一、英语阅读理解 1.阅读理解
Like most of her friends, Georgie Sanderson has 24-houpa-day access(使用权) to technology through her mobile phone, iPod Touch and home computer. But the 15-year-old girl says she is too busy to spend her days on . She only uses it once or twice a day. \"The 10th grade is busy, and I have to work hard. Even when I'm not studying, I have better things to do with my time, such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.
Georgie's words prove the findings of a new report. According to the report, teenagers today are not completely dominated(支配) by technology, although they have been into a digital(数字) world. They spend most of their time on their homework, TV, part-time jobs, hobbies, sports, friendship or reading instead of playing or chatting on the computer. But the report also finds that mobile phones are important to teenagers. 95 percent of 18 year-olds have got one mobile phone, and 82 percent sleep with their mobile phones on and beside them all night.
For Georgie, sleep is more important than texting others. Georgie is also careful about the use of IT. She says, \"Social media is helpful, but it is so distracting(使人分心的). I only use it when I do need to use it.\"
(1)How often does Georgie go to ?
A. She never goes to it. B. She always goes to it.
C. She only goes to it twice a week. D. She only goes to it once or twice a day. (2)We know from the passage that Georgie lives a life.
A. free but boring B. free and funny C. busy and colourful D. hard hut interesting (3)Which of the following statements is TRUE according to the new report? A. Teenagers today don't like using computers at all.
B. Mobile phones play an important part in teenagers' life. C. Technology completely dominates teenagers' life today. D. Teenagers today are too busy to spend time on computers.
(4)Which of the following things might Georgie NEVER do? A. Texting others all night. B. Chatting on .
C. Doing a part-time job. D. Going shopping with friends. 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)A
【解析】【分析】主要讲了Georgie是怎样利用科技的。
(1)细节题。根据She only uses it once or twice a day.可知一天仅仅用一两次,故选D。 (2)细节题,根据The 10th grade is busy, and I have to work hard. Even when I'm not studying, I have better things to do with my time, such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.可知她的生活是繁忙和丰富多彩的,故选C。
(3)细节题。根据But the report also finds that mobile phones are important to teenagers.可知手机对于青少年是重要的,故选B。
(4)细节题。根据But the 15-year-old girl says she is too busy to spend her days on . She only uses it once or twice a day. such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.可知她在网页上和朋友聊天、和朋友购物、做兼职工作,而不是整晚给他人发短信,故选A。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
2.阅读理解
It was a very hot day. Two farmers, Jack and Jim, sat in the shade of a large neem tree. Both of them were eating chapatis(印度薄饼) for lunch. Jack had three pieces of the flat, round Indian bread while Jim had five. As they were about to begin their meal, a young nobleman(贵族) went by.
\"Good day! Good sirs!\" said the nobleman. The nobleman looked very hungry and tired, so Jack and Jim invited the man to eat with them.
\"How can we divide these eight chapatis into three equal parts among the three of us?\" asked Jim.
\"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts,\" suggested Jack. After cutting the chapatis, they shared the parts equally, and no one ate more or less than anyone else.
After they finished the meal, the nobleman insisted on(坚持) paying for his meal. He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand. And the two men were both very glad! (1)How many people are there in this story? A. Two. D. Three.
B. Four.
C. Five.
(2)How did they divide the eight chapatis into three equal parts? A. They stacked them up and cut them into three equal parts. B. They weighed them and cut them into three equal parts.
C. They numbered them and divided them into three parts equally. D. All three people ate two chapatis and left the rest.
(3)The nobleman paid for his meal in all.
A. six coins B. ten coins C. sixteen coins D. four coins (4)Which is TRUE according to the passage? A. There are nine pieces of the flat, round Indian bread in all. B. The nobleman didn't look hungry and tired at all. C. Jim thought of a good idea to cut the chapatis equally. D. All the three people shared the parts equally at last. 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)D
【解析】【分析】主要讲了Jack和Jim邀请一个年轻贵族吃印度薄饼,最后三人平分,贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。
(1)细节题。根据全文可知有Jack、Jim和一个年轻贵族,一共三人,故选D。 (2)细节题。根据 \"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts,\" suggested Jack.可知他们把薄饼叠起来平分成三份,故选A。
(3)细节题。根据He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand.可知贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。一共16个硬币,故选C。
(4)细节题。根据they shared the parts equally可知他们平分三份,故选D。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
3.阅读理解
Humans and animals need oxygen to exist. Without it, most living things will die. But where does oxygen come from'? Trees. Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment and produce oxygen for us to breathe.
All people know that trees are important to us. Scientists believe humans cannot live if there are no trees on the Earth.
Trees are a major source(来源) of food. Apples, oranges, lemons all come from trees. Humans and animals knew how to get food from trees many years ago.
In fact, many kinds of important medicine come from trees too. Some special things on trees can be used to produce medicine. Also, trees can make the world beautiful and relaxing. They help protect the soil.
(1)What is the passage about?
A. Humans. B. Animals. C. Trees. D. Fruit.
(2)Which of the following may damage our environment?
A. Oxygen. B. Medicine. C. Food. D. Carbon dioxide. (3)What CANNOT people use trees to do?
A. To produce oxygen. B. To make food. C. To create medicine. D. To destroy the soil. (4)The passage mainly wants to tell us .
A. trees are not important to animals B. animals need oxygen to breathe
C. there are few trees in the world now D. trees can help humans and animals in many ways 【答案】 (1)C (2)D (3)D (4)D
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述树对人类的帮助。 (1)主旨大意题:本文主要讲述树对人类的帮助。故答案是C。
(2)细节理解题,根据 Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment 可知二氧化碳对环境有害。故答案是D。
(3)判断正误,根据文章内容可知,树可是制造氧气、可是生产食物,可知制造药品,所以树不能做的是破会土壤。故答案是D。
(4)主旨大意:文章主要讲述的是树对于我们人类和动物的帮助作用。故答案是D。 【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,主旨大意题,判断题三种题型,细节理解题可以直接从文中找到答案,主旨大意则需要在完全理解文章的基础上确定答案,判断题实际上也是基于细节理解题来作答的。
4.阅读理解
The world is not hungry, but it is thirsty. It seems strange that nearly 3/4 of the Earth is covered with water while we say we are short of(短缺)water. Why? Because about 97% of water on the Earth is sea water which we can't drink or use for watering plants directly(直接地). Man can only drink and use the 3%-the water that comes from rivers and lakes. And we can't even use all of that, because some of it has been polluted(污染).
Now more water is needed. The problem is Can we avoid(避免)a serious water shortage later on? First, we should all learn how to save water. Secondly, we should find out the ways to reuse it. Scientists have always been researching in the field. Today, in most large cities water is used only once and then runs to the seas or rivers. But it can be used again. Even if(即使)every large city reused its water, there would not be enough. What can people turn to next?
The seas seem to have the best answer. There is a lot of water in the seas. All that needs to be done is get the salt out of the sea water. This is expensive, but it's already used in many parts of the world. Scientists are trying to find a cheaper way of doing it. So you see, if we can find a way out, we'll be in no danger of drying up.
(1)The world is thirsty because .
A. 3/4 of the Earth is covered with water B. we have enough sea water to use directly
C. we haven't used all the water in rivers and lakes
D. about 97% of water on the Earth can't be drunk or used for watering plants directly (2)Which of the following is TRUE? A. 3% of water on the Earth is in rivers and lakes. B. 75% of water on the Earth is from the sea. C. 97% of the Earth is covered with water. D. 3% of water on the Earth is sea water.
(3)From the passage we know that
A. if every large city reuses its water, we'll be in no danger of drying up B. man can only drink and use about25% of water on the Earth C. today in most large cities water is used only once D. water can be used only once
(4)According to the passage, which of the following is the most important to avoid water shortage?
A. Save water and try to make good use of the water in rivers and lakes. B. Don't pollute water and keep all rivers and lakes clean. C. Make dirty water clean and then reuse it.
D. Try to find a cheaper way to get the salt out of the sea water. (5)What is the best title for the passage?
A. The sea water B. How to save water C. The thirsty world D. The polluted water 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)D (5)C
【解析】【分析】文章大意:地球不饥饿,但它干渴,因为我们只能使用全球水分的3%。为了避免缺水,我们首先要节约用水,其次是要找到再利用水的方法。最好的答案是从海水中分离出盐,但是这个方法成本很高。科学家们还在不断努力以找到经济有效的办法。 (1)细节理解题。根据文中语句Because about 97% of water on the earth is sea water which we can't drink or use for watering plants directly.因为地球上97%的水是海水,我们不能直接饮用或用它们来浇灌植物。故选D。
(2)推理判断题。短文说到:Man can only drink and use the 3% - the water that comes from rivers and lakes人们只能饮用和利用其中的3%,这3%的水来自河流和湖泊。因此河流和湖泊的水只占全球水的3%,故选A。
(3)细节理解题。Today, in most large cities water is used only once and then runs to the sea or rivers .今天,在大多数大城市水只是利用过一次就流入大海和河流。故选C。
(4)细节理解题。短文最后一段说最好的答案就是海洋,就是从海水中提出盐,但是很贵,科学家们在寻找廉价的办法从海水中提出盐。所以,找到便宜的办法才是最重要的。故选D。 (5)细节理解题。短文先介绍了地球的水资源很有限,接着讲了避免水缺乏的方法。所以文章的主题中心词就是thirsty,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。
5.根据所给信息选择正确答案。
(B)
Dear friends,
We are very glad to see thousands of people go to the Voice of China. Thanks to your help, the big parties had wonderful ending. But now we have a big problem. There are too many things in the meeting. Maybe you are too excited to meet the stars, you left some of your things, like the watches, the cameras, horns (喇叭) and even ID cards, and so on. What are we going to do? First, you can call the number 234-5678. Then we send your things back. Secondly, you can ask the police for help. We will give the important things to them. Thirdly, you can come to the sports centre. The workers here may tell you how you can find them.
But, we still want to say, please look after your things next summer! The Voice of China (1)What problem does the Voice of China meet now?
A. There are too many things in the meeting. B. People are too excited.
C. There are too many people. D. The parties are not wonderful. (2)From the article we know ________.
A. People don't like the Voice of China. B. People don't see some stars.
C. People are sad in sports center. D. The Voice of China thanks the people. (3)________ number is 234-5678.
A. The man's B. The woman's C. The Voice of China's D. The China's (4)What are the lost things?
A. Watches and horns B. Cameras and ID card C. Many different things D. A and B (5)How many ideas does the Voice of China have?
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
【答案】 (1)A (2)D (3)C (4)D (5)C
【解析】【分析】(1)题干:《中国之声》现在遇到什么问题?根据句子:But now we have a big problem. There are too many things in the meeting. 可知答案为A。
(2)题干:从文章中我们知道______. A.人们不喜欢《中国之声》。根据句子 We are very glad to see thousands of people go to the Voice of China.(我们很高兴看见成千上万的人参加《中国之声》)可知选项错误;B.人们没有看到一些明星。根据句子Maybe you are too excited to meet the stars,(也许见到明星你太激动了)可知选项错误;C.在运动中心人们很难过。根据句子 you can come to the sports centre. The workers here may tell you how you can find them. (你可以来运动中心。这里的工作人员会告诉你怎样找到它们)可知选项错误;D.《中国之声》感谢人们。根据Thanks to your help,可知选项正确。故选D。
(3)题干:______号码是234-5678?根据句子:First, you can call the number 234-5678. Then we send your things back.由布告可知布告方为《中国之声》,故选C。
(4)题干:丢失的东西是什么?根据句子:you left some of your things, like the watches, the cameras, horns (喇叭) and even ID cards, and so on. 可知答案为D。
(5)题干:《中国之声》有几个主意。根据First...,Secondly...,Thirdly...可知答案为C。 【点评】此题考查阅读选择。先在文章中找到和题干相关的信息,再进行判断分析。
6.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
The final exam comes with July. When exam ends, the summer vacation begins. Boys and girls have about two months to relax. The summer vacation is the best time of the year for most children. The weather is usually fine. They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents.
The best place for a summer vacation is the seaside (海边). Some children are lucky enough to live near the sea, but for the others, a week or two at one of the big seaside towns is something they will talk about for the whole of the following year.
In England, most of the people can take their children to the seaside. If a factory worker or a bus driver, a street cleaner or a waiter wants to take his wife and children to Southend or Margate, Blackpool or Clacton, he is usually quite able to do so.
Why do children like spending their summer vacation on beaches? It is because they like the
sand, the sun, the cool wind and the sea water. There are lots of new things to see, nice things to eat and exciting things to do.
(1)Why do children like summer vacation?
A. Because they can have delicious food. B. Because they can spend time with their parents. C. Because they can have exams. D. Because they can have many kinds of activities. (2)Southend, Margate, Blackpool and Clacton must be ________.
A. foreign countries B. seaside towns C. famous cities D. big restaurants (3)Which of the following is NOT true? A. Parents in England usually don't like their jobs.
B. Parents in England can take their children to the beaches. C. Children enjoy swimming in the summer vacation.
D. Children like to spend their summer vacation on beaches. 【答案】 (1)D (2)B (3)A
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要讲述了孩子们都很喜欢暑假,暑假天气好,他们可以有各种各样的活动。很多孩子喜欢到沙滩边玩,因为他们可以享受到很多东西。
(1)细节理解题。由根据文中第一段The weather is usually fine. They can swim, go to summer camps or visitother places with their parents.天气通常都很好,他们可以跟父母去游泳,野营或者参观其他地方,从而得知喜欢暑假的原因是天气好而且有各种活动,故选D。
(2)推理判断题。由In England, most of the people can take their children to the seaside. If a factory worker or a bus driver, a street cleaner or a waiter wants to take his wife and children to Southend or Margate, Blackpool or Clacton, he is usually quite able to do so. 在英国,大多数人可以带孩子去海边。如果一个工厂工人或公共汽车司机、街道清洁工或服务员想带他的妻子和孩子去Southend or Margate, Blackpool or Clacton, 可知推知Southend or Margate, Blackpool or Clacton,一定是海边城镇,故选B。
(3)细节理解题。由 most of the people can take their children to the seaside. 可知选项B符合文章内容; They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents. 可知选项C符合文章内容; Why do children like spending their summer vacation on beaches? 可知选项D符合文章内容,选项A在文中没有提到,结合题干,从而判断A错误。故选A。 【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
7.阅读理解
Mr. and Mrs. Smith live in a quiet village. Last weekend, they went to a busy city for vacation. Mrs. Smith was very excited, because she was a housewife. She stayed at home every day. It was boring.
After they got to the city, they would like to go to the movies first and then have lunch at a restaurant. At night, they would stay at a five-star hotel.
\"Wow! The plan is so great. I like it!\" Mrs. Smith said. Then they went to the movies. After seeing an exciting action movie, it was time for dinner. They went into a restaurant and had a lot
of delicious food there.
