英语试卷
解析人:顾广良 审核人:刘丹丹
(2018·青海)Ⅰ. 听力测试(共四大题,计20分)(略) Ⅱ. 单项选择(每小题1分,共20分)
从A、B、C三个选项中选出一个可以填入空白处的最佳答案。 (2018·青海) 21. —Have you got a bread maker?
— Yes, I use it to make ________ for my daily breakfast. A. some bread B. a piece of bread C. some sandwiches
21. A【解析】考查名词短语用法辨析。句意:——你有面包机吗?——我有。我用它为我每天的早餐做________。some bread一些面包;a piece of bread一片面包;some sandwiches一些三明治。由“a bread maker”可知:用面包机制作出来的应该是“一些面包”。故选A。 (2018·青海)22. —Tom, is this red sweater yours? — No, ________ is green. It may be Mary’s. A. hers B. his C. mine
22. C【解析】考查代词的用法辨析。句意:——汤姆,这件红色的毛衣是你的吗?——不是,________是绿色的。hers意为“她的”;his“他的”;mine“我的”。根据问句中的第二人称代词“yours”,可知答语应该用第一人称名词性物主代词mine。故选C。
(2018·青海) 23.You all failed in the exam yesterday, so I want to give you ________ chance.
A. one B. a second C. the third
23. B【解析】考查冠词和数词的用法。句意:昨天你们都考试没及格,因此我想要给你们______机会。one意为“一个;一次”;a second意为“又一次;再一次”;the third“第三次”。由“failed in the exam yesterday”可知应该是指:再给一次机会。故选B。
(2018·青海) 24. Don’t stay inside __________ such a sunny morning. Let’s go out for a walk.
A. at B. in C. on
24. C【解析】考查介词的用法辨析。句意:在如此阳光灿烂的上午不要待在室内。让我们去散步吧。at后跟具体时刻;in后跟不太具体的时间,如某年、某月等;on后跟比较具体的时间,如某月 某日、星期几、某一天的上午、下午等。由“such a sunny morning”可知在具体的上午要用介词on。故选C。
(2018·青海) 25. The beach was heavily polluted, ________ he _________ his wife enjoyed the holiday.
A. neither …nor B. both …and C. either …or
25. A【解析】考查连词的用法辨析。句意:这个沙滩污染很严重。______他_______他的妻子喜欢这个假期。neither …nor意为“既不……也不……”;both …and“……和……两者都”;either…or“或者……或者”。由“The beach was heavily polluted”可知是指“他和他的妻子二人都不喜欢在污染严重的沙滩度假”。故选A。
(2018·青海) 26.—Who do you think sings __________ ?
—Karen, she’s got the first place among the top ten singers. A. beautifully B. more beautifully C. the most beautifully
26. C【解析】 考查副词比较等级的用法。句意:——你认为谁唱歌________?——卡伦。在这十佳选手当中她获得了第一名。beautifully为副词的原级,意为“漂亮地”;more beautifully为副词的比较级,意为“更漂亮”;the most beautifully为副词的最高级,意为“最
漂亮地”。由比较范围“among the top ten singers”可知要用最高级the most beautifully,表示“她唱得最优美”。故选C。
(2018·青海) 27. He ________ his elder sister, that’s why so many people think of them as twins.
A. looks after B. takes after C. runs after
27. B【解析】考查动词短语用法辨析。句意:他______他的哥哥。这就是这么多人认为他们俩像双胞胎的原因。look after意为“照料”; take after意为“长得像,性格类似于”;run after意为“追赶; 追求”。由“think of them as twins”可知:他和他的哥哥长的模样很像,故用takes after。故选B。
(2018·青海) 28. —Why are you working so hard on telling stories in English?
— Because the best story tellers _________ to an international Summer Camp. A. are chosen B. were chosen C. will be chosen
28. C【解析】考查被动语态的用法。句意:——你为什么如此努力地下功夫用英语讲故事?——因为讲故事最好的选手______参加国际夏令营。答语中的主语the best story tellers和谓语动词choose之间是动宾关系,故动词要用被动语态。由“are you working so hard”可知:现在努力做准备,是为了将来“被推选上”,故用一般将来时的被动语态will be chosen。故选C。
(2018·青海) 29. Learn more reading skills, _________ you’ll be a good reader.
