which encourages us to take an active part in exercise.
As you know, my favorite subject is P.E. I think doing sports is good for both my health and study. I did verywell in the exam, too. In the past, I practiced carefully in each P.E. class, learning to play basketball, run and so on.On weekends I usually played ping-pong with my friends. However, I can't swim. In the coming summer vacation, I'lllearn it. During senior high school, I plan to join the swimming club.
Can you give me more advice? I am looking forward to your e-mail.
Yours,Li Hua
六、 七选五 (本题共计 1 小题 ,共计5分 )21.
【答案】
F,D,G,A,C
【考点】七选五对话【解析】此题暂无解析【解答】
(1)F 根据下文Volunteer? You are so great!(志愿者?你是如此的伟大!)可知,此句应是“我正在那作为一名志愿者而工作”。故选F。
(2)D 根据下文A lot of things.(许多事情。)和前文提到的当志愿者可知,此句应是问“作为志愿者你要做什么?”。故选D。
(3)G 根据下文You should fill in the form on the Internet first.(你应该首先在网上填一个表格。)可知,此句应是问“我应该做什么?”。故选G。
(4)A 根据上文Anything else?(别的什么?)以及下文I'm sure you can make it.(我确信你能做到。)可知,此句表示作为志愿者的流程,这里表示“你也将有一次面试”。故选A。
(5)C 根据上文I'm looking forward to working with you.(我正在盼望着与你一起工作。)可知,此句应是“我希望如此”。故选C。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 91gzw.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-2
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务