\"It is a nice place!\" said Mr. Smith. Then he put his hands into his pocket to get the wallet. But he found it was missing.
That night, everything changed. They didn't spend a romantic time at the hotel. Instead, they had to go to the police station for help.
(1)Where did Mr. and Mrs. Smith want to stay at night?
A. In a nice hotel. B. In a quiet village. C. In a restaurant. D. In the police station. (2)Finally, they did NOT in the city.
A. go to the movies B. eat at a restaurant
C. spend a night at the hotel D. go to the police station for help (3)From the passage, we know . A. Mrs. Smith was busy with her work
B. Mr. and Mrs. Smith didn't like the action movie C. Mr. and Mrs. Smith enjoyed their meal
D. Mr. and Mrs. Smith would feel happy about this vacation (4)What's the passage about?
A. A quiet village. B. Mr. and Mrs. Smith's vacation. C. A busy city. D. A nice restaurant. 【答案】 (1)A (2)C (3)C (4)B
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是史密斯夫妇居住在一个安静的小村庄。上周他们去一个忙碌的大城市度假。在到达城市后他们想先看电影,在饭店吃午餐,在晚上他们想住五星级旅店。他们一天玩得很高兴。可知晚上一切发生了变化,史密斯先生发现钱包不见了,他们不得不向经常求助。
(1)细节理解题。根据 At night, they would stay at a five-star hotel. 可知他们晚上想住好的旅馆。故选A。
(2)推理判断题。根据 They didn't spend a romantic time at the hotel. 可知他们没有在旅店度过晚上。故选C。
(3)细节理解题。根据 They went into a restaurant and had a lot of delicious food there. 可知他们他们吃的很好。故选C。
(4)主旨大意题。根据文章内容可知这篇文章讲的是史密斯夫人度假所发生的故事。故选B。
【点评】此题考查阅读理解。这篇短文内容简单容易理解。问题包含细节理解,推理判断和主旨大意几个题型。对于细节理解题,在弄清问题后可阅读短文,重点阅读,在短文中找出和问题相关的句子确定答案。对于推理判断题要根据文章的细节,进行推理判断,不能主观臆断;对于主旨大意题,要根据文章的中心思想确定。
8.阅读理解
Do people go shopping in the same way? Welcome to share your ways of shopping with us. Robert: Before, we often went to the shopping center, but now we do all our shopping on the Internet. Mom likes buying new dresses and coats in Maxchic on Amazon because the clothes look nice on her.
Mark: I live in a small village. There are no big supermarkets but only a small store called Kirk s Grocery. We can buy all kinds of snacks, meat, fruit, and vegetables. Though the store is small, the food is always fresh.
Emily: If I need to buy something, I like to go to Rose Bowl Market in Pasadena city. It's a local flea market. It's open on the second Sunday every month. The things are always not that expensive because they are second hand.
Eric: We buy most of our food from the Woolworths near our house. It's also the best supermarket in Australia. Not only can I buy what I want, I can also enjoy the clean environment, soft music and friendly service. Shopping there is so wonderful. (1)Who likes shopping in the supermarket? A. Eric D. Robert
B. Mark
C. Emily
(2)Where can we buy old things cheaply?
A. In Maxchic. B. In Kirks Grocery. C. In Rose Bowl Market. D. In Woolworths.
(3)In which part of a magazine can we read the passage?
A. Food and Drink. B. Life and Culture. C. Health and Sports. D. Holiday and Travel. 【答案】 (1)A (2)C (3)B
【解析】【分析】主要讲了Robert、Mark、Emily和Eric购物的方式。
(1)细节题。根据Eric: We buy most of our food from the Woolworths near our house. It's also the best supermarket in Australia.可知Eric喜欢在超市购物,故选A。
(2)细节题。根据Emily: If I need to buy something, I like to go to Rose Bowl Market in Pasadena city. It's a local flea market. It's open on the second Sunday every month. The things are always not that expensive because they are second hand.可知Rose Bowl Market的东西不是昂贵的,都是二手物品,故选C。
(3)细节题。根据全文可知主要讲了购物方式,与生活有关,故选B。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
9.阅读理解
As we all know there are all kinds of clubs in US middle schools, such as music club, sports club, chess club, swimming club… But do you know homework club? It is a popular club in many US middle schools. More and more students spend their afternoons at homework clubs. The US
middle school students need a quiet place to study. But games, computers and TVs are all around kids at home. So the homework club is just for them to do their homework. The club is quiet and it's good for students to study. Some teachers are there, too. They can answer students' questions and help with their homework.
After the students finish their homework, they can go home. Then they can play games or watch TV happily. So many students like the music club. It's also a good place for them to meet their old friends and make new ones.
(1)The students in US middle schools can go to the homework club . A. in the morning B. at noon C. in the afternoon D. at night (2)What can the students do in the homework club?
A. Learn to swim. B. Play the guitar. C. Watch TV. D. Do their homework. (3)What is NOT true about the homework club? A. The homework club is popular in US middle schools. B. It's good for students to study in the homework club.
C. The teachers in the homework club can help the students study. D. All the US middle school students like the homework club. (4)What is the best title (题目) of the passage?
A. Clubs in US Middle Schools B. Students and Homework C. Homework Club D. Study and Hobbies 【答案】 (1)C (2)D (3)D (4)C
【解析】【分析】本文介绍了美国学生喜欢家庭作业俱乐部,他们在那里可以写作业。并且有老师辅导。
(1)细节题。根据 More and more students spend their afternoons at homework clubs. 可知学生家庭作业俱乐部是在下午,故选C。
(2)细节题。 根据So the homework club is just for them to do their homework可知家庭作业俱乐部是让学生写家庭作业的 ,故选D。
(3)推理题。根据More and more students spend their afternoons at homework clubs可知越来越多的学生去参加家庭作业俱乐部,并不是所有的学生都喜欢这种俱乐部,故选D。 (4)主旨题。根据本文介绍了美国学生喜欢家庭作业俱乐部,可知 Homework Club 家庭作业俱乐部适合做标题,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
10.阅读理解
I'm a police officer. My work is very exciting. It can be dangerous, but I like it. Sometimes I work around the city and sometimes I work in the police station.
I'm an actor. I work in a theatre(剧场)and I work late every night. When there's too much work, I can't relax on weekends. It's a difficult job, but it has lots of fun.
I'm a newspaper reporter. I'm always very busy. I interview(采访)people on the street, and then I go back to the office to write the story. My job is never boring.
I am a bank clerk. I work with lots of money in a bank, but I'm not rich. I meet many people every day. They give me their money or get their money from me. Sometimes I feel it boring.
(1)Where does an actor work?
A. In the police station. B. In a theatre. C. On the street. D. In a bank. (2)What do reporters often do? A. They meet people on the street and ask them questions. B. They work late in a theatre. C. They work with lots of money.
D. They work both around the city and the police station. (3)How does a bank clerk think of his job?
A. It has a lot of fun. B. It's boring. C. It's difficult. D. It's very exciting.
(4)Which of the following is TRUE? A. A police officer always works in the police station. B. An actor can relax many hours every day.
C. A reporter often goes back to the office to write stories.
D. A bank clerk is rich because there are lots of money in a bank. 【答案】 (1)B (2)A (3)B (4)C
【解析】【分析】本文介绍了几个职业的特点。
(1)细节题。根据文章提到的 I work in a theatre 可知他在剧院工作,故选B。 (2)细节题。根据文章提到的 I interview people on the street可知, 他们在街上和人们见面,故选A。
(3)细节题。根据文章提到的 Sometimes I feel it boring. 可知它很疲倦,故选B。 (4)细节题。根据文章提到的 and then I go back to the office to write the story 可知记者会办公室写故事,故选C。
【点评】本文考查了阅读理解,考查了细节题,做此类题首先熟悉文章大意,然后熟悉问题,带着问题到文章中找出答案,注意细节。
中考英语英语阅读理解训练经典题目(含答案)100
一、英语阅读理解 1.阅读理解
Like most of her friends, Georgie Sanderson has 24-houpa-day access(使用权) to technology through her mobile phone, iPod Touch and home computer. But the 15-year-old girl says she is too
busy to spend her days on . She only uses it once or twice a day. \"The 10th grade is busy, and I have to work hard. Even when I'm not studying, I have better things to do with my time, such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.
Georgie's words prove the findings of a new report. According to the report, teenagers today are not completely dominated(支配) by technology, although they have been into a digital(数字) world. They spend most of their time on their homework, TV, part-time jobs, hobbies, sports, friendship or reading instead of playing or chatting on the computer. But the report also finds that mobile phones are important to teenagers. 95 percent of 18 year-olds have got one mobile phone, and 82 percent sleep with their mobile phones on and beside them all night.
For Georgie, sleep is more important than texting others. Georgie is also careful about the use of IT. She says, \"Social media is helpful, but it is so distracting(使人分心的). I only use it when I do need to use it.\"
(1)How often does Georgie go to ?
A. She never goes to it. B. She always goes to it.
C. She only goes to it twice a week. D. She only goes to it once or twice a day. (2)We know from the passage that Georgie lives a life.
A. free but boring B. free and funny C. busy and colourful D. hard hut interesting (3)Which of the following statements is TRUE according to the new report? A. Teenagers today don't like using computers at all.
B. Mobile phones play an important part in teenagers' life. C. Technology completely dominates teenagers' life today. D. Teenagers today are too busy to spend time on computers.
(4)Which of the following things might Georgie NEVER do? A. Texting others all night. B. Chatting on .
C. Doing a part-time job. D. Going shopping with friends. 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)A
【解析】【分析】主要讲了Georgie是怎样利用科技的。
(1)细节题。根据She only uses it once or twice a day.可知一天仅仅用一两次,故选D。 (2)细节题,根据The 10th grade is busy, and I have to work hard. Even when I'm not studying, I have better things to do with my time, such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.可知她的生活是繁忙和丰富多彩的,故选C。
(3)细节题。根据But the report also finds that mobile phones are important to teenagers.可知手机对于青少年是重要的,故选B。
(4)细节题。根据But the 15-year-old girl says she is too busy to spend her days on . She only uses it once or twice a day. such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.可知她在网页上和朋友聊天、和朋友购物、做兼职工作,而不是整晚给他人
发短信,故选A。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
2.阅读理解
It was a very hot day. Two farmers, Jack and Jim, sat in the shade of a large neem tree. Both of them were eating chapatis(印度薄饼) for lunch. Jack had three pieces of the flat, round Indian bread while Jim had five. As they were about to begin their meal, a young nobleman(贵族) went by.
\"Good day! Good sirs!\" said the nobleman. The nobleman looked very hungry and tired, so Jack and Jim invited the man to eat with them.
\"How can we divide these eight chapatis into three equal parts among the three of us?\" asked Jim.
\"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts,\" suggested Jack. After cutting the chapatis, they shared the parts equally, and no one ate more or less than anyone else.
After they finished the meal, the nobleman insisted on(坚持) paying for his meal. He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand. And the two men were both very glad! (1)How many people are there in this story? A. Two. D. Three.
B. Four.
C. Five.
(2)How did they divide the eight chapatis into three equal parts? A. They stacked them up and cut them into three equal parts. B. They weighed them and cut them into three equal parts.
C. They numbered them and divided them into three parts equally. D. All three people ate two chapatis and left the rest.
(3)The nobleman paid for his meal in all.
A. six coins B. ten coins C. sixteen coins D. four coins (4)Which is TRUE according to the passage? A. There are nine pieces of the flat, round Indian bread in all. B. The nobleman didn't look hungry and tired at all. C. Jim thought of a good idea to cut the chapatis equally. D. All the three people shared the parts equally at last. 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)D
【解析】【分析】主要讲了Jack和Jim邀请一个年轻贵族吃印度薄饼,最后三人平分,贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。
(1)细节题。根据全文可知有Jack、Jim和一个年轻贵族,一共三人,故选D。 (2)细节题。根据 \"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts,\" suggested Jack.可知他们把薄饼叠起来平分成三份,故选A。
(3)细节题。根据He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand.可知贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。一共16个硬币,故选C。
(4)细节题。根据they shared the parts equally可知他们平分三份,故选D。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
3.阅读理解
Humans and animals need oxygen to exist. Without it, most living things will die. But where does oxygen come from'? Trees. Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment and produce oxygen for us to breathe.
All people know that trees are important to us. Scientists believe humans cannot live if there are no trees on the Earth.
Trees are a major source(来源) of food. Apples, oranges, lemons all come from trees. Humans and animals knew how to get food from trees many years ago.
In fact, many kinds of important medicine come from trees too. Some special things on trees can be used to produce medicine. Also, trees can make the world beautiful and relaxing. They help protect the soil.
(1)What is the passage about?
A. Humans. B. Animals. C. Trees. D. Fruit.
(2)Which of the following may damage our environment?
A. Oxygen. B. Medicine. C. Food. D. Carbon dioxide. (3)What CANNOT people use trees to do?
A. To produce oxygen. B. To make food. C. To create medicine. D. To destroy the soil. (4)The passage mainly wants to tell us .
A. trees are not important to animals B. animals need oxygen to breathe
C. there are few trees in the world now D. trees can help humans and animals in many ways 【答案】 (1)C (2)D (3)D (4)D
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述树对人类的帮助。 (1)主旨大意题:本文主要讲述树对人类的帮助。故答案是C。
(2)细节理解题,根据 Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment 可知二氧化碳对环境有害。故答案是D。
(3)判断正误,根据文章内容可知,树可是制造氧气、可是生产食物,可知制造药品,所以树不能做的是破会土壤。故答案是D。
(4)主旨大意:文章主要讲述的是树对于我们人类和动物的帮助作用。故答案是D。 【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,主旨大意题,判断题三种题型,细节理解题可以直接从文中找到答案,主旨大意则需要在完全理解文章的基础上确定答案,判断题实际上也是基于细节理解题来作答的。
4.阅读理解
The world is not hungry, but it is thirsty. It seems strange that nearly 3/4 of the Earth is covered with water while we say we are short of(短缺)water. Why? Because about 97% of water on the Earth is sea water which we can't drink or use for watering plants directly(直接地). Man can only drink and use the 3%-the water that comes from rivers and lakes. And we can't even use all of that, because some of it has been polluted(污染).
Now more water is needed. The problem is Can we avoid(避免)a serious water shortage later on? First, we should all learn how to save water. Secondly, we should find out the ways to reuse it. Scientists have always been researching in the field. Today, in most large cities water is used only once and then runs to the seas or rivers. But it can be used again. Even if(即使)every large city reused its water, there would not be enough. What can people turn to next?
The seas seem to have the best answer. There is a lot of water in the seas. All that needs to be done is get the salt out of the sea water. This is expensive, but it's already used in many parts of the world. Scientists are trying to find a cheaper way of doing it. So you see, if we can find a way out, we'll be in no danger of drying up.
(1)The world is thirsty because .