A. and B. or C. but
29. A【解析】考查连词的用法辨析。句意:学会更多的阅读技能,______你将会成为一个好的朗读者。and 意为“并且;那么”,前后分句是并列顺承关系;or意为“或者;不然”,前后分句是选择或转折关系;but意为“但是”。前后分句是转折关系。根据句意判断这里要用连词and,表示顺承关系,意为“那么”。故选A。
(2018·青海) 30. Sorry, this is your letter, but I opened it _________ .
A. by mistake B. by accident C. by myself
30. A【解析】 考查介词短语的用法辨析。句意:对不起,这是你的信,但是我______把它打开了。by mistake意为“错误地”;by accident“偶然地”;by myself“靠我自己”。由“sorry”可知:表示“做错事了”,故用by mistake表示“失误把对方的私人信件打开了”。故选A。 (2018·青海) 31. I didn’t know ________ .
A. when could he come B. when he can come C. when he could come 31. C【解析】 考查宾语从句的用法。句意:我不知道他在什么时候能够到来。宾语从句要用陈述句的语序,故排除选项A;主句中的动词“didn’t know”为一般过去时,故宾语从句中的谓语动词也要用过去的时态,故用when he could come。故选C。
(2018·青海) 32.— It’s said all the train tickets during the holidays were sold out.
—Don’t worry. I ________ two for us. A. get B. got C. have got
32. C【解析】 考查动词的用法辨析和动词的时态。句意:——据说在假期期间的所有的火车票都已经卖光了。——不要担心。我______为我们准备的两张票。get意为“得到”,一般现在时;got意为“得到”,一般过去时;have got意为“有”,一般现在时。由“were sold ou”和“Don’t worry”可知是指“我现在手里有两张票”,故用have got。故选C。 (2018·青海) 33. ________ wonderful the sitcom is! We all like it.
A. What B. How C. What a
33. B 【解析】考查感叹句的用法。句意:这部情景喜剧是多么的精彩啊!我们都喜欢它。感叹句由what或how引导,what后跟被强调的名词(短语);how后跟被强调的形容词或副词。这里强调的是形容词wonderful,故用how引导感叹句。故选B。
(2018·青海) 34. —I was very _________ when I arrived late for the dinner party.
— Why don’t you get there on time? A. embarrassed B. relaxed C. uncomfortable
34. A 【解析】考查形容词的词义辨析。句意:——当我参加晚宴聚来晚的时候,我非常______。——你为什么不能按时到达那里呢?embarrassed意为“局促不安的;感到难为情的”;relaxed意为“轻松的;放松的”;uncomfortable意为“不舒服的”。由“arrived late ”可知应该是在众人面前感到“难为情,不好意思”。故选A。 (2018·青海) 35. —Jack, have you done the survey?
—Not yet. I am in New York now. I’ll finish it _________ I come back.
A. whenever B. as soon as C. before
35.B 【解析】考查连词的用法辨析。句意:——杰克,你做过调查了吗?——还没有。我现在在纽约。我______回来,将会去完成它。whenever意为“无论何时”;as soon as意为“一……就……”;before意为“在……之前”。由对方的催促“have you done ”可知答语应该是“我一回来就会马上去做”,故用as soon as。故选B。
(2018·青海) 36. —Do you prefer to hang out with friends or stay alone? — ________. I’m an outgoing girl.
A. Yes, I do B. Neither C. I like to go out with my friends 36. C 【解析】考查动词短语辨析。句意:——你更喜欢和朋友闲逛还是独自待在家?——______。我是一个外向的女孩。问句是一个选择疑问句,故答语不能用yes或no来回答,故排除选项A;选项B意为“两者都不喜欢”;选项C意为“我喜欢和我的朋友外出”。由答语中的“an outgoing girl”可知“愿意外出”。故选C。
(2018·青海) 37. This afternoon we’re going to have an English class, remember ______ your book.
A. to finish B. to bring C. bringing
37. B【解析】考查非谓语动词的用法和动词的词义辨析。句意:今天下午我们打算上英语课。记住把你们的书带来。remember to do sth.意为“记住去做某事(还没做)”; remember doing sth.意为“记得做过某事(已做过)”。根据“are going to have”可知这里表示提醒去做某事,故排除选项C。finish意为“完成”;bring“带来”。故用to bring。故选B。 (2018·青海) 38. —Do you know whose notebook it is? —It __________ be Lily’s. Look! Her name is on the cover.
