公共英语(PETS)三级语法与词汇例题解析(二)
21. In ancient China, people used to send smoke _____ to warn that the enemy were coming.
A. signs            B. signals        C. symbols          D. marks
答案:   B
解析:   这个题考四个名词的比较, 其中:  signs 迹象;  signals 信号;   symbols  象征;   marks  分数.
22. The icy conditions made our travel dangerous. So _____ going by car we took the underground.
A. instead of                         B. in addition to
C. as well as                         D. at the cost of
答案:   A
解析:   instead of 代替,而不是;     in addition to 除了…之外(还有);    as well as  也(除…之外), 既…又…;    at the cost of  以…为代价. 这道题横线后面是动名词形式,所以选项C和D首先排除.
23. Sometimes my job is boring, but _____ I enjoy it.
A. by contrast                        B. by nature
C. on the whole                       D. on the average
答案:   C
解析:   by contrast 与…相比,后面要跟with, by contrast with与…相比较; nature 本性,生性;    on the whole  总的来说;   on the average 平均.
24. I’ll buy the clock _____ it costs.
A. what         B. whatever           C. where          D. however
答案:   B
解析:   不管花多少钱,我都买下这个钟.
25. _____ Mr.Wilson is well again, he can travel.
A. Now that      B. So far             C. Though         D. Even if
答案:   A
解析:   Now that 既然;  So far和现在完成时态连用.
by
26. _____ , he failed in the college entrance examination again.
A. To disappoint his parents          B. To his parents’ disappointment
C. At his parents’ disapproval       D. His parents’ disappointing
答案:   B
解析:   令他父母失望的是,他的高考又一次失利.   to one’s disappointment 令某人失望的是…;    类似的还有: to one’s surprise  令某人吃惊的是….
27. Please remember _____ these letters on your way to the station.
A. posted        B. posting           C. to post         D. post
答案:   C
解析:   remember to do…  记住去做某事;  去火车站的路上记得把这封信发了.
28. I’m not used to _____ in that impolite way.
A. speaking      B. being spoken      C. spoken          D. be spoken
答案:   B
解析:  我不习惯别人对我这样不礼貌地提及. 动名词的被动式spoken的逻辑宾语是
“我”,也就是主句的主语.
29. Tom suggested that they should go to Greece, but Mary suggested _____ to Spain.
A. to go         B. going             C. should go       D. went
答案:   B
解析:   A错,因为suggest后面不能跟不定式. 而C项和D项错在没有主语.
30. Mass production has made _____ the goods and services we want at a lower price.
A. possible for us to get             B. it is possible for us to get
C. it possible for us to get          D. possible it is for us to get
答案:   C
解析:   考词序安排问题. C项中的it为形式宾语, it possible for sb to do…  对于某人做某事来说……成为可能.
31. Since everyone would like to find an apartment near the university, there are very few _____ apartments in the area.
A. free            B. vacant              C. empty           D. reserved
答案: B
解析: 由于每一个人都想在大学附近找一个公寓,所以附近几乎没有什么空的公寓了。
注意B项和C项的区别:vacant 侧重没有住人,空的人,empty 侧重没有东西,空的物。
32、 They try to ____ a new dictionary every other year.
A. bring out       B. bring up            C. bring about     D. bring on
答案: A
解析: 他们试图每两年出版一本新词典。bring out 出版,取出来; bring up 教育,提出(供讨论); bring about  带来,使(船)掉过头来; bring on 拿来,带来,取来;
33. I agree with him _____, but not entirely.
A. until a certain point                  B. to some point
C. to some extent                         D. until a certain extent
答案: C
解析: 一定程度上我同意他的意见,但不全是这样;to some extent 在某种程度上,在这里相当于to some degree。
34. This hotel _____ $55 for a single room with bath.
A. claims           B. demands            C. prices          D. charges
答案: D
解析: claim 声称,主张; demand 要求,需要; price 价格,代价; charge 收费;注意C项是名词,显然不对,这里需要谓语动词; 带浴室的单间旅馆收费55元。
35. Well-mannered children have usually been properly _____ by their parents.
A. raised up                        B. borne up
C. brought up                       D. got up
答案:C
解析:bring up  养育; Well-mannered children  行为举止良好的孩子,有教养的孩子。有教养的孩子往往都是家长培养教育的结果。没有A项这种用法,因为raise是及物动词,后面不能跟介词; borne up 坚强,毫不气馁。
36. I’d rather you _____ anything about it for the time being.
A. do               B. don’t             C. didn’t do      D. didn’t
答案: C
解析: I’d rather 后面从句动词用过去式.
37. We must manage to do our work better with ____ people.
A. less money and few                     B. less money and fewer
C. little money and less                  D. few money and less
答案: B
解析: 我们尽力用更少的钱和人力来把工作做得更好;注意less修饰不可数名词,few修饰可数名词,little修饰不可数名词,表否定。
38. That’s a good suggestion! Let’s finish our work _____ we can be free this evening.
A. now that         B. that              C. because          D. so that
答案: D
解析: 这是一个好的建议!让我们完成工作这样今天晚上就可以自由了; now that 既然,由于。
39. _____ with the size of the whole earth, the highest mountain does not seem high at all.
A. When compared                         B. Compared
C. While comparing                       D. Comparing
答案: B
解析: 注意用被动形式,“比较”这个动作是被动的;另外,如果没有B项的话,A项也正确,但最常用省略When的这种;与整个地球来比,最高的山峰看起来也不算什么了。
40. That tree looked as if it _____ for a long time.
A. hasn’t watered                       B. didn’t water
C. hadn’t been watered                  D. wasn’t watered
答案: C
解析: 这棵树看起来好像很长时间没有浇过水了;注意用被动形式。