A. 3/4 of the Earth is covered with water B. we have enough sea water to use directly
C. we haven't used all the water in rivers and lakes
D. about 97% of water on the Earth can't be drunk or used for watering plants directly (2)Which of the following is TRUE? A. 3% of water on the Earth is in rivers and lakes. B. 75% of water on the Earth is from the sea. C. 97% of the Earth is covered with water. D. 3% of water on the Earth is sea water.
(3)From the passage we know that
A. if every large city reuses its water, we'll be in no danger of drying up B. man can only drink and use about25% of water on the Earth C. today in most large cities water is used only once D. water can be used only once
(4)According to the passage, which of the following is the most important to avoid water shortage?
A. Save water and try to make good use of the water in rivers and lakes. B. Don't pollute water and keep all rivers and lakes clean. C. Make dirty water clean and then reuse it.
D. Try to find a cheaper way to get the salt out of the sea water. (5)What is the best title for the passage?
A. The sea water B. How to save water C. The thirsty world D. The polluted water 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)D
(5)C
【解析】【分析】文章大意:地球不饥饿,但它干渴,因为我们只能使用全球水分的3%。为了避免缺水,我们首先要节约用水,其次是要找到再利用水的方法。最好的答案是从海水中分离出盐,但是这个方法成本很高。科学家们还在不断努力以找到经济有效的办法。 (1)细节理解题。根据文中语句Because about 97% of water on the earth is sea water which we can't drink or use for watering plants directly.因为地球上97%的水是海水,我们不能直接饮用或用它们来浇灌植物。故选D。
(2)推理判断题。短文说到:Man can only drink and use the 3% - the water that comes from rivers and lakes人们只能饮用和利用其中的3%,这3%的水来自河流和湖泊。因此河流和湖泊的水只占全球水的3%,故选A。
(3)细节理解题。Today, in most large cities water is used only once and then runs to the sea or rivers .今天,在大多数大城市水只是利用过一次就流入大海和河流。故选C。
(4)细节理解题。短文最后一段说最好的答案就是海洋,就是从海水中提出盐,但是很贵,科学家们在寻找廉价的办法从海水中提出盐。所以,找到便宜的办法才是最重要的。故选D。 (5)细节理解题。短文先介绍了地球的水资源很有限,接着讲了避免水缺乏的方法。所以文章的主题中心词就是thirsty,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。
5.根据所给信息选择正确答案。
(B)
Dear friends,
We are very glad to see thousands of people go to the Voice of China. Thanks to your help, the big parties had wonderful ending. But now we have a big problem. There are too many things in the meeting. Maybe you are too excited to meet the stars, you left some of your things, like the watches, the cameras, horns (喇叭) and even ID cards, and so on. What are we going to do? First, you can call the number 234-5678. Then we send your things back. Secondly, you can ask the police for help. We will give the important things to them. Thirdly, you can come to the sports centre. The workers here may tell you how you can find them.
But, we still want to say, please look after your things next summer! The Voice of China (1)What problem does the Voice of China meet now?
A. There are too many things in the meeting. B. People are too excited.
C. There are too many people. D. The parties are not wonderful. (2)From the article we know ________.
A. People don't like the Voice of China. B. People don't see some stars.
C. People are sad in sports center. D. The Voice of China thanks the people. (3)________ number is 234-5678.
A. The man's B. The woman's C. The Voice of China's D. The China's (4)What are the lost things?
A. Watches and horns B. Cameras and ID card C. Many different things D. A and B
(5)How many ideas does the Voice of China have?
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
【答案】 (1)A (2)D (3)C (4)D (5)C
【解析】【分析】(1)题干:《中国之声》现在遇到什么问题?根据句子:But now we have a big problem. There are too many things in the meeting. 可知答案为A。
(2)题干:从文章中我们知道______. A.人们不喜欢《中国之声》。根据句子 We are very glad to see thousands of people go to the Voice of China.(我们很高兴看见成千上万的人参加《中国之声》)可知选项错误;B.人们没有看到一些明星。根据句子Maybe you are too excited to meet the stars,(也许见到明星你太激动了)可知选项错误;C.在运动中心人们很难过。根据句子 you can come to the sports centre. The workers here may tell you how you can find them. (你可以来运动中心。这里的工作人员会告诉你怎样找到它们)可知选项错误;D.《中国之声》感谢人们。根据Thanks to your help,可知选项正确。故选D。
(3)题干:______号码是234-5678?根据句子:First, you can call the number 234-5678. Then we send your things back.由布告可知布告方为《中国之声》,故选C。
(4)题干:丢失的东西是什么?根据句子:you left some of your things, like the watches, the cameras, horns (喇叭) and even ID cards, and so on. 可知答案为D。
(5)题干:《中国之声》有几个主意。根据First...,Secondly...,Thirdly...可知答案为C。 【点评】此题考查阅读选择。先在文章中找到和题干相关的信息,再进行判断分析。
6.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
The final exam comes with July. When exam ends, the summer vacation begins. Boys and girls have about two months to relax. The summer vacation is the best time of the year for most children. The weather is usually fine. They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents.
The best place for a summer vacation is the seaside (海边). Some children are lucky enough to live near the sea, but for the others, a week or two at one of the big seaside towns is something they will talk about for the whole of the following year.
In England, most of the people can take their children to the seaside. If a factory worker or a bus driver, a street cleaner or a waiter wants to take his wife and children to Southend or Margate, Blackpool or Clacton, he is usually quite able to do so.
Why do children like spending their summer vacation on beaches? It is because they like the sand, the sun, the cool wind and the sea water. There are lots of new things to see, nice things to eat and exciting things to do.
(1)Why do children like summer vacation?
A. Because they can have delicious food. B. Because they can spend time with their parents. C. Because they can have exams. D. Because they can have many kinds of activities.
(2)Southend, Margate, Blackpool and Clacton must be ________.
A. foreign countries B. seaside towns C. famous cities D. big restaurants (3)Which of the following is NOT true? A. Parents in England usually don't like their jobs.
B. Parents in England can take their children to the beaches. C. Children enjoy swimming in the summer vacation.
D. Children like to spend their summer vacation on beaches. 【答案】 (1)D (2)B (3)A
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要讲述了孩子们都很喜欢暑假,暑假天气好,他们可以有各种各样的活动。很多孩子喜欢到沙滩边玩,因为他们可以享受到很多东西。
(1)细节理解题。由根据文中第一段The weather is usually fine. They can swim, go to summer camps or visitother places with their parents.天气通常都很好,他们可以跟父母去游泳,野营或者参观其他地方,从而得知喜欢暑假的原因是天气好而且有各种活动,故选D。
(2)推理判断题。由In England, most of the people can take their children to the seaside. If a factory worker or a bus driver, a street cleaner or a waiter wants to take his wife and children to Southend or Margate, Blackpool or Clacton, he is usually quite able to do so. 在英国,大多数人可以带孩子去海边。如果一个工厂工人或公共汽车司机、街道清洁工或服务员想带他的妻子和孩子去Southend or Margate, Blackpool or Clacton, 可知推知Southend or Margate, Blackpool or Clacton,一定是海边城镇,故选B。
(3)细节理解题。由 most of the people can take their children to the seaside. 可知选项B符合文章内容; They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents. 可知选项C符合文章内容; Why do children like spending their summer vacation on beaches? 可知选项D符合文章内容,选项A在文中没有提到,结合题干,从而判断A错误。故选A。 【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
7.阅读理解
Mr. and Mrs. Smith live in a quiet village. Last weekend, they went to a busy city for vacation. Mrs. Smith was very excited, because she was a housewife. She stayed at home every day. It was boring.
After they got to the city, they would like to go to the movies first and then have lunch at a restaurant. At night, they would stay at a five-star hotel.
\"Wow! The plan is so great. I like it!\" Mrs. Smith said. Then they went to the movies. After seeing an exciting action movie, it was time for dinner. They went into a restaurant and had a lot of delicious food there.
\"It is a nice place!\" said Mr. Smith. Then he put his hands into his pocket to get the wallet. But he found it was missing.
That night, everything changed. They didn't spend a romantic time at the hotel. Instead, they had to go to the police station for help.
(1)Where did Mr. and Mrs. Smith want to stay at night?
A. In a nice hotel. B. In a quiet village. C. In a restaurant. D. In the police station. (2)Finally, they did NOT in the city.
A. go to the movies B. eat at a restaurant
C. spend a night at the hotel D. go to the police station for help (3)From the passage, we know . A. Mrs. Smith was busy with her work
B. Mr. and Mrs. Smith didn't like the action movie C. Mr. and Mrs. Smith enjoyed their meal
D. Mr. and Mrs. Smith would feel happy about this vacation (4)What's the passage about?
A. A quiet village. B. Mr. and Mrs. Smith's vacation. C. A busy city. D. A nice restaurant. 【答案】 (1)A (2)C (3)C (4)B
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是史密斯夫妇居住在一个安静的小村庄。上周他们去一个忙碌的大城市度假。在到达城市后他们想先看电影,在饭店吃午餐,在晚上他们想住五星级旅店。他们一天玩得很高兴。可知晚上一切发生了变化,史密斯先生发现钱包不见了,他们不得不向经常求助。
(1)细节理解题。根据 At night, they would stay at a five-star hotel. 可知他们晚上想住好的旅馆。故选A。
(2)推理判断题。根据 They didn't spend a romantic time at the hotel. 可知他们没有在旅店度过晚上。故选C。
(3)细节理解题。根据 They went into a restaurant and had a lot of delicious food there. 可知他们他们吃的很好。故选C。
(4)主旨大意题。根据文章内容可知这篇文章讲的是史密斯夫人度假所发生的故事。故选B。
【点评】此题考查阅读理解。这篇短文内容简单容易理解。问题包含细节理解,推理判断和主旨大意几个题型。对于细节理解题,在弄清问题后可阅读短文,重点阅读,在短文中找出和问题相关的句子确定答案。对于推理判断题要根据文章的细节,进行推理判断,不能主观臆断;对于主旨大意题,要根据文章的中心思想确定。
8.阅读理解
Do people go shopping in the same way? Welcome to share your ways of shopping with us. Robert: Before, we often went to the shopping center, but now we do all our shopping on the
Internet. Mom likes buying new dresses and coats in Maxchic on Amazon because the clothes look nice on her.
Mark: I live in a small village. There are no big supermarkets but only a small store called Kirk s Grocery. We can buy all kinds of snacks, meat, fruit, and vegetables. Though the store is small, the food is always fresh.
Emily: If I need to buy something, I like to go to Rose Bowl Market in Pasadena city. It's a local flea market. It's open on the second Sunday every month. The things are always not that expensive because they are second hand.
Eric: We buy most of our food from the Woolworths near our house. It's also the best supermarket in Australia. Not only can I buy what I want, I can also enjoy the clean environment, soft music and friendly service. Shopping there is so wonderful. (1)Who likes shopping in the supermarket? A. Eric D. Robert
B. Mark
C. Emily
(2)Where can we buy old things cheaply?
A. In Maxchic. B. In Kirks Grocery. C. In Rose Bowl Market. D. In Woolworths.
(3)In which part of a magazine can we read the passage?
A. Food and Drink. B. Life and Culture. C. Health and Sports. D. Holiday and Travel. 【答案】 (1)A (2)C (3)B
【解析】【分析】主要讲了Robert、Mark、Emily和Eric购物的方式。
(1)细节题。根据Eric: We buy most of our food from the Woolworths near our house. It's also the best supermarket in Australia.可知Eric喜欢在超市购物,故选A。
(2)细节题。根据Emily: If I need to buy something, I like to go to Rose Bowl Market in Pasadena city. It's a local flea market. It's open on the second Sunday every month. The things are always not that expensive because they are second hand.可知Rose Bowl Market的东西不是昂贵的,都是二手物品,故选C。
(3)细节题。根据全文可知主要讲了购物方式,与生活有关,故选B。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
9.阅读理解
As we all know there are all kinds of clubs in US middle schools, such as music club, sports club, chess club, swimming club… But do you know homework club? It is a popular club in many US middle schools. More and more students spend their afternoons at homework clubs. The US middle school students need a quiet place to study. But games, computers and TVs are all around kids at home. So the homework club is just for them to do their homework. The club is quiet and it's good for students to study. Some teachers are there, too. They can answer students' questions and help with their homework.
After the students finish their homework, they can go home. Then they can play games or watch TV happily. So many students like the music club. It's also a good place for them to meet
their old friends and make new ones.
(1)The students in US middle schools can go to the homework club . A. in the morning B. at noon C. in the afternoon D. at night (2)What can the students do in the homework club?
A. Learn to swim. B. Play the guitar. C. Watch TV. D. Do their homework. (3)What is NOT true about the homework club? A. The homework club is popular in US middle schools. B. It's good for students to study in the homework club.
C. The teachers in the homework club can help the students study. D. All the US middle school students like the homework club. (4)What is the best title (题目) of the passage?
A. Clubs in US Middle Schools B. Students and Homework C. Homework Club D. Study and Hobbies 【答案】 (1)C (2)D (3)D (4)C
【解析】【分析】本文介绍了美国学生喜欢家庭作业俱乐部,他们在那里可以写作业。并且有老师辅导。
(1)细节题。根据 More and more students spend their afternoons at homework clubs. 可知学生家庭作业俱乐部是在下午,故选C。
(2)细节题。 根据So the homework club is just for them to do their homework可知家庭作业俱乐部是让学生写家庭作业的 ,故选D。
(3)推理题。根据More and more students spend their afternoons at homework clubs可知越来越多的学生去参加家庭作业俱乐部,并不是所有的学生都喜欢这种俱乐部,故选D。 (4)主旨题。根据本文介绍了美国学生喜欢家庭作业俱乐部,可知 Homework Club 家庭作业俱乐部适合做标题,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
10.阅读理解
I'm a police officer. My work is very exciting. It can be dangerous, but I like it. Sometimes I work around the city and sometimes I work in the police station.
I'm an actor. I work in a theatre(剧场)and I work late every night. When there's too much work, I can't relax on weekends. It's a difficult job, but it has lots of fun.
I'm a newspaper reporter. I'm always very busy. I interview(采访)people on the street, and then I go back to the office to write the story. My job is never boring.
I am a bank clerk. I work with lots of money in a bank, but I'm not rich. I meet many people every day. They give me their money or get their money from me.
Sometimes I feel it boring.
(1)Where does an actor work?
A. In the police station. B. In a theatre. C. On the street. D. In a bank. (2)What do reporters often do? A. They meet people on the street and ask them questions. B. They work late in a theatre. C. They work with lots of money.
D. They work both around the city and the police station. (3)How does a bank clerk think of his job?
A. It has a lot of fun. B. It's boring. C. It's difficult. D. It's very exciting.
(4)Which of the following is TRUE? A. A police officer always works in the police station. B. An actor can relax many hours every day.