A. may B. can’t C. must 38. C【解析】 考查情态动词的用法辨析。句意:——你知道这是谁的笔记本吗?—它______是莉莉的。瞧!她的名字在封面上。may意为“可以;可能”,表示允许或把握性不太大的推测;can’t意为“不可能;不会”,表示否定的推测或能力;must意为“一定;必须”,表示把握性较大的肯定性的推测或表示命令。由“Her name is on the cover”可知是指“一定是她的”。故选C。
(2018·青海) 39. —We’re still expecting a new movie shown in the cinema. — ________ , there is no more new movies this month.
A. After all B. As far as I know C. So far
39. B【解析】考查固定短语的用法辨析。句意:——我们仍然期盼新的影片在电影院上映。——________ ,这个月没有新的影片。after all意为“毕竟”;as far as I know意为“据我所知”;so far意为“到目前为止”。根据“still expecting a new movie”可知答语应该是:提供自己所了解的信息,故用as far as I know。故选B。 (2018·青海) 40. —What a heavy rain! Will it last long?
—________. The rainy season has come.
A. I think so B. I’m afraid not C. Of course not
40. A 【解析】考查情景交际。句意:——多么大的一场雨啊!它会持续很长的时间吗?——________ 。雨季已经到来了。 I think so意为“我认为是这样的”;I’m afraid not. “我恐怕不行”;Of course not“当然不”。根据答语中的“The rainy season has come”可知:应该是“认为这场雨将会持续很长的时间”。故选A。
(2018·青海) Ⅲ. 完形填空(共两节,15小题,计15分)
A. 阅读短文,从A、B、C、D四个选项中找出一个最佳的选项填空,使短文完整、通顺。(每小题1分,共10分)
A girl was working as a nurse in a private hospital. One day, a patient who was 41 ill was brought to her hospital, but soon had to be moved to a different hospital for an operation. The director of the hospital said that the patient couldn’t leave 42 he paid his bill first. The patient’s family asked if they could pay the bill 43 the operation, as the patient was terribly ill. But their request was refused.
The nurse, who had just arrived to work, heard about the situation and made a 44 decision. She took off her golden 45 and used it to pay the patient’s bill. 46 her help, the patient was immediately taken to the other hospital and his life was saved. Although the watch
was the only piece of valuable thing she 47 , the nurse donated it to save the patient, 48 he was a total stranger to her.
The nurse’s action caught the attention of the doctor 49 was on duty that day. He later 50 the nurse and they finally got married.
We may give without loving, but we can not love without giving. Love means as much as
we can. Love is like a smile, neither has any value unless they are given away. As Mother Teresa once said, “ It is not how much you do, but how much love you put into what you do.” 41. A. heavily B. especially C. simply D. seriously 42. A. unless B. because C. though D. if 43. A. since B. until C. after D. before 44. A. surprising B. exciting C. interesting D. fascinating 45. A. necklace B. watch C. ring D. glasses 46. A. In order to B. As for C. Thanks to D. Thanks for 47. A. borrowed B. made C. saw D. owned 48. A. so that B. even though C. and D. as if 49. A. who B. that C. when D. whom 50. A. got on well with B. made friends with C. fell in love with D. was proud of
体裁 记叙文 话题 故事 词数 245
【主旨大意】本文是一篇故事类记叙文。讲述的是一个病重患者需要转院去做手术,可是医院的主管要求病人家属必须先交清在该院的治疗费用。病人的家属提出的做完手术后再支付的要求被医院拒绝。在这家医院里上班的一位护士听说了此事,用自己的金表为病人付账。多亏了她的帮助,病人得救了。文章告诉我们:要主动去爱和帮助他人。
41. D 【解析】考查副词的用法辨析。句意:有一天,一位重病患者住进了这个护士工作的医院。heavily意为“沉重地;大量地”; especially意为“尤其,特别地”;simply意为“简单地”;seriously意为“严重地”。根据下文“moved to a different hospital for an operation”可
知:病人病情严重。故用 seriously。故选D。
42.A.【解析】考查连词的用法辨析。句意:医院的主管说病人不能转院,除非他把在这儿的治疗费用付清才可以。unless意为“除非;如果不”;because意为“因为”;though“尽管”;if意为“如果”。根据语境判断,医院负责人要求病人家属“除非交清账单才可以转院”。故选A。