C. A reporter often goes back to the office to write stories.
D. A bank clerk is rich because there are lots of money in a bank. 【答案】 (1)B (2)A (3)B (4)C
【解析】【分析】本文介绍了几个职业的特点。
(1)细节题。根据文章提到的 I work in a theatre 可知他在剧院工作,故选B。 (2)细节题。根据文章提到的 I interview people on the street可知, 他们在街上和人们见面,故选A。
(3)细节题。根据文章提到的 Sometimes I feel it boring. 可知它很疲倦,故选B。 (4)细节题。根据文章提到的 and then I go back to the office to write the story 可知记者会办公室写故事,故选C。
【点评】本文考查了阅读理解,考查了细节题,做此类题首先熟悉文章大意,然后熟悉问题,带着问题到文章中找出答案,注意细节。
中考英语英语阅读理解训练经典题目(含答案)100
一、英语阅读理解 1.阅读理解
Like most of her friends, Georgie Sanderson has 24-houpa-day access(使用权) to technology through her mobile phone, iPod Touch and home computer. But the 15-year-old girl says she is too busy to spend her days on . She only uses it once or twice a day. \"The 10th grade is busy, and I have to work hard. Even when I'm not studying, I have better things to do with my time, such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.
Georgie's words prove the findings of a new report. According to the report, teenagers today are not completely dominated(支配) by technology, although they have been into a digital(数字)
world. They spend most of their time on their homework, TV, part-time jobs, hobbies, sports, friendship or reading instead of playing or chatting on the computer. But the report also finds that mobile phones are important to teenagers. 95 percent of 18 year-olds have got one mobile phone, and 82 percent sleep with their mobile phones on and beside them all night.
For Georgie, sleep is more important than texting others. Georgie is also careful about the use of IT. She says, \"Social media is helpful, but it is so distracting(使人分心的). I only use it when I do need to use it.\"
(1)How often does Georgie go to ?
A. She never goes to it. B. She always goes to it.
C. She only goes to it twice a week. D. She only goes to it once or twice a day. (2)We know from the passage that Georgie lives a life.
A. free but boring B. free and funny C. busy and colourful D. hard hut interesting (3)Which of the following statements is TRUE according to the new report? A. Teenagers today don't like using computers at all.
B. Mobile phones play an important part in teenagers' life. C. Technology completely dominates teenagers' life today. D. Teenagers today are too busy to spend time on computers.
(4)Which of the following things might Georgie NEVER do? A. Texting others all night. B. Chatting on .
C. Doing a part-time job. D. Going shopping with friends. 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)A
【解析】【分析】主要讲了Georgie是怎样利用科技的。
(1)细节题。根据She only uses it once or twice a day.可知一天仅仅用一两次,故选D。 (2)细节题,根据The 10th grade is busy, and I have to work hard. Even when I'm not studying, I have better things to do with my time, such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.可知她的生活是繁忙和丰富多彩的,故选C。
(3)细节题。根据But the report also finds that mobile phones are important to teenagers.可知手机对于青少年是重要的,故选B。
(4)细节题。根据But the 15-year-old girl says she is too busy to spend her days on . She only uses it once or twice a day. such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.可知她在网页上和朋友聊天、和朋友购物、做兼职工作,而不是整晚给他人发短信,故选A。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
2.阅读理解
It was a very hot day. Two farmers, Jack and Jim, sat in the shade of a large neem tree. Both of
them were eating chapatis(印度薄饼) for lunch. Jack had three pieces of the flat, round Indian bread while Jim had five. As they were about to begin their meal, a young nobleman(贵族) went by.
\"Good day! Good sirs!\" said the nobleman. The nobleman looked very hungry and tired, so Jack and Jim invited the man to eat with them.
\"How can we divide these eight chapatis into three equal parts among the three of us?\" asked Jim.
\"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts,\" suggested Jack. After cutting the chapatis, they shared the parts equally, and no one ate more or less than anyone else.
After they finished the meal, the nobleman insisted on(坚持) paying for his meal. He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand. And the two men were both very glad! (1)How many people are there in this story? A. Two. D. Three.
B. Four.
C. Five.
(2)How did they divide the eight chapatis into three equal parts? A. They stacked them up and cut them into three equal parts. B. They weighed them and cut them into three equal parts.
C. They numbered them and divided them into three parts equally. D. All three people ate two chapatis and left the rest.
(3)The nobleman paid for his meal in all.
A. six coins B. ten coins C. sixteen coins D. four coins (4)Which is TRUE according to the passage? A. There are nine pieces of the flat, round Indian bread in all. B. The nobleman didn't look hungry and tired at all. C. Jim thought of a good idea to cut the chapatis equally. D. All the three people shared the parts equally at last. 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)D
【解析】【分析】主要讲了Jack和Jim邀请一个年轻贵族吃印度薄饼,最后三人平分,贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。
(1)细节题。根据全文可知有Jack、Jim和一个年轻贵族,一共三人,故选D。 (2)细节题。根据 \"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts,\" suggested Jack.可知他们把薄饼叠起来平分成三份,故选A。
(3)细节题。根据He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand.可知贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。一共16个硬币,故选C。
(4)细节题。根据they shared the parts equally可知他们平分三份,故选D。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
3.阅读理解
Humans and animals need oxygen to exist. Without it, most living things will die. But where does oxygen come from'? Trees. Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment and produce oxygen for us to breathe.
All people know that trees are important to us. Scientists believe humans cannot live if there are no trees on the Earth.
Trees are a major source(来源) of food. Apples, oranges, lemons all come from trees. Humans and animals knew how to get food from trees many years ago.
In fact, many kinds of important medicine come from trees too. Some special things on trees can be used to produce medicine. Also, trees can make the world beautiful and relaxing. They help protect the soil.
(1)What is the passage about?
A. Humans. B. Animals. C. Trees. D. Fruit.
(2)Which of the following may damage our environment?
A. Oxygen. B. Medicine. C. Food. D. Carbon dioxide. (3)What CANNOT people use trees to do?
A. To produce oxygen. B. To make food. C. To create medicine. D. To destroy the soil. (4)The passage mainly wants to tell us .
A. trees are not important to animals B. animals need oxygen to breathe
C. there are few trees in the world now D. trees can help humans and animals in many ways 【答案】 (1)C (2)D (3)D (4)D
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述树对人类的帮助。 (1)主旨大意题:本文主要讲述树对人类的帮助。故答案是C。
(2)细节理解题,根据 Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment 可知二氧化碳对环境有害。故答案是D。
(3)判断正误,根据文章内容可知,树可是制造氧气、可是生产食物,可知制造药品,所以树不能做的是破会土壤。故答案是D。
(4)主旨大意:文章主要讲述的是树对于我们人类和动物的帮助作用。故答案是D。 【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,主旨大意题,判断题三种题型,细节理解题可以直接从文中找到答案,主旨大意则需要在完全理解文章的基础上确定答案,判断题实际上也是基于细节理解题来作答的。
4.阅读理解
The world is not hungry, but it is thirsty. It seems strange that nearly 3/4 of the Earth is covered with water while we say we are short of(短缺)water. Why? Because about 97% of water on the Earth is sea water which we can't drink or use for watering plants directly(直接地). Man can only drink and use the 3%-the water that comes from rivers and lakes. And we can't even use all of that,
because some of it has been polluted(污染).
Now more water is needed. The problem is Can we avoid(避免)a serious water shortage later on? First, we should all learn how to save water. Secondly, we should find out the ways to reuse it. Scientists have always been researching in the field. Today, in most large cities water is used only once and then runs to the seas or rivers. But it can be used again. Even if(即使)every large city reused its water, there would not be enough. What can people turn to next?
The seas seem to have the best answer. There is a lot of water in the seas. All that needs to be done is get the salt out of the sea water. This is expensive, but it's already used in many parts of the world. Scientists are trying to find a cheaper way of doing it. So you see, if we can find a way out, we'll be in no danger of drying up.
(1)The world is thirsty because .
A. 3/4 of the Earth is covered with water B. we have enough sea water to use directly
C. we haven't used all the water in rivers and lakes
D. about 97% of water on the Earth can't be drunk or used for watering plants directly (2)Which of the following is TRUE? A. 3% of water on the Earth is in rivers and lakes. B. 75% of water on the Earth is from the sea. C. 97% of the Earth is covered with water. D. 3% of water on the Earth is sea water.
(3)From the passage we know that
A. if every large city reuses its water, we'll be in no danger of drying up B. man can only drink and use about25% of water on the Earth C. today in most large cities water is used only once D. water can be used only once
(4)According to the passage, which of the following is the most important to avoid water shortage?
A. Save water and try to make good use of the water in rivers and lakes. B. Don't pollute water and keep all rivers and lakes clean. C. Make dirty water clean and then reuse it.
D. Try to find a cheaper way to get the salt out of the sea water. (5)What is the best title for the passage?
A. The sea water B. How to save water C. The thirsty world D. The polluted water 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)D (5)C
【解析】【分析】文章大意:地球不饥饿,但它干渴,因为我们只能使用全球水分的3%。为了避免缺水,我们首先要节约用水,其次是要找到再利用水的方法。最好的答案是从海水中分离出盐,但是这个方法成本很高。科学家们还在不断努力以找到经济有效的办法。 (1)细节理解题。根据文中语句Because about 97% of water on the earth is sea water which
we can't drink or use for watering plants directly.因为地球上97%的水是海水,我们不能直接饮用或用它们来浇灌植物。故选D。
(2)推理判断题。短文说到:Man can only drink and use the 3% - the water that comes from rivers and lakes人们只能饮用和利用其中的3%,这3%的水来自河流和湖泊。因此河流和湖泊的水只占全球水的3%,故选A。
(3)细节理解题。Today, in most large cities water is used only once and then runs to the sea or rivers .今天,在大多数大城市水只是利用过一次就流入大海和河流。故选C。
(4)细节理解题。短文最后一段说最好的答案就是海洋,就是从海水中提出盐,但是很贵,科学家们在寻找廉价的办法从海水中提出盐。所以,找到便宜的办法才是最重要的。故选D。 (5)细节理解题。短文先介绍了地球的水资源很有限,接着讲了避免水缺乏的方法。所以文章的主题中心词就是thirsty,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。
5.根据所给信息选择正确答案。
(B)
Dear friends,
We are very glad to see thousands of people go to the Voice of China. Thanks to your help, the big parties had wonderful ending. But now we have a big problem. There are too many things in the meeting. Maybe you are too excited to meet the stars, you left some of your things, like the watches, the cameras, horns (喇叭) and even ID cards, and so on. What are we going to do? First, you can call the number 234-5678. Then we send your things back. Secondly, you can ask the police for help. We will give the important things to them. Thirdly, you can come to the sports centre. The workers here may tell you how you can find them.
But, we still want to say, please look after your things next summer! The Voice of China (1)What problem does the Voice of China meet now?
A. There are too many things in the meeting. B. People are too excited.
C. There are too many people. D. The parties are not wonderful. (2)From the article we know ________.
A. People don't like the Voice of China. B. People don't see some stars.
C. People are sad in sports center. D. The Voice of China thanks the people. (3)________ number is 234-5678.
A. The man's B. The woman's C. The Voice of China's D. The China's (4)What are the lost things?
A. Watches and horns B. Cameras and ID card C. Many different things D. A and B (5)How many ideas does the Voice of China have?
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
【答案】 (1)A (2)D
(3)C (4)D (5)C
【解析】【分析】(1)题干:《中国之声》现在遇到什么问题?根据句子:But now we have a big problem. There are too many things in the meeting. 可知答案为A。
(2)题干:从文章中我们知道______. A.人们不喜欢《中国之声》。根据句子 We are very glad to see thousands of people go to the Voice of China.(我们很高兴看见成千上万的人参加《中国之声》)可知选项错误;B.人们没有看到一些明星。根据句子Maybe you are too excited to meet the stars,(也许见到明星你太激动了)可知选项错误;C.在运动中心人们很难过。根据句子 you can come to the sports centre. The workers here may tell you how you can find them. (你可以来运动中心。这里的工作人员会告诉你怎样找到它们)可知选项错误;D.《中国之声》感谢人们。根据Thanks to your help,可知选项正确。故选D。
(3)题干:______号码是234-5678?根据句子:First, you can call the number 234-5678. Then we send your things back.由布告可知布告方为《中国之声》,故选C。
(4)题干:丢失的东西是什么?根据句子:you left some of your things, like the watches, the cameras, horns (喇叭) and even ID cards, and so on. 可知答案为D。
(5)题干:《中国之声》有几个主意。根据First...,Secondly...,Thirdly...可知答案为C。 【点评】此题考查阅读选择。先在文章中找到和题干相关的信息,再进行判断分析。
6.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
The final exam comes with July. When exam ends, the summer vacation begins. Boys and girls have about two months to relax. The summer vacation is the best time of the year for most children. The weather is usually fine. They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents.
The best place for a summer vacation is the seaside (海边). Some children are lucky enough to live near the sea, but for the others, a week or two at one of the big seaside towns is something they will talk about for the whole of the following year.
In England, most of the people can take their children to the seaside. If a factory worker or a bus driver, a street cleaner or a waiter wants to take his wife and children to Southend or Margate, Blackpool or Clacton, he is usually quite able to do so.
Why do children like spending their summer vacation on beaches? It is because they like the sand, the sun, the cool wind and the sea water. There are lots of new things to see, nice things to eat and exciting things to do.
(1)Why do children like summer vacation?
A. Because they can have delicious food. B. Because they can spend time with their parents. C. Because they can have exams. D. Because they can have many kinds of activities. (2)Southend, Margate, Blackpool and Clacton must be ________.
A. foreign countries B. seaside towns C. famous cities D. big restaurants (3)Which of the following is NOT true? A. Parents in England usually don't like their jobs.
B. Parents in England can take their children to the beaches.
C. Children enjoy swimming in the summer vacation.
D. Children like to spend their summer vacation on beaches. 【答案】 (1)D (2)B (3)A
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要讲述了孩子们都很喜欢暑假,暑假天气好,他们可以有各种各样的活动。很多孩子喜欢到沙滩边玩,因为他们可以享受到很多东西。
(1)细节理解题。由根据文中第一段The weather is usually fine. They can swim, go to summer camps or visitother places with their parents.天气通常都很好,他们可以跟父母去游泳,野营或者参观其他地方,从而得知喜欢暑假的原因是天气好而且有各种活动,故选D。
(2)推理判断题。由In England, most of the people can take their children to the seaside. If a factory worker or a bus driver, a street cleaner or a waiter wants to take his wife and children to Southend or Margate, Blackpool or Clacton, he is usually quite able to do so. 在英国,大多数人可以带孩子去海边。如果一个工厂工人或公共汽车司机、街道清洁工或服务员想带他的妻子和孩子去Southend or Margate, Blackpool or Clacton, 可知推知Southend or Margate, Blackpool or Clacton,一定是海边城镇,故选B。
(3)细节理解题。由 most of the people can take their children to the seaside. 可知选项B符合文章内容; They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents. 可知选项C符合文章内容; Why do children like spending their summer vacation on beaches? 可知选项D符合文章内容,选项A在文中没有提到,结合题干,从而判断A错误。故选A。 【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
7.阅读理解
Mr. and Mrs. Smith live in a quiet village. Last weekend, they went to a busy city for vacation. Mrs. Smith was very excited, because she was a housewife. She stayed at home every day. It was boring.
After they got to the city, they would like to go to the movies first and then have lunch at a restaurant. At night, they would stay at a five-star hotel.
\"Wow! The plan is so great. I like it!\" Mrs. Smith said. Then they went to the movies. After seeing an exciting action movie, it was time for dinner. They went into a restaurant and had a lot of delicious food there.
\"It is a nice place!\" said Mr. Smith. Then he put his hands into his pocket to get the wallet. But he found it was missing.
That night, everything changed. They didn't spend a romantic time at the hotel. Instead, they had to go to the police station for help.
(1)Where did Mr. and Mrs. Smith want to stay at night?
A. In a nice hotel. B. In a quiet village. C. In a restaurant. D. In the police station. (2)Finally, they did NOT in the city.
A. go to the movies B. eat at a restaurant
C. spend a night at the hotel D. go to the police station for help
(3)From the passage, we know . A. Mrs. Smith was busy with her work
B. Mr. and Mrs. Smith didn't like the action movie C. Mr. and Mrs. Smith enjoyed their meal
D. Mr. and Mrs. Smith would feel happy about this vacation (4)What's the passage about?
A. A quiet village. B. Mr. and Mrs. Smith's vacation. C. A busy city. D. A nice restaurant. 【答案】 (1)A (2)C (3)C (4)B
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是史密斯夫妇居住在一个安静的小村庄。上周他们去一个忙碌的大城市度假。在到达城市后他们想先看电影,在饭店吃午餐,在晚上他们想住五星级旅店。他们一天玩得很高兴。可知晚上一切发生了变化,史密斯先生发现钱包不见了,他们不得不向经常求助。
(1)细节理解题。根据 At night, they would stay at a five-star hotel. 可知他们晚上想住好的旅馆。故选A。
(2)推理判断题。根据 They didn't spend a romantic time at the hotel. 可知他们没有在旅店度过晚上。故选C。
(3)细节理解题。根据 They went into a restaurant and had a lot of delicious food there. 可知他们他们吃的很好。故选C。
(4)主旨大意题。根据文章内容可知这篇文章讲的是史密斯夫人度假所发生的故事。故选B。
【点评】此题考查阅读理解。这篇短文内容简单容易理解。问题包含细节理解,推理判断和主旨大意几个题型。对于细节理解题,在弄清问题后可阅读短文,重点阅读,在短文中找出和问题相关的句子确定答案。对于推理判断题要根据文章的细节,进行推理判断,不能主观臆断;对于主旨大意题,要根据文章的中心思想确定。
8.阅读理解
Do people go shopping in the same way? Welcome to share your ways of shopping with us. Robert: Before, we often went to the shopping center, but now we do all our shopping on the Internet. Mom likes buying new dresses and coats in Maxchic on Amazon because the clothes look nice on her.
Mark: I live in a small village. There are no big supermarkets but only a small store called Kirk s Grocery. We can buy all kinds of snacks, meat, fruit, and vegetables. Though the store is small, the food is always fresh.
Emily: If I need to buy something, I like to go to Rose Bowl Market in Pasadena city. It's a local flea market. It's open on the second Sunday every month. The things are always not that expensive because they are second hand.
Eric: We buy most of our food from the Woolworths near our house. It's also the best supermarket in Australia. Not only can I buy what I want, I can also enjoy the clean environment, soft music and friendly service. Shopping there is so wonderful. (1)Who likes shopping in the supermarket? A. Eric D. Robert
B. Mark
C. Emily
(2)Where can we buy old things cheaply?
A. In Maxchic. B. In Kirks Grocery. C. In Rose Bowl Market. D. In Woolworths.
(3)In which part of a magazine can we read the passage?
A. Food and Drink. B. Life and Culture. C. Health and Sports. D. Holiday and Travel. 【答案】 (1)A (2)C (3)B
【解析】【分析】主要讲了Robert、Mark、Emily和Eric购物的方式。
(1)细节题。根据Eric: We buy most of our food from the Woolworths near our house. It's also the best supermarket in Australia.可知Eric喜欢在超市购物,故选A。
(2)细节题。根据Emily: If I need to buy something, I like to go to Rose Bowl Market in Pasadena city. It's a local flea market. It's open on the second Sunday every month. The things are always not that expensive because they are second hand.可知Rose Bowl Market的东西不是昂贵的,都是二手物品,故选C。
(3)细节题。根据全文可知主要讲了购物方式,与生活有关,故选B。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
9.阅读理解
As we all know there are all kinds of clubs in US middle schools, such as music club, sports club, chess club, swimming club… But do you know homework club? It is a popular club in many US middle schools. More and more students spend their afternoons at homework clubs. The US middle school students need a quiet place to study. But games, computers and TVs are all around kids at home. So the homework club is just for them to do their homework. The club is quiet and it's good for students to study. Some teachers are there, too. They can answer students' questions and help with their homework.
After the students finish their homework, they can go home. Then they can play games or watch TV happily. So many students like the music club. It's also a good place for them to meet their old friends and make new ones.
(1)The students in US middle schools can go to the homework club . A. in the morning B. at noon C. in the afternoon D. at night (2)What can the students do in the homework club?
A. Learn to swim. B. Play the guitar. C. Watch TV. D. Do their homework.
(3)What is NOT true about the homework club? A. The homework club is popular in US middle schools. B. It's good for students to study in the homework club.
C. The teachers in the homework club can help the students study. D. All the US middle school students like the homework club. (4)What is the best title (题目) of the passage?
A. Clubs in US Middle Schools B. Students and Homework C. Homework Club D. Study and Hobbies 【答案】 (1)C (2)D (3)D (4)C
【解析】【分析】本文介绍了美国学生喜欢家庭作业俱乐部,他们在那里可以写作业。并且有老师辅导。
(1)细节题。根据 More and more students spend their afternoons at homework clubs. 可知学生家庭作业俱乐部是在下午,故选C。
(2)细节题。 根据So the homework club is just for them to do their homework可知家庭作业俱乐部是让学生写家庭作业的 ,故选D。
(3)推理题。根据More and more students spend their afternoons at homework clubs可知越来越多的学生去参加家庭作业俱乐部,并不是所有的学生都喜欢这种俱乐部,故选D。 (4)主旨题。根据本文介绍了美国学生喜欢家庭作业俱乐部,可知 Homework Club 家庭作业俱乐部适合做标题,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
10.阅读理解
I'm a police officer. My work is very exciting. It can be dangerous, but I like it. Sometimes I work around the city and sometimes I work in the police station.
I'm an actor. I work in a theatre(剧场)and I work late every night. When there's too much work, I can't relax on weekends. It's a difficult job, but it has lots of fun.
I'm a newspaper reporter. I'm always very busy. I interview(采访)people on the street, and then I go back to the office to write the story. My job is never boring.
I am a bank clerk. I work with lots of money in a bank, but I'm not rich. I meet many people every day. They give me their money or get their money from me. Sometimes I feel it boring.
(1)Where does an actor work?
A. In the police station. B. In a theatre. C. On the street. D. In a bank. (2)What do reporters often do? A. They meet people on the street and ask them questions.
B. They work late in a theatre. C. They work with lots of money.
D. They work both around the city and the police station. (3)How does a bank clerk think of his job?
A. It has a lot of fun. B. It's boring. C. It's difficult. D. It's very exciting.
(4)Which of the following is TRUE? A. A police officer always works in the police station. B. An actor can relax many hours every day.
C. A reporter often goes back to the office to write stories.
D. A bank clerk is rich because there are lots of money in a bank. 【答案】 (1)B (2)A (3)B (4)C
【解析】【分析】本文介绍了几个职业的特点。
(1)细节题。根据文章提到的 I work in a theatre 可知他在剧院工作,故选B。 (2)细节题。根据文章提到的 I interview people on the street可知, 他们在街上和人们见面,故选A。
(3)细节题。根据文章提到的 Sometimes I feel it boring. 可知它很疲倦,故选B。 (4)细节题。根据文章提到的 and then I go back to the office to write the story 可知记者会办公室写故事,故选C。
【点评】本文考查了阅读理解,考查了细节题,做此类题首先熟悉文章大意,然后熟悉问题,带着问题到文章中找出答案,注意细节。
中考英语英语阅读理解训练经典题目(含答案)100
一、英语阅读理解 1.阅读理解
Like most of her friends, Georgie Sanderson has 24-houpa-day access(使用权) to technology through her mobile phone, iPod Touch and home computer. But the 15-year-old girl says she is too busy to spend her days on . She only uses it once or twice a day. \"The 10th grade is busy, and I have to work hard. Even when I'm not studying, I have better things to do with my time, such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.
Georgie's words prove the findings of a new report. According to the report, teenagers today are not completely dominated(支配) by technology, although they have been into a digital(数字) world. They spend most of their time on their homework, TV, part-time jobs, hobbies, sports, friendship or reading instead of playing or chatting on the computer. But the report also finds that mobile phones are important to teenagers. 95 percent of 18 year-olds have got one mobile phone, and 82 percent sleep with their mobile phones on and beside them all night.
For Georgie, sleep is more important than texting others. Georgie is also careful about the use
of IT. She says, \"Social media is helpful, but it is so distracting(使人分心的). I only use it when I do need to use it.\"
(1)How often does Georgie go to ?
A. She never goes to it. B. She always goes to it.
C. She only goes to it twice a week. D. She only goes to it once or twice a day. (2)We know from the passage that Georgie lives a life.
A. free but boring B. free and funny C. busy and colourful D. hard hut interesting (3)Which of the following statements is TRUE according to the new report? A. Teenagers today don't like using computers at all.
B. Mobile phones play an important part in teenagers' life. C. Technology completely dominates teenagers' life today. D. Teenagers today are too busy to spend time on computers.
(4)Which of the following things might Georgie NEVER do? A. Texting others all night. B. Chatting on .
C. Doing a part-time job. D. Going shopping with friends. 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)A
【解析】【分析】主要讲了Georgie是怎样利用科技的。
(1)细节题。根据She only uses it once or twice a day.可知一天仅仅用一两次,故选D。 (2)细节题,根据The 10th grade is busy, and I have to work hard. Even when I'm not studying, I have better things to do with my time, such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.可知她的生活是繁忙和丰富多彩的,故选C。
(3)细节题。根据But the report also finds that mobile phones are important to teenagers.可知手机对于青少年是重要的,故选B。
(4)细节题。根据But the 15-year-old girl says she is too busy to spend her days on . She only uses it once or twice a day. such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.可知她在网页上和朋友聊天、和朋友购物、做兼职工作,而不是整晚给他人发短信,故选A。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
2.阅读理解
It was a very hot day. Two farmers, Jack and Jim, sat in the shade of a large neem tree. Both of them were eating chapatis(印度薄饼) for lunch. Jack had three pieces of the flat, round Indian bread while Jim had five. As they were about to begin their meal, a young nobleman(贵族) went by.
\"Good day! Good sirs!\" said the nobleman. The nobleman looked very hungry and tired, so Jack and Jim invited the man to eat with them.
\"How can we divide these eight chapatis into three equal parts among the three of us?\" asked Jim.
\"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts,\" suggested Jack. After cutting the chapatis, they shared the parts equally, and no one ate more or less than anyone else.
After they finished the meal, the nobleman insisted on(坚持) paying for his meal. He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand. And the two men were both very glad! (1)How many people are there in this story? A. Two. D. Three.
B. Four.
C. Five.
(2)How did they divide the eight chapatis into three equal parts? A. They stacked them up and cut them into three equal parts. B. They weighed them and cut them into three equal parts.
C. They numbered them and divided them into three parts equally. D. All three people ate two chapatis and left the rest.
(3)The nobleman paid for his meal in all.
A. six coins B. ten coins C. sixteen coins D. four coins (4)Which is TRUE according to the passage? A. There are nine pieces of the flat, round Indian bread in all. B. The nobleman didn't look hungry and tired at all. C. Jim thought of a good idea to cut the chapatis equally. D. All the three people shared the parts equally at last. 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)D
【解析】【分析】主要讲了Jack和Jim邀请一个年轻贵族吃印度薄饼,最后三人平分,贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。
(1)细节题。根据全文可知有Jack、Jim和一个年轻贵族,一共三人,故选D。 (2)细节题。根据 \"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts,\" suggested Jack.可知他们把薄饼叠起来平分成三份,故选A。
(3)细节题。根据He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand.可知贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。一共16个硬币,故选C。
(4)细节题。根据they shared the parts equally可知他们平分三份,故选D。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
3.阅读理解
Humans and animals need oxygen to exist. Without it, most living things will die. But where does oxygen come from'? Trees. Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment and produce oxygen for us to breathe.
All people know that trees are important to us. Scientists believe humans cannot live if there
are no trees on the Earth.
Trees are a major source(来源) of food. Apples, oranges, lemons all come from trees. Humans and animals knew how to get food from trees many years ago.
In fact, many kinds of important medicine come from trees too. Some special things on trees can be used to produce medicine. Also, trees can make the world beautiful and relaxing. They help protect the soil.
(1)What is the passage about?
A. Humans. B. Animals. C. Trees. D. Fruit.
(2)Which of the following may damage our environment?
A. Oxygen. B. Medicine. C. Food. D. Carbon dioxide. (3)What CANNOT people use trees to do?
A. To produce oxygen. B. To make food. C. To create medicine. D. To destroy the soil. (4)The passage mainly wants to tell us .
A. trees are not important to animals B. animals need oxygen to breathe
C. there are few trees in the world now D. trees can help humans and animals in many ways 【答案】 (1)C (2)D (3)D (4)D
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述树对人类的帮助。 (1)主旨大意题:本文主要讲述树对人类的帮助。故答案是C。
(2)细节理解题,根据 Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment 可知二氧化碳对环境有害。故答案是D。
(3)判断正误,根据文章内容可知,树可是制造氧气、可是生产食物,可知制造药品,所以树不能做的是破会土壤。故答案是D。
(4)主旨大意:文章主要讲述的是树对于我们人类和动物的帮助作用。故答案是D。 【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,主旨大意题,判断题三种题型,细节理解题可以直接从文中找到答案,主旨大意则需要在完全理解文章的基础上确定答案,判断题实际上也是基于细节理解题来作答的。
4.阅读理解
The world is not hungry, but it is thirsty. It seems strange that nearly 3/4 of the Earth is covered with water while we say we are short of(短缺)water. Why? Because about 97% of water on the Earth is sea water which we can't drink or use for watering plants directly(直接地). Man can only drink and use the 3%-the water that comes from rivers and lakes. And we can't even use all of that, because some of it has been polluted(污染).