43.C.【解析】考查介词的用法辨析。句意:因为病人的病情非常严重,病人的家属请求是否可以在做完手术之后去支付账单。since意为“自从……以来”;until意为“直到……为止”;after意为“在……之后”;before意为“在……之前”。根据语境可知:应该是要求在手术结束后结清药费。故选C。
44.A.考查形容词的词义辨析辨析。句意:刚刚来这儿上班的这名护士,听说了这种情况,做出了一个使人惊讶的决定。surprising意为“使人惊讶的”;exciting意为“令人兴奋的”;interesting意为“有趣的”;fascinating意为“迷人的”。根据下文“她用自己的金表为素不相识的病人交药费”,可知:这个决定让人感到意外。故选A。
45.B. 【解析】考查名词的词义辨析用法。句意:她摘掉她的金表,用它来替病人付清治疗费用。necklace意为“项链”;watch意为“手表”;ring意为“戒指”;glasses意为“眼镜”。根据下文中的“Although the watch was the only piece of valuable thing(尽管这块金表是这个女护士手头唯一的值钱的东西)”可知:女护士是用自己的金表替病人支付的医疗费用。故选B。
46.C.考查固定短语的用法辨析。in order to意为“为了”;as for 意为“至于,就……方面说来”;thanks to意为“幸亏, 多亏了”;thanks for意为“为……而感谢”。根据语境可知句意为:多亏了女护士的帮助,病人才能迅速转移到另一家医院,从生死边缘被抢救回来。故选C。
47.D.【解析】考查动词的词义辨析。句意:尽管这块金表是她所拥有的唯一的值钱的东西,这个护士把它捐献出啦,来拯救这个病人。borrow意为“借”;make意为“制造,迫使”;see意为“看见”;own意为“拥有”。根据上文中的“She took off her golden”可知是指“她自己拥有的金表”。故选D。
48.B.【解析】考查连词的用法辨析。句意:尽管病人对她来说是一个根本不认识的陌生人,这个护士仍然把自己的钱捐献出去。so that 意为“以便;为的是”;even though意为“即使;纵然”;and意为“并且”;as if意为“好像”。根据句意故用even though引导让步状语从句。故选B。
49.A.【解析】考查关系代词的用法。who指代人,在定语从句中作主语或宾语;that指代人或物,在定语从句中作主语或宾语;when指代时间,在定语从句中作状语;whom指代人,在定语从句中作宾语。句意:护士的行动引起了那天值日医生的注意。先行词是doctor指人,故要用who引导定语从句。故选A。
50.C. 【解析】考查动词短语的用法辨析。句意:后来他爱上了这个护士,最后他们结婚了。get on well with意为“与……相处融洽” make friends with意为“与……交朋友”;fall in love with意为“爱上”;be proud of 意为“为……而自豪、骄傲”。根据下文中的“got married”可知是指“这个医生爱上了这位有爱心的护士”。故选C。
(2018·青海) B. 用方框中所给词语的适当形式填空,使短文完整、通顺。(每空一词)(每空1分,共5分)
well sleep rest minute increase Many students aren’t getting enough sleep at night, which means they end up feeling 51 during class. Taking a nap (午睡) during the day may be a solution.
According to Forbes, a mid-afternoon nap can clear your mind, 52 your energy and
help you study even 53 . But how long should a nap last? The proper time should be between 10 and 30 54 , Peter Venn, a sleep expert said.
Sleeping for a short time, such as five minutes or so, is not helpful. That’s just not enough time 55. . But if you sleep for too long, you may wake up feeling uncomfortable. 请将51—55题答案写在下列横线上:
51. ______ 52. ______ 53. ______ 54. ______ 55. ______
体裁 说明文 话题 卫生与健康 词数 113 【主旨大意】本文是一篇说明文。介绍的是中午午睡能够解决学生上课困乏的问题。文中还介绍了午睡对学生有哪些好处以及恰当的午睡时间是多少等。
51. sleepy 【解析】考查形容词,句意:许多学生在晚上没有充足的睡眠,这就导致他们在上课期间感觉困乏。给定词sleep为动词,意为“睡觉”,这里用其形容词形式sleepy作系动词feel的表语,意为“困乏的;想睡的”。
52. increase【解析】考查动词的用法。句意:根据《财富(福布斯)》杂志的说法,中午的午休可以让大脑思维变得清醒,增加你的能量,并且能帮助你学习甚至更好。故用给定动词increase,意为“增加”。情态动词can后跟动词原形,故填increase。
53. better【解析】考查副词的比较级。联系上文可知:这里介绍的是午睡的好处。故用给定的副词well的比较级better,意为“更好”。
54. minutes【解析】考查名词的用法。联系上文中的“how long”可知句意为:午休的恰当的时间应该是10到30分钟之间。故用给定的名词minute的复数形式minutes,意为“分钟”。 55. to rest【解析】考查非谓语动词的用法。联系上文“sleeping for a short time”可知句意为:只休息几分钟时间太短了,休息的时间不足够。故用动词不定式to rest作定语,修饰名词time,意为“休息的时间”。
Ⅳ. 阅读理解(共四节,20小题,计40分)
(2018·青海) A
Your university sports team needs YOU! Make friends at Qinghai University Sports Club. We have teams for everyone … We need players for the: -football team -volleyball team -swimming team -rowing team -basketball team -athletics team It’s free to join! We also have: -dining hall (buy your favourite food) -swimming pool (¥ 10 / hour) -sports café with TV (buy one get one free) volleyball athletics rowing Tuesdays @ 6p.m. Thursdays @ 5 p.m. Fridays @ 3 p.m.
仔细阅读海报内容,选择最佳答案。(每小题2分,共10分) 56. At Qinghai University, you can join the rowing team on ________ .
A. Tuesdays B. Thursdays C. Fridays D. weekends 57. The athletics club is on Thursdays at __________ .
A. 6 p.m. B.5 p.m. C. 4 p.m. D. 3 p.m. 58. Qinghai University needs players for the ________ .
A. Football team and athletics team B. swimming team and rowing team C. volleyball team and basketball team D. all of the above 59. Qinghai University also has a sports café with _________ .
A. TV B. music C. meals D. snacks 60. _________ is free at the university sports club.
A. Eating in the dining hall B. Swimming in the pool C. Being a football player. D. Drinking in the café.
体裁 应用文 话题 广告 词数 80 【主旨大意】本文是一篇应用文。主要介绍的是青海大学的一些免费的运动员招聘宣传广告以及相对应的服务项目介绍。
56. C 【解析】细节理解题。题干意为:在青海大学,你可以在________参加赛艇队。根据原表格右下角最后一栏中的“rowing Fridays @ 3 p.m.”可知:可以在星期五参加赛艇队。故选C。
57. B 【解析】细节理解题。题干意为:田径运动俱乐部是在星期四在_______。根据原表格最后一横栏中的“athletics Thursdays @ 5 p.m.”可知应该是星期四下午五点。故选B。 58. D 【解析】细节理解题。题干意为:青海大学需要_______方面的运动员。选项A:足球队和田径运动队;选项B:游泳队和赛艇队;选项C:排球队和篮球队;选项D:以上都包括。根据表格第二横栏中的“We need players for the: -football team -volleyball team -swimming team -rowing team -basketball team -athletics team”可知:应包括各选项中提到的所有的运动队。故选D。
59. A 【解析】细节理解题。题干意为:青海大学也有一个(里面)带________的运动咖啡厅。根据原表格第二横栏中最后“-sports café with TV”可知应该是咖啡厅里有电视机。故选A。 60. C 【解析】细节理解题。题干意为:在大动俱乐部里________是免费的。选项A:在餐厅里吃饭;选项B:在池塘里游泳;选项C:成为一名足球运动员;选项D:在咖啡厅里喝咖啡。根据原表格第二横栏中的“It’s free to join!”可知:成为足球运动员是免费的。故选C。
(2018·青海)B
The well-known “ new great inventions” of modern China have made our daily lives more convenient.
High-speed trains
China created its first high-speed railway line in 2008. since then, the number of passenger trips has grown by over 30 percent every year. By 2016, more than 5 billion trips had been taken on the trains. By 2020, one-fifth of the country’s 150,000-km railway network will be used by the trains. This network will link more than 80 percent of major cities across China. Mobile payment
Mobile payment is turning China into a “careless society”. Instead of paying by cash (现金), customers now pay for their goods and some kinds of bills simply by typing a short password into the Alipay or Wechant Pay app on their mobile phone. Shared bikes
China has surprised the world with how quickly shared bikes are widely used. Nowadays, bike users can simply pick up or park the bike on the street through GPS and smart phone apps. China’s two leading bike-sharing companies, Mobike and Ofo, have been opening their overseas
markets in Singapore, the UK and the United States. Online shopping
With around 751 million Internet users, China has been the world’s largest and fastest-growing online shopping market. Because of lower costs and fewer licensing requirements (执照要求), it’s easier for sellers to open an online shop in China. In 2016, more than 20 million jobs of rural areas were created, with over 8.1 million running their own online shops.
根据短文内容,选择最佳答案。(每小题2分,共10分) 61. What’s the passage mainly about?