Now more water is needed. The problem is Can we avoid(避免)a serious water shortage later on? First, we should all learn how to save water. Secondly, we should find out the ways to reuse it. Scientists have always been researching in the field. Today, in most large cities water is used only once and then runs to the seas or rivers. But it can be used again. Even if(即使)every large city
reused its water, there would not be enough. What can people turn to next?
The seas seem to have the best answer. There is a lot of water in the seas. All that needs to be done is get the salt out of the sea water. This is expensive, but it's already used in many parts of the world. Scientists are trying to find a cheaper way of doing it. So you see, if we can find a way out, we'll be in no danger of drying up.
(1)The world is thirsty because .
A. 3/4 of the Earth is covered with water B. we have enough sea water to use directly
C. we haven't used all the water in rivers and lakes
D. about 97% of water on the Earth can't be drunk or used for watering plants directly (2)Which of the following is TRUE? A. 3% of water on the Earth is in rivers and lakes. B. 75% of water on the Earth is from the sea. C. 97% of the Earth is covered with water. D. 3% of water on the Earth is sea water.
(3)From the passage we know that
A. if every large city reuses its water, we'll be in no danger of drying up B. man can only drink and use about25% of water on the Earth C. today in most large cities water is used only once D. water can be used only once
(4)According to the passage, which of the following is the most important to avoid water shortage?
A. Save water and try to make good use of the water in rivers and lakes. B. Don't pollute water and keep all rivers and lakes clean. C. Make dirty water clean and then reuse it.
D. Try to find a cheaper way to get the salt out of the sea water. (5)What is the best title for the passage?
A. The sea water B. How to save water C. The thirsty world D. The polluted water 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)D (5)C
【解析】【分析】文章大意:地球不饥饿,但它干渴,因为我们只能使用全球水分的3%。为了避免缺水,我们首先要节约用水,其次是要找到再利用水的方法。最好的答案是从海水中分离出盐,但是这个方法成本很高。科学家们还在不断努力以找到经济有效的办法。 (1)细节理解题。根据文中语句Because about 97% of water on the earth is sea water which we can't drink or use for watering plants directly.因为地球上97%的水是海水,我们不能直接饮用或用它们来浇灌植物。故选D。
(2)推理判断题。短文说到:Man can only drink and use the 3% - the water that comes from rivers and lakes人们只能饮用和利用其中的3%,这3%的水来自河流和湖泊。因此河流和湖泊的水只占全球水的3%,故选A。
(3)细节理解题。Today, in most large cities water is used only once and then runs to the sea or rivers .今天,在大多数大城市水只是利用过一次就流入大海和河流。故选C。
(4)细节理解题。短文最后一段说最好的答案就是海洋,就是从海水中提出盐,但是很贵,科学家们在寻找廉价的办法从海水中提出盐。所以,找到便宜的办法才是最重要的。故选D。 (5)细节理解题。短文先介绍了地球的水资源很有限,接着讲了避免水缺乏的方法。所以文章的主题中心词就是thirsty,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。
5.根据所给信息选择正确答案。
(B)
Dear friends,
We are very glad to see thousands of people go to the Voice of China. Thanks to your help, the big parties had wonderful ending. But now we have a big problem. There are too many things in the meeting. Maybe you are too excited to meet the stars, you left some of your things, like the watches, the cameras, horns (喇叭) and even ID cards, and so on. What are we going to do? First, you can call the number 234-5678. Then we send your things back. Secondly, you can ask the police for help. We will give the important things to them. Thirdly, you can come to the sports centre. The workers here may tell you how you can find them.
But, we still want to say, please look after your things next summer! The Voice of China (1)What problem does the Voice of China meet now?
A. There are too many things in the meeting. B. People are too excited.
C. There are too many people. D. The parties are not wonderful. (2)From the article we know ________.
A. People don't like the Voice of China. B. People don't see some stars.
C. People are sad in sports center. D. The Voice of China thanks the people. (3)________ number is 234-5678.
A. The man's B. The woman's C. The Voice of China's D. The China's (4)What are the lost things?
A. Watches and horns B. Cameras and ID card C. Many different things D. A and B (5)How many ideas does the Voice of China have?
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
【答案】 (1)A (2)D (3)C (4)D (5)C
【解析】【分析】(1)题干:《中国之声》现在遇到什么问题?根据句子:But now we have a big problem. There are too many things in the meeting. 可知答案为A。
(2)题干:从文章中我们知道______. A.人们不喜欢《中国之声》。根据句子 We are very glad to see thousands of people go to the Voice of China.(我们很高兴看见成千上万的人参加《中国之声》)可知选项错误;B.人们没有看到一些明星。根据句子Maybe you are too excited to meet the stars,(也许见到明星你太激动了)可知选项错误;C.在运动中心人们很难过。根据句子 you can come to the sports centre. The workers here may tell you how you can find them. (你可以来运动中心。这里的工作人员会告诉你怎样找到它们)可知选项错误;D.《中国之声》感谢人们。根据Thanks to your help,可知选项正确。故选D。
(3)题干:______号码是234-5678?根据句子:First, you can call the number 234-5678. Then we send your things back.由布告可知布告方为《中国之声》,故选C。
(4)题干:丢失的东西是什么?根据句子:you left some of your things, like the watches, the cameras, horns (喇叭) and even ID cards, and so on. 可知答案为D。
(5)题干:《中国之声》有几个主意。根据First...,Secondly...,Thirdly...可知答案为C。 【点评】此题考查阅读选择。先在文章中找到和题干相关的信息,再进行判断分析。
6.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
The final exam comes with July. When exam ends, the summer vacation begins. Boys and girls have about two months to relax. The summer vacation is the best time of the year for most children. The weather is usually fine. They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents.
The best place for a summer vacation is the seaside (海边). Some children are lucky enough to live near the sea, but for the others, a week or two at one of the big seaside towns is something they will talk about for the whole of the following year.
In England, most of the people can take their children to the seaside. If a factory worker or a bus driver, a street cleaner or a waiter wants to take his wife and children to Southend or Margate, Blackpool or Clacton, he is usually quite able to do so.
Why do children like spending their summer vacation on beaches? It is because they like the sand, the sun, the cool wind and the sea water. There are lots of new things to see, nice things to eat and exciting things to do.
(1)Why do children like summer vacation?
A. Because they can have delicious food. B. Because they can spend time with their parents. C. Because they can have exams. D. Because they can have many kinds of activities. (2)Southend, Margate, Blackpool and Clacton must be ________.
A. foreign countries B. seaside towns C. famous cities D. big restaurants (3)Which of the following is NOT true? A. Parents in England usually don't like their jobs.
B. Parents in England can take their children to the beaches. C. Children enjoy swimming in the summer vacation.
D. Children like to spend their summer vacation on beaches. 【答案】 (1)D (2)B (3)A
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要讲述了孩子们都很喜欢暑假,暑假天气好,他们可以有各种各样的活动。很多孩子喜欢到沙滩边玩,因为他们可以享受到很多东西。
(1)细节理解题。由根据文中第一段The weather is usually fine. They can swim, go to summer camps or visitother places with their parents.天气通常都很好,他们可以跟父母去游泳,野营或者参观其他地方,从而得知喜欢暑假的原因是天气好而且有各种活动,故选D。
(2)推理判断题。由In England, most of the people can take their children to the seaside. If a factory worker or a bus driver, a street cleaner or a waiter wants to take his wife and children to Southend or Margate, Blackpool or Clacton, he is usually quite able to do so. 在英国,大多数人可以带孩子去海边。如果一个工厂工人或公共汽车司机、街道清洁工或服务员想带他的妻子和孩子去Southend or Margate, Blackpool or Clacton, 可知推知Southend or Margate, Blackpool or Clacton,一定是海边城镇,故选B。
(3)细节理解题。由 most of the people can take their children to the seaside. 可知选项B符合文章内容; They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents. 可知选项C符合文章内容; Why do children like spending their summer vacation on beaches? 可知选项D符合文章内容,选项A在文中没有提到,结合题干,从而判断A错误。故选A。 【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
7.阅读理解
Mr. and Mrs. Smith live in a quiet village. Last weekend, they went to a busy city for vacation. Mrs. Smith was very excited, because she was a housewife. She stayed at home every day. It was boring.
After they got to the city, they would like to go to the movies first and then have lunch at a restaurant. At night, they would stay at a five-star hotel.
\"Wow! The plan is so great. I like it!\" Mrs. Smith said. Then they went to the movies. After seeing an exciting action movie, it was time for dinner. They went into a restaurant and had a lot of delicious food there.
\"It is a nice place!\" said Mr. Smith. Then he put his hands into his pocket to get the wallet. But he found it was missing.
That night, everything changed. They didn't spend a romantic time at the hotel. Instead, they had to go to the police station for help.
(1)Where did Mr. and Mrs. Smith want to stay at night?
A. In a nice hotel. B. In a quiet village. C. In a restaurant. D. In the police station. (2)Finally, they did NOT in the city.
A. go to the movies B. eat at a restaurant
C. spend a night at the hotel D. go to the police station for help (3)From the passage, we know . A. Mrs. Smith was busy with her work
B. Mr. and Mrs. Smith didn't like the action movie C. Mr. and Mrs. Smith enjoyed their meal
D. Mr. and Mrs. Smith would feel happy about this vacation
(4)What's the passage about?
A. A quiet village. B. Mr. and Mrs. Smith's vacation. C. A busy city. D. A nice restaurant. 【答案】 (1)A (2)C (3)C (4)B
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是史密斯夫妇居住在一个安静的小村庄。上周他们去一个忙碌的大城市度假。在到达城市后他们想先看电影,在饭店吃午餐,在晚上他们想住五星级旅店。他们一天玩得很高兴。可知晚上一切发生了变化,史密斯先生发现钱包不见了,他们不得不向经常求助。
(1)细节理解题。根据 At night, they would stay at a five-star hotel. 可知他们晚上想住好的旅馆。故选A。
(2)推理判断题。根据 They didn't spend a romantic time at the hotel. 可知他们没有在旅店度过晚上。故选C。
(3)细节理解题。根据 They went into a restaurant and had a lot of delicious food there. 可知他们他们吃的很好。故选C。
(4)主旨大意题。根据文章内容可知这篇文章讲的是史密斯夫人度假所发生的故事。故选B。
【点评】此题考查阅读理解。这篇短文内容简单容易理解。问题包含细节理解,推理判断和主旨大意几个题型。对于细节理解题,在弄清问题后可阅读短文,重点阅读,在短文中找出和问题相关的句子确定答案。对于推理判断题要根据文章的细节,进行推理判断,不能主观臆断;对于主旨大意题,要根据文章的中心思想确定。
8.阅读理解
Do people go shopping in the same way? Welcome to share your ways of shopping with us. Robert: Before, we often went to the shopping center, but now we do all our shopping on the Internet. Mom likes buying new dresses and coats in Maxchic on Amazon because the clothes look nice on her.
Mark: I live in a small village. There are no big supermarkets but only a small store called Kirk s Grocery. We can buy all kinds of snacks, meat, fruit, and vegetables. Though the store is small, the food is always fresh.
Emily: If I need to buy something, I like to go to Rose Bowl Market in Pasadena city. It's a local flea market. It's open on the second Sunday every month. The things are always not that expensive because they are second hand.
Eric: We buy most of our food from the Woolworths near our house. It's also the best supermarket in Australia. Not only can I buy what I want, I can also enjoy the clean environment,
soft music and friendly service. Shopping there is so wonderful. (1)Who likes shopping in the supermarket? A. Eric D. Robert
B. Mark
C. Emily
(2)Where can we buy old things cheaply?
A. In Maxchic. B. In Kirks Grocery. C. In Rose Bowl Market. D. In Woolworths.
(3)In which part of a magazine can we read the passage?
A. Food and Drink. B. Life and Culture. C. Health and Sports. D. Holiday and Travel. 【答案】 (1)A (2)C (3)B
【解析】【分析】主要讲了Robert、Mark、Emily和Eric购物的方式。
(1)细节题。根据Eric: We buy most of our food from the Woolworths near our house. It's also the best supermarket in Australia.可知Eric喜欢在超市购物,故选A。
(2)细节题。根据Emily: If I need to buy something, I like to go to Rose Bowl Market in Pasadena city. It's a local flea market. It's open on the second Sunday every month. The things are always not that expensive because they are second hand.可知Rose Bowl Market的东西不是昂贵的,都是二手物品,故选C。
(3)细节题。根据全文可知主要讲了购物方式,与生活有关,故选B。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
9.阅读理解
As we all know there are all kinds of clubs in US middle schools, such as music club, sports club, chess club, swimming club… But do you know homework club? It is a popular club in many US middle schools. More and more students spend their afternoons at homework clubs. The US middle school students need a quiet place to study. But games, computers and TVs are all around kids at home. So the homework club is just for them to do their homework. The club is quiet and it's good for students to study. Some teachers are there, too. They can answer students' questions and help with their homework.
After the students finish their homework, they can go home. Then they can play games or watch TV happily. So many students like the music club. It's also a good place for them to meet their old friends and make new ones.
(1)The students in US middle schools can go to the homework club . A. in the morning B. at noon C. in the afternoon D. at night (2)What can the students do in the homework club?
A. Learn to swim. B. Play the guitar. C. Watch TV. D. Do their homework. (3)What is NOT true about the homework club? A. The homework club is popular in US middle schools. B. It's good for students to study in the homework club.
C. The teachers in the homework club can help the students study. D. All the US middle school students like the homework club.
(4)What is the best title (题目) of the passage?
A. Clubs in US Middle Schools B. Students and Homework C. Homework Club D. Study and Hobbies 【答案】 (1)C (2)D (3)D (4)C
【解析】【分析】本文介绍了美国学生喜欢家庭作业俱乐部,他们在那里可以写作业。并且有老师辅导。
(1)细节题。根据 More and more students spend their afternoons at homework clubs. 可知学生家庭作业俱乐部是在下午,故选C。
(2)细节题。 根据So the homework club is just for them to do their homework可知家庭作业俱乐部是让学生写家庭作业的 ,故选D。
(3)推理题。根据More and more students spend their afternoons at homework clubs可知越来越多的学生去参加家庭作业俱乐部,并不是所有的学生都喜欢这种俱乐部,故选D。 (4)主旨题。根据本文介绍了美国学生喜欢家庭作业俱乐部,可知 Homework Club 家庭作业俱乐部适合做标题,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
10.阅读理解
I'm a police officer. My work is very exciting. It can be dangerous, but I like it. Sometimes I work around the city and sometimes I work in the police station.
I'm an actor. I work in a theatre(剧场)and I work late every night. When there's too much work, I can't relax on weekends. It's a difficult job, but it has lots of fun.