A. The fast-developing technology. B. Modern China.
C. China’s new great inventions. D. Convenient daily lives in China.
62. By 2020, of major cities across China will be linked by high-speed trains network.
A. 30% B. One-fifth C. 80% D. 20%
63. Mobile payment makes shopping more convenient in China because customers _________ . A. can go shopping without mobile phone B. needn’t take cash
C. don’t have to use a password D. needn’t pay for the bills . Shared bikes can be picked up or parked _________.
A. on the street B. in Mobike and Ofo C. in parks D. in markets 65. ________ can make online shopping develop so fast in China.
A. Lower costs. B. Fewer licensing requirements. C. More job chances. D. A, B & C. 体裁 说明文 话题 科普知识与现代技术之发明与技术 词数 265 【主旨大意】本文是一篇说明文。本文主要介绍的是现代中国给人们的生活带来巨大便利的“几大发明”,分别是高铁、手机支付、共享单车和网上购物等。
61.C 【解析】主旨大意题。题干意为:这篇短文主要是关于什么的?选项A:快速发展的技术;选项B:现代化的中国;选项C:中国的新的伟大的发明;选项D:在中国便利的日常生活。根据原文第一段中的“The well-known new great inventions of modern China have made our daily lives more convenient.”以及下文的具体介绍可知:本文主要介绍的是现代中国的最新的几大发明。故选C。
62. C 【解析】细节理解题。题干意为:到2020年为止,中国各地_______个主要的城市将会被高铁网络连接起来。根据原文第二段的最后一句“This network will link more than 80 percent of major cities across China.”可知:超过80%的中国各地的大城市的高铁网络将会连接起来。故选C。 63. B 【解析】细节理解题。题干意为:手机支付让在中国购物更方便,是因为顾客_______。选项A:可以没有手机就购物;选项B:不需要付现金;选项C:不需要用密码;选项D:不需要支付账单。根据原文第三段中的“Instead of paying by cash, customers now pay for their goods and some kinds of bills simply by typing a short password into the Alipay or Wechant Pay app on their mobile phone.”可知:用手机支付,用户不用付现金,只需要在支付宝或者微信支付的软件中输入密码就可以了。故选B。
. A 【解析】细节理解题。题干意为:共享单车可以在________被挑选或者被停放。根据
原文第四段中的“Nowadays, bike users can simply pick up or park the bike on the street through GPS and smart phone apps.”可知:共享单车可以在大街上通过GPS定位系统或智能手机软件找车或者停放。故选A。
65. D 【解析】细节理解题。题干意为:________可以让网上购物在中国发展得这么快。选项A:更低的花费;选项B:更少的执照要求;选项C:更多的工作机会;选项D:以上选项都对。根据原文最后一段中的“Because of lower costs and fewer licensing requirements, it’s easier for sellers to open an online shop in China. In 2016, more than 20 million jobs of rural areas were created”可知:因为花钱更少、执照等证明要求更少以及农村地区的就业机会更多,让网购在中国发展得很快。故选D。
(2018·青海) C
On March 14, one of science's brightest stars went dark. Stephen Hawking, the world-famous British scientist, died at 76 in Cambridge, UK.
Hawking is considered to be the greatest scientist in history since Albert Einstein.He came up with the theory that the universe(宇宙)began with the Big Bang(大爆炸)and will end in black holes. He also wrote books to help common people understand the universe. His most famous book is A Brief History of Time, which has sold more than 10 million copies around the world. Besides his scientific achievements, Hawking was also someone who had a strong will(意志) and optimistic(乐观的)attitude.
When Hawking was 21, he got a serious illness that stopped him from walking and talking. Later in life, he had to sit in a wheelchair and “speak” using a computerized voice. But this didn’t stop him from living a meaningful and colorful life. “If one is physically(身体上) disabled, one cannot afford to be psychologically(心理上)disabled as well,” he once said.
Hawking traveled the globe to attend science conferences, visiting every continent. He was also a fan of pop culture and appeared on TV shows.
He celebrated his 60th birthday by going up in a hot-air balloon, when he was 65,he took part in a zero-gravity (零重力) flight to experience weightlessness.He hoped to travel into space one day.
In 2013, Hawking spoke about how he felt life was unfair when he got ill at first. “But now, 50 years later, I can be quietly satisfied with my life,” he said. 根据短文内容,选择最佳答案。(每小题2分.共10分)
66. In paragraph 1, the underlined phrase “went dark” probably means ___________. A. Hawking left the world forever B. Hawking was the brightest star C. it was very dark on March 14 D. there were dark stars in the sky 67. What was his health condition like?