I'm a newspaper reporter. I'm always very busy. I interview(采访)people on the street, and then I go back to the office to write the story. My job is never boring.
I am a bank clerk. I work with lots of money in a bank, but I'm not rich. I meet many people every day. They give me their money or get their money from me. Sometimes I feel it boring.
(1)Where does an actor work?
A. In the police station. B. In a theatre. C. On the street. D. In a bank. (2)What do reporters often do? A. They meet people on the street and ask them questions. B. They work late in a theatre. C. They work with lots of money.
D. They work both around the city and the police station. (3)How does a bank clerk think of his job?
A. It has a lot of fun. B. It's boring. C. It's difficult. D. It's very
exciting.
(4)Which of the following is TRUE? A. A police officer always works in the police station. B. An actor can relax many hours every day.
C. A reporter often goes back to the office to write stories.
D. A bank clerk is rich because there are lots of money in a bank. 【答案】 (1)B (2)A (3)B (4)C
【解析】【分析】本文介绍了几个职业的特点。
(1)细节题。根据文章提到的 I work in a theatre 可知他在剧院工作,故选B。 (2)细节题。根据文章提到的 I interview people on the street可知, 他们在街上和人们见面,故选A。
(3)细节题。根据文章提到的 Sometimes I feel it boring. 可知它很疲倦,故选B。 (4)细节题。根据文章提到的 and then I go back to the office to write the story 可知记者会办公室写故事,故选C。
【点评】本文考查了阅读理解,考查了细节题,做此类题首先熟悉文章大意,然后熟悉问题,带着问题到文章中找出答案,注意细节。
中考英语英语阅读理解训练经典题目(含答案)100
一、英语阅读理解 1.阅读理解
Like most of her friends, Georgie Sanderson has 24-houpa-day access(使用权) to technology through her mobile phone, iPod Touch and home computer. But the 15-year-old girl says she is too busy to spend her days on . She only uses it once or twice a day. \"The 10th grade is busy, and I have to work hard. Even when I'm not studying, I have better things to do with my time, such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.
Georgie's words prove the findings of a new report. According to the report, teenagers today are not completely dominated(支配) by technology, although they have been into a digital(数字) world. They spend most of their time on their homework, TV, part-time jobs, hobbies, sports, friendship or reading instead of playing or chatting on the computer. But the report also finds that mobile phones are important to teenagers. 95 percent of 18 year-olds have got one mobile phone, and 82 percent sleep with their mobile phones on and beside them all night.
For Georgie, sleep is more important than texting others. Georgie is also careful about the use of IT. She says, \"Social media is helpful, but it is so distracting(使人分心的). I only use it when I do need to use it.\"
(1)How often does Georgie go to ?
A. She never goes to it. B. She always goes to it.
C. She only goes to it twice a week. D. She only goes to it once or twice a day.
(2)We know from the passage that Georgie lives a life.
A. free but boring B. free and funny C. busy and colourful D. hard hut interesting (3)Which of the following statements is TRUE according to the new report? A. Teenagers today don't like using computers at all.
B. Mobile phones play an important part in teenagers' life. C. Technology completely dominates teenagers' life today. D. Teenagers today are too busy to spend time on computers.
(4)Which of the following things might Georgie NEVER do? A. Texting others all night. B. Chatting on .
C. Doing a part-time job. D. Going shopping with friends. 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)A
【解析】【分析】主要讲了Georgie是怎样利用科技的。
(1)细节题。根据She only uses it once or twice a day.可知一天仅仅用一两次,故选D。 (2)细节题,根据The 10th grade is busy, and I have to work hard. Even when I'm not studying, I have better things to do with my time, such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.可知她的生活是繁忙和丰富多彩的,故选C。
(3)细节题。根据But the report also finds that mobile phones are important to teenagers.可知手机对于青少年是重要的,故选B。
(4)细节题。根据But the 15-year-old girl says she is too busy to spend her days on . She only uses it once or twice a day. such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.可知她在网页上和朋友聊天、和朋友购物、做兼职工作,而不是整晚给他人发短信,故选A。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
2.阅读理解
It was a very hot day. Two farmers, Jack and Jim, sat in the shade of a large neem tree. Both of them were eating chapatis(印度薄饼) for lunch. Jack had three pieces of the flat, round Indian bread while Jim had five. As they were about to begin their meal, a young nobleman(贵族) went by.
\"Good day! Good sirs!\" said the nobleman. The nobleman looked very hungry and tired, so Jack and Jim invited the man to eat with them.
\"How can we divide these eight chapatis into three equal parts among the three of us?\" asked Jim.
\"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts,\" suggested Jack. After cutting the chapatis, they shared the parts equally, and no one ate more or less than anyone else.
After they finished the meal, the nobleman insisted on(坚持) paying for his meal. He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand. And the two men were both very glad! (1)How many people are there in this story? A. Two. D. Three.
B. Four.
C. Five.
(2)How did they divide the eight chapatis into three equal parts? A. They stacked them up and cut them into three equal parts. B. They weighed them and cut them into three equal parts.
C. They numbered them and divided them into three parts equally. D. All three people ate two chapatis and left the rest.
(3)The nobleman paid for his meal in all.
A. six coins B. ten coins C. sixteen coins D. four coins (4)Which is TRUE according to the passage? A. There are nine pieces of the flat, round Indian bread in all. B. The nobleman didn't look hungry and tired at all. C. Jim thought of a good idea to cut the chapatis equally. D. All the three people shared the parts equally at last. 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)D
【解析】【分析】主要讲了Jack和Jim邀请一个年轻贵族吃印度薄饼,最后三人平分,贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。
(1)细节题。根据全文可知有Jack、Jim和一个年轻贵族,一共三人,故选D。 (2)细节题。根据 \"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts,\" suggested Jack.可知他们把薄饼叠起来平分成三份,故选A。
(3)细节题。根据He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand.可知贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。一共16个硬币,故选C。
(4)细节题。根据they shared the parts equally可知他们平分三份,故选D。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
3.阅读理解
Humans and animals need oxygen to exist. Without it, most living things will die. But where does oxygen come from'? Trees. Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment and produce oxygen for us to breathe.
All people know that trees are important to us. Scientists believe humans cannot live if there are no trees on the Earth.
Trees are a major source(来源) of food. Apples, oranges, lemons all come from trees. Humans and animals knew how to get food from trees many years ago.
In fact, many kinds of important medicine come from trees too. Some special things on trees can be used to produce medicine. Also, trees can make the world beautiful and relaxing. They help
protect the soil.
(1)What is the passage about?
A. Humans. B. Animals. C. Trees. D. Fruit.
(2)Which of the following may damage our environment?
A. Oxygen. B. Medicine. C. Food. D. Carbon dioxide. (3)What CANNOT people use trees to do?
A. To produce oxygen. B. To make food. C. To create medicine. D. To destroy the soil. (4)The passage mainly wants to tell us .
A. trees are not important to animals B. animals need oxygen to breathe
C. there are few trees in the world now D. trees can help humans and animals in many ways 【答案】 (1)C (2)D (3)D (4)D
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述树对人类的帮助。 (1)主旨大意题:本文主要讲述树对人类的帮助。故答案是C。
(2)细节理解题,根据 Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment 可知二氧化碳对环境有害。故答案是D。
(3)判断正误,根据文章内容可知,树可是制造氧气、可是生产食物,可知制造药品,所以树不能做的是破会土壤。故答案是D。
(4)主旨大意:文章主要讲述的是树对于我们人类和动物的帮助作用。故答案是D。 【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,主旨大意题,判断题三种题型,细节理解题可以直接从文中找到答案,主旨大意则需要在完全理解文章的基础上确定答案,判断题实际上也是基于细节理解题来作答的。
4.阅读理解
The world is not hungry, but it is thirsty. It seems strange that nearly 3/4 of the Earth is covered with water while we say we are short of(短缺)water. Why? Because about 97% of water on the Earth is sea water which we can't drink or use for watering plants directly(直接地). Man can only drink and use the 3%-the water that comes from rivers and lakes. And we can't even use all of that, because some of it has been polluted(污染).
Now more water is needed. The problem is Can we avoid(避免)a serious water shortage later on? First, we should all learn how to save water. Secondly, we should find out the ways to reuse it. Scientists have always been researching in the field. Today, in most large cities water is used only once and then runs to the seas or rivers. But it can be used again. Even if(即使)every large city reused its water, there would not be enough. What can people turn to next?
The seas seem to have the best answer. There is a lot of water in the seas. All that needs to be done is get the salt out of the sea water. This is expensive, but it's already used in many parts of the world. Scientists are trying to find a cheaper way of doing it. So you see, if we can find a way out, we'll be in no danger of drying up.
(1)The world is thirsty because .
A. 3/4 of the Earth is covered with water B. we have enough sea water to use directly
C. we haven't used all the water in rivers and lakes
D. about 97% of water on the Earth can't be drunk or used for watering plants directly (2)Which of the following is TRUE? A. 3% of water on the Earth is in rivers and lakes. B. 75% of water on the Earth is from the sea. C. 97% of the Earth is covered with water. D. 3% of water on the Earth is sea water.
(3)From the passage we know that
A. if every large city reuses its water, we'll be in no danger of drying up B. man can only drink and use about25% of water on the Earth C. today in most large cities water is used only once D. water can be used only once
(4)According to the passage, which of the following is the most important to avoid water shortage?
A. Save water and try to make good use of the water in rivers and lakes. B. Don't pollute water and keep all rivers and lakes clean. C. Make dirty water clean and then reuse it.
D. Try to find a cheaper way to get the salt out of the sea water. (5)What is the best title for the passage?
A. The sea water B. How to save water C. The thirsty world D. The polluted water 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)D (5)C
【解析】【分析】文章大意:地球不饥饿,但它干渴,因为我们只能使用全球水分的3%。为了避免缺水,我们首先要节约用水,其次是要找到再利用水的方法。最好的答案是从海水中分离出盐,但是这个方法成本很高。科学家们还在不断努力以找到经济有效的办法。 (1)细节理解题。根据文中语句Because about 97% of water on the earth is sea water which we can't drink or use for watering plants directly.因为地球上97%的水是海水,我们不能直接饮用或用它们来浇灌植物。故选D。
(2)推理判断题。短文说到:Man can only drink and use the 3% - the water that comes from rivers and lakes人们只能饮用和利用其中的3%,这3%的水来自河流和湖泊。因此河流和湖泊的水只占全球水的3%,故选A。
(3)细节理解题。Today, in most large cities water is used only once and then runs to the sea or rivers .今天,在大多数大城市水只是利用过一次就流入大海和河流。故选C。
(4)细节理解题。短文最后一段说最好的答案就是海洋,就是从海水中提出盐,但是很贵,科学家们在寻找廉价的办法从海水中提出盐。所以,找到便宜的办法才是最重要的。故选D。
(5)细节理解题。短文先介绍了地球的水资源很有限,接着讲了避免水缺乏的方法。所以文章的主题中心词就是thirsty,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。
5.根据所给信息选择正确答案。
(B)
Dear friends,
We are very glad to see thousands of people go to the Voice of China. Thanks to your help, the big parties had wonderful ending. But now we have a big problem. There are too many things in the meeting. Maybe you are too excited to meet the stars, you left some of your things, like the watches, the cameras, horns (喇叭) and even ID cards, and so on. What are we going to do? First, you can call the number 234-5678. Then we send your things back. Secondly, you can ask the police for help. We will give the important things to them. Thirdly, you can come to the sports centre. The workers here may tell you how you can find them.
But, we still want to say, please look after your things next summer! The Voice of China (1)What problem does the Voice of China meet now?
A. There are too many things in the meeting. B. People are too excited.
C. There are too many people. D. The parties are not wonderful. (2)From the article we know ________.
A. People don't like the Voice of China. B. People don't see some stars.
C. People are sad in sports center. D. The Voice of China thanks the people. (3)________ number is 234-5678.
A. The man's B. The woman's C. The Voice of China's D. The China's (4)What are the lost things?
A. Watches and horns B. Cameras and ID card C. Many different things D. A and B (5)How many ideas does the Voice of China have?
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
【答案】 (1)A (2)D (3)C (4)D (5)C
【解析】【分析】(1)题干:《中国之声》现在遇到什么问题?根据句子:But now we have a big problem. There are too many things in the meeting. 可知答案为A。
(2)题干:从文章中我们知道______. A.人们不喜欢《中国之声》。根据句子 We are very glad to see thousands of people go to the Voice of China.(我们很高兴看见成千上万的人参加《中国之声》)可知选项错误;B.人们没有看到一些明星。根据句子Maybe you are too excited to meet the stars,(也许见到明星你太激动了)可知选项错误;C.在运动中心人们很难过。根据句子 you
can come to the sports centre. The workers here may tell you how you can find them. (你可以来运动中心。这里的工作人员会告诉你怎样找到它们)可知选项错误;D.《中国之声》感谢人们。根据Thanks to your help,可知选项正确。故选D。
(3)题干:______号码是234-5678?根据句子:First, you can call the number 234-5678. Then we send your things back.由布告可知布告方为《中国之声》,故选C。
(4)题干:丢失的东西是什么?根据句子:you left some of your things, like the watches, the cameras, horns (喇叭) and even ID cards, and so on. 可知答案为D。
(5)题干:《中国之声》有几个主意。根据First...,Secondly...,Thirdly...可知答案为C。 【点评】此题考查阅读选择。先在文章中找到和题干相关的信息,再进行判断分析。
6.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
The final exam comes with July. When exam ends, the summer vacation begins. Boys and girls have about two months to relax. The summer vacation is the best time of the year for most children. The weather is usually fine. They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents.
The best place for a summer vacation is the seaside (海边). Some children are lucky enough to live near the sea, but for the others, a week or two at one of the big seaside towns is something they will talk about for the whole of the following year.
In England, most of the people can take their children to the seaside. If a factory worker or a bus driver, a street cleaner or a waiter wants to take his wife and children to Southend or Margate, Blackpool or Clacton, he is usually quite able to do so.
Why do children like spending their summer vacation on beaches? It is because they like the sand, the sun, the cool wind and the sea water. There are lots of new things to see, nice things to eat and exciting things to do.
(1)Why do children like summer vacation?
A. Because they can have delicious food. B. Because they can spend time with their parents. C. Because they can have exams. D. Because they can have many kinds of activities. (2)Southend, Margate, Blackpool and Clacton must be ________.
A. foreign countries B. seaside towns C. famous cities D. big restaurants (3)Which of the following is NOT true? A. Parents in England usually don't like their jobs.