A. He couldn’t walk and talk. B. He sat in a wheelchair.
C. He spoke by using a computerized voice. D. He was psychologically disabled. 68. At the age of________, Hawking went up into the sky in a hot-air balloon. A. 21 B. 60 C. 65 D. 76 69. According to the passage, which of the following is NOT true? A. He came up with the theory about the universe. B. He felt life was unfair all the time. C. He appeared on TV shows.
D. His books helped common people understand the universe.
70. According to the passage, Hawking ________.
A. was one of the greatest scientists B. had a strong will and optimistic attitude C. always liked to challenge himself D. A, B &C
体裁 记叙文 话题 名人故事 词数 277 【主旨大意】本文是一篇名人传记性的记叙文,讲述的是著名的物理学家霍金的生平事迹。 66.A【解析】词义猜测题。题干意为:在第一段里,画线短语“went dark”意思可能是_______。选项A:霍金永远离开了这个世界;选项B:霍金是最善闪亮的明星;选项C:在3月14日天气非常黑暗;选项D:天空中有黑暗的星星。根据第一段第二句“Stephen Hawking, the world-famous British scientist, died at 76 in Cambridge, UK.”可知:went dark指的是霍金去世了。故选A。
67.A.【解析】细节理解题。题干意为:他的健康状况是怎么样的?选项A:他不能走和说话;选项B:他坐在轮椅上;选项C:他通过计算机语言来传递声音;选项D:他心理方面残疾了。根据第四段第一句“When Hawking was 21, he got a serious illness that stopped him from walking and talking.”可知:霍金不能动也不能说话了。故选A。
68.B. 【解析】细节理解题。题干意为:在_______岁时,霍金乘坐热气球去了天空。根据第六段第一句“He celebrated his 60th birthday by going up in a hot-air balloon”可知霍金在他60岁的时候坐的热气球的。故选B。
69.B【解析】推理判断题。题干意为:根据原文,下列说法哪一项是不正确的?选项A:他想出来关于宇宙的理论;选项B:他一直感觉生活是不公平的;选项C:他他出现在电视节目上;选项D:他写的书帮助普通人理解宇宙。根据最后一段中的“Hawking spoke about how he felt life was unfair when he got ill at first. ‘But now, 50 years later, I can be quietly satisfied with my life’”可知:霍金一开始感觉生活对他来说太不公平了,但是50年之后,他对自己的生活很满意。故选项B说法不正确。故选B。
70.D【解析】细节理解题。根据第一段“one of science’s brightest stars”可知霍金是著名科学家,故选项A正确;根据第二段“Hawking was also someone who had a strong will and optimistic attitude.”可知霍金积极乐观、意志坚定,故选项B正确;根据第五六段可知霍金喜欢挑战自己、不断挑战新事物,故选项C也对,故选D。
(2018·青海)D
Lemons are a kind of fruit that you wouldn’t normally sink your teeth into. But recently, many people have posted pictures and videos online of themselves eating lemons. Their facial expressions look pretty funny while they’re eating the sour fruit. However , they are not just doing this for fun.They are taking part in an online charity (慈善) activity called the Lemon Face Challenge, which aims to help people with a rare type of brain cancer. After posting their lemon face pictures or videos, people then ask friends or relatives to do the same thing. The people they choose can either eat lemons or donate money for the charity activity, as well as invite more people to continue the challenge.
Charity challenges like this one have been very popular since the Ice Bucket Challenge in2014. In this challenge, people poured buckets of icy water on themselves to experience how ALS( 渐冻症) patients feel. Many famous people , including Microsoft co-founder Bill Gates,
NBA star LeBron James and Chinese stars like Zhang Ziyi and TFboys, took part in it. Former US President Barack Obama chose to donate money instead of doing the challenge himself. It was a great success, inspiring more popular challenges that came after. For example , No-makeup Selfies( 素颜自拍), a challenge started by, women in the US raises money for cancer charities, while Cat Pawsitive encourages more people to take the homeless cats home.
根据短文内容,用短文中的符合语义及语法的词填空,每空一词。(每空1分,共10分) 71. Both ________ Challenge and _________ _________raise money for cancer charities. 72. In Ice Bucket Challenge, people __________ icy water on ___________.
73. Obama decided to _________ _________instead of trying Ice Bucket Challenge. 74. __________in the __________ started No-makeup Selfies.
75.The ___________cats can be taken home by people who take part in Cat Pawsitive. 体裁 说明文 话题 人际交往 词数 242 【主旨大意】本文是一篇说明文。介绍的是最近一段时间许多人参加了一种柠檬挑战的募捐活动,旨在帮助那些患有脑癌的人们。许多名人出席参加的,像这样的慈善活动在世界各地还有很多。
71. LemonFace; No-makeup Selfies. 【解析】根据第一段第四句“They are taking part in an online charity activity called the LemonFace Challenge, which aims to help people with a rare type of brain cancer”可知第一个空填“LemonFace”;根据最后一段最后一句“For example, No-makeup Selfies, a challenge started by women in the US raises money for cancer charities”可知第二个空填“No-makeup Selfies(素颜自拍)”。
72. poured themselves. 【解析】根据第二段第二句“In this challenge, people poured buckets of icy water on themselves to experience how ALS patients feel.”可知填“poured themselves”。 73. donate money 【解析】根据第二段第四句“Barack Obama chose to donate money instead of doing the challenge himself”可知:他选择捐款。故填donate money。
74. Women, US 【解析】根据第二段最后一句“a challenge started by women in the US ”可知填“Women, US”。
75. homeless 【解析】根据第二段最后一句“while CatPawsitive encourages more people to take the homeless cats home.”可知填“homeless”。 (2018·青海)Ⅴ. 补全对话。(共5小题,计10分) A: Where did you go on vacation?
B. I went to Berlin and Bavaria in Germany for sightseeing A: Wow, great. 76. ____________.
B. Well, in Bavaria there is a small town called Dietfurt. A: 77._____________.
B: People there are all Europeans, but they see themselves as Chinese, and the town is known as Bavarian China.
A: Sounds interesting. Why do they see themselves as Chinese? B:78._______________ A. Wow, unbelievable! B:79.________________.
A: A Chinese Carnival? 80.______________
B: They dress up in traditional Chinese clothing and perform dragon dances on the street. A: What an unusual tow! Perhaps I will go some day. A. They even hold a Chinese Carnival every year. B. What’s the history of the town? C. Because they love Chinese culture, they speak Chinese, use chopsticks and eat rice with their meals D. What impressed(使留下深刻印象)you most? E. Anything special in the town? F. People in the town are all from China G. What’s it like?
体裁 对话 话题 节假日活动 词数 101
76.D. 【解析】根据下文“in Bavaria there is a small town called Dietfurt”可知问句应该是:印象最深刻的地方是哪里,故选D。
77.E【解析】根据下文“People there are all Europeans, but they see themselves as Chinese(那里的人都是欧洲人,但是他们把他们自己看作是中国人)”可知问句应该是:有没有什么特别的地方,故选E。
78.C. 【解析】根据上文“Why do they see themselves as Chinese?”可知要选为什么他们把自己看成中国人的原因。故选项C说法符合语境。故选C。
79.A. 【解析】根据下文“A Chinese Carnival?”可知选与“Chinese Carnival”有关的句子,故选A。 80.G. 【解析】根据下文“They dress up in traditional Chinese clothing and perform dragon dances on the street(他们身穿中国传统的衣服,并且在大街上表演舞龙)”是具体描述人们怎么庆祝“Chinese Carnival”的。故选G。
(2018·青海)Ⅵ. 书面表达(计15分)
5月4日,北京大学喜迎120周年校庆,北大校长在致辞中将“鸿鹄志”中的“鹄”念成“hao”。第二天,他通过论运表达了歉意,同时表明自己并不是一个完美的人,也有缺点和不足,也会犯错误。对此,某英文结公开征集网友的看法,请以小明的名义用英语给网站编辑写一封电子邮件,表明你的观点。 要求:1.观点独特,内容完整。
2. 结构合理,条理清晰,书写规范。
3. 词词数80左右(邮件的开头和结尾已给出,不计入总词数) 参考词汇: president(大学校长),issue(话题) Dear editor,
The event has been a hot issue these days.
Yours,
Xiao Ming
体裁 议论文 话题 日常活动之社会行为 词数 90
【高分范文】
One possible version: Dear editor,
The event has been a hot issue these days.
In my opinion, everyone should look at others’ mistakes tolerantly because there is no one in the world who never makes mistakes. The person who can always face and admit mistakes bravely is worthy of being respected.
However, in terms of one’s attitude, I think, what makes the public unacceptable is the president’s attitude. He should have well prepared for his speech beforehand. After all, this is a very important occasion, and people may always expect a perfect president from such a famous key university.
Yours,
Xiao Ming
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 91gzw.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-2
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务