B. Parents in England can take their children to the beaches. C. Children enjoy swimming in the summer vacation.
D. Children like to spend their summer vacation on beaches. 【答案】 (1)D (2)B (3)A
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要讲述了孩子们都很喜欢暑假,暑假天气好,他们可以有各种各样的活动。很多孩子喜欢到沙滩边玩,因为他们可以享受到很多东西。
(1)细节理解题。由根据文中第一段The weather is usually fine. They can swim, go to summer camps or visitother places with their parents.天气通常都很好,他们可以跟父母去游泳,野营或
者参观其他地方,从而得知喜欢暑假的原因是天气好而且有各种活动,故选D。
(2)推理判断题。由In England, most of the people can take their children to the seaside. If a factory worker or a bus driver, a street cleaner or a waiter wants to take his wife and children to Southend or Margate, Blackpool or Clacton, he is usually quite able to do so. 在英国,大多数人可以带孩子去海边。如果一个工厂工人或公共汽车司机、街道清洁工或服务员想带他的妻子和孩子去Southend or Margate, Blackpool or Clacton, 可知推知Southend or Margate, Blackpool or Clacton,一定是海边城镇,故选B。
(3)细节理解题。由 most of the people can take their children to the seaside. 可知选项B符合文章内容; They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents. 可知选项C符合文章内容; Why do children like spending their summer vacation on beaches? 可知选项D符合文章内容,选项A在文中没有提到,结合题干,从而判断A错误。故选A。 【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
7.阅读理解
Mr. and Mrs. Smith live in a quiet village. Last weekend, they went to a busy city for vacation. Mrs. Smith was very excited, because she was a housewife. She stayed at home every day. It was boring.
After they got to the city, they would like to go to the movies first and then have lunch at a restaurant. At night, they would stay at a five-star hotel.
\"Wow! The plan is so great. I like it!\" Mrs. Smith said. Then they went to the movies. After seeing an exciting action movie, it was time for dinner. They went into a restaurant and had a lot of delicious food there.
\"It is a nice place!\" said Mr. Smith. Then he put his hands into his pocket to get the wallet. But he found it was missing.
That night, everything changed. They didn't spend a romantic time at the hotel. Instead, they had to go to the police station for help.
(1)Where did Mr. and Mrs. Smith want to stay at night?
A. In a nice hotel. B. In a quiet village. C. In a restaurant. D. In the police station. (2)Finally, they did NOT in the city.
A. go to the movies B. eat at a restaurant
C. spend a night at the hotel D. go to the police station for help (3)From the passage, we know . A. Mrs. Smith was busy with her work
B. Mr. and Mrs. Smith didn't like the action movie C. Mr. and Mrs. Smith enjoyed their meal
D. Mr. and Mrs. Smith would feel happy about this vacation (4)What's the passage about?
A. A quiet village. B. Mr. and Mrs. Smith's vacation. C. A busy city. D. A nice restaurant. 【答案】 (1)A (2)C
(3)C (4)B
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是史密斯夫妇居住在一个安静的小村庄。上周他们去一个忙碌的大城市度假。在到达城市后他们想先看电影,在饭店吃午餐,在晚上他们想住五星级旅店。他们一天玩得很高兴。可知晚上一切发生了变化,史密斯先生发现钱包不见了,他们不得不向经常求助。
(1)细节理解题。根据 At night, they would stay at a five-star hotel. 可知他们晚上想住好的旅馆。故选A。
(2)推理判断题。根据 They didn't spend a romantic time at the hotel. 可知他们没有在旅店度过晚上。故选C。
(3)细节理解题。根据 They went into a restaurant and had a lot of delicious food there. 可知他们他们吃的很好。故选C。
(4)主旨大意题。根据文章内容可知这篇文章讲的是史密斯夫人度假所发生的故事。故选B。
【点评】此题考查阅读理解。这篇短文内容简单容易理解。问题包含细节理解,推理判断和主旨大意几个题型。对于细节理解题,在弄清问题后可阅读短文,重点阅读,在短文中找出和问题相关的句子确定答案。对于推理判断题要根据文章的细节,进行推理判断,不能主观臆断;对于主旨大意题,要根据文章的中心思想确定。
8.阅读理解
Do people go shopping in the same way? Welcome to share your ways of shopping with us. Robert: Before, we often went to the shopping center, but now we do all our shopping on the Internet. Mom likes buying new dresses and coats in Maxchic on Amazon because the clothes look nice on her.
Mark: I live in a small village. There are no big supermarkets but only a small store called Kirk s Grocery. We can buy all kinds of snacks, meat, fruit, and vegetables. Though the store is small, the food is always fresh.
Emily: If I need to buy something, I like to go to Rose Bowl Market in Pasadena city. It's a local flea market. It's open on the second Sunday every month. The things are always not that expensive because they are second hand.
Eric: We buy most of our food from the Woolworths near our house. It's also the best supermarket in Australia. Not only can I buy what I want, I can also enjoy the clean environment, soft music and friendly service. Shopping there is so wonderful. (1)Who likes shopping in the supermarket? A. Eric D. Robert
B. Mark
C. Emily
(2)Where can we buy old things cheaply?
A. In Maxchic. B. In Kirks Grocery. C. In Rose Bowl Market. D. In Woolworths.
(3)In which part of a magazine can we read the passage?
A. Food and Drink. B. Life and Culture. C. Health and Sports. D. Holiday and Travel. 【答案】 (1)A (2)C (3)B
【解析】【分析】主要讲了Robert、Mark、Emily和Eric购物的方式。
(1)细节题。根据Eric: We buy most of our food from the Woolworths near our house. It's also the best supermarket in Australia.可知Eric喜欢在超市购物,故选A。
(2)细节题。根据Emily: If I need to buy something, I like to go to Rose Bowl Market in Pasadena city. It's a local flea market. It's open on the second Sunday every month. The things are always not that expensive because they are second hand.可知Rose Bowl Market的东西不是昂贵的,都是二手物品,故选C。
(3)细节题。根据全文可知主要讲了购物方式,与生活有关,故选B。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
9.阅读理解
As we all know there are all kinds of clubs in US middle schools, such as music club, sports club, chess club, swimming club… But do you know homework club? It is a popular club in many US middle schools. More and more students spend their afternoons at homework clubs. The US middle school students need a quiet place to study. But games, computers and TVs are all around kids at home. So the homework club is just for them to do their homework. The club is quiet and it's good for students to study. Some teachers are there, too. They can answer students' questions and help with their homework.
After the students finish their homework, they can go home. Then they can play games or watch TV happily. So many students like the music club. It's also a good place for them to meet their old friends and make new ones.
(1)The students in US middle schools can go to the homework club . A. in the morning B. at noon C. in the afternoon D. at night (2)What can the students do in the homework club?
A. Learn to swim. B. Play the guitar. C. Watch TV. D. Do their homework. (3)What is NOT true about the homework club? A. The homework club is popular in US middle schools. B. It's good for students to study in the homework club.
C. The teachers in the homework club can help the students study. D. All the US middle school students like the homework club. (4)What is the best title (题目) of the passage?
A. Clubs in US Middle Schools B. Students and Homework C. Homework Club D. Study and Hobbies 【答案】 (1)C (2)D
(3)D (4)C
【解析】【分析】本文介绍了美国学生喜欢家庭作业俱乐部,他们在那里可以写作业。并且有老师辅导。
(1)细节题。根据 More and more students spend their afternoons at homework clubs. 可知学生家庭作业俱乐部是在下午,故选C。
(2)细节题。 根据So the homework club is just for them to do their homework可知家庭作业俱乐部是让学生写家庭作业的 ,故选D。
(3)推理题。根据More and more students spend their afternoons at homework clubs可知越来越多的学生去参加家庭作业俱乐部,并不是所有的学生都喜欢这种俱乐部,故选D。 (4)主旨题。根据本文介绍了美国学生喜欢家庭作业俱乐部,可知 Homework Club 家庭作业俱乐部适合做标题,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
10.阅读理解
I'm a police officer. My work is very exciting. It can be dangerous, but I like it. Sometimes I work around the city and sometimes I work in the police station.
I'm an actor. I work in a theatre(剧场)and I work late every night. When there's too much work, I can't relax on weekends. It's a difficult job, but it has lots of fun.
I'm a newspaper reporter. I'm always very busy. I interview(采访)people on the street, and then I go back to the office to write the story. My job is never boring.
I am a bank clerk. I work with lots of money in a bank, but I'm not rich. I meet many people every day. They give me their money or get their money from me. Sometimes I feel it boring.
(1)Where does an actor work?
A. In the police station. B. In a theatre. C. On the street. D. In a bank. (2)What do reporters often do? A. They meet people on the street and ask them questions. B. They work late in a theatre. C. They work with lots of money.
D. They work both around the city and the police station. (3)How does a bank clerk think of his job?
A. It has a lot of fun. B. It's boring. C. It's difficult. D. It's very exciting.
(4)Which of the following is TRUE? A. A police officer always works in the police station. B. An actor can relax many hours every day.
C. A reporter often goes back to the office to write stories.
D. A bank clerk is rich because there are lots of money in a bank. 【答案】 (1)B (2)A (3)B (4)C
【解析】【分析】本文介绍了几个职业的特点。
(1)细节题。根据文章提到的 I work in a theatre 可知他在剧院工作,故选B。 (2)细节题。根据文章提到的 I interview people on the street可知, 他们在街上和人们见面,故选A。
(3)细节题。根据文章提到的 Sometimes I feel it boring. 可知它很疲倦,故选B。 (4)细节题。根据文章提到的 and then I go back to the office to write the story 可知记者会办公室写故事,故选C。
【点评】本文考查了阅读理解,考查了细节题,做此类题首先熟悉文章大意,然后熟悉问题,带着问题到文章中找出答案,注意细节。
中考英语英语阅读理解训练经典题目(含答案)100
一、英语阅读理解 1.阅读理解
Like most of her friends, Georgie Sanderson has 24-houpa-day access(使用权) to technology through her mobile phone, iPod Touch and home computer. But the 15-year-old girl says she is too busy to spend her days on . She only uses it once or twice a day. \"The 10th grade is busy, and I have to work hard. Even when I'm not studying, I have better things to do with my time, such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.
Georgie's words prove the findings of a new report. According to the report, teenagers today are not completely dominated(支配) by technology, although they have been into a digital(数字) world. They spend most of their time on their homework, TV, part-time jobs, hobbies, sports, friendship or reading instead of playing or chatting on the computer. But the report also finds that mobile phones are important to teenagers. 95 percent of 18 year-olds have got one mobile phone, and 82 percent sleep with their mobile phones on and beside them all night.
For Georgie, sleep is more important than texting others. Georgie is also careful about the use of IT. She says, \"Social media is helpful, but it is so distracting(使人分心的). I only use it when I do need to use it.\"
(1)How often does Georgie go to ?
A. She never goes to it. B. She always goes to it.
C. She only goes to it twice a week. D. She only goes to it once or twice a day. (2)We know from the passage that Georgie lives a life.
A. free but boring B. free and funny C. busy and colourful D. hard hut interesting (3)Which of the following statements is TRUE according to the new report? A. Teenagers today don't like using computers at all.
B. Mobile phones play an important part in teenagers' life.
C. Technology completely dominates teenagers' life today. D. Teenagers today are too busy to spend time on computers.
(4)Which of the following things might Georgie NEVER do? A. Texting others all night. B. Chatting on .
C. Doing a part-time job. D. Going shopping with friends. 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)A
【解析】【分析】主要讲了Georgie是怎样利用科技的。
(1)细节题。根据She only uses it once or twice a day.可知一天仅仅用一两次,故选D。 (2)细节题,根据The 10th grade is busy, and I have to work hard. Even when I'm not studying, I have better things to do with my time, such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.可知她的生活是繁忙和丰富多彩的,故选C。
(3)细节题。根据But the report also finds that mobile phones are important to teenagers.可知手机对于青少年是重要的,故选B。
(4)细节题。根据But the 15-year-old girl says she is too busy to spend her days on . She only uses it once or twice a day. such as being outside or spending time with my friends,\" she says. Georgie has a part-time job. She watches TV for a while in the afternoon and she helps with the housework.可知她在网页上和朋友聊天、和朋友购物、做兼职工作,而不是整晚给他人发短信,故选A。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
2.阅读理解
It was a very hot day. Two farmers, Jack and Jim, sat in the shade of a large neem tree. Both of them were eating chapatis(印度薄饼) for lunch. Jack had three pieces of the flat, round Indian bread while Jim had five. As they were about to begin their meal, a young nobleman(贵族) went by.
\"Good day! Good sirs!\" said the nobleman. The nobleman looked very hungry and tired, so Jack and Jim invited the man to eat with them.
\"How can we divide these eight chapatis into three equal parts among the three of us?\" asked Jim.
\"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts,\" suggested Jack. After cutting the chapatis, they shared the parts equally, and no one ate more or less than anyone else.
After they finished the meal, the nobleman insisted on(坚持) paying for his meal. He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand. And the two men were both very glad! (1)How many people are there in this story? A. Two. D. Three.
B. Four.
C. Five.
(2)How did they divide the eight chapatis into three equal parts? A. They stacked them up and cut them into three equal parts. B. They weighed them and cut them into three equal parts.
C. They numbered them and divided them into three parts equally. D. All three people ate two chapatis and left the rest.
(3)The nobleman paid for his meal in all.
A. six coins B. ten coins C. sixteen coins D. four coins (4)Which is TRUE according to the passage? A. There are nine pieces of the flat, round Indian bread in all. B. The nobleman didn't look hungry and tired at all. C. Jim thought of a good idea to cut the chapatis equally. D. All the three people shared the parts equally at last. 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)D
【解析】【分析】主要讲了Jack和Jim邀请一个年轻贵族吃印度薄饼,最后三人平分,贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。
(1)细节题。根据全文可知有Jack、Jim和一个年轻贵族,一共三人,故选D。 (2)细节题。根据 \"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts,\" suggested Jack.可知他们把薄饼叠起来平分成三份,故选A。
(3)细节题。根据He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand.可知贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。一共16个硬币,故选C。
(4)细节题。根据they shared the parts equally可知他们平分三份,故选D。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
3.阅读理解
Humans and animals need oxygen to exist. Without it, most living things will die. But where does oxygen come from'? Trees. Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment and produce oxygen for us to breathe.
All people know that trees are important to us. Scientists believe humans cannot live if there are no trees on the Earth.
Trees are a major source(来源) of food. Apples, oranges, lemons all come from trees. Humans and animals knew how to get food from trees many years ago.
In fact, many kinds of important medicine come from trees too. Some special things on trees can be used to produce medicine. Also, trees can make the world beautiful and relaxing. They help protect the soil.
(1)What is the passage about?
A. Humans. B. Animals. C. Trees. D. Fruit.
(2)Which of the following may damage our environment?
A. Oxygen. B. Medicine. C. Food. D. Carbon dioxide. (3)What CANNOT people use trees to do?
A. To produce oxygen. B. To make food. C. To create medicine. D. To destroy the soil. (4)The passage mainly wants to tell us .
A. trees are not important to animals B. animals need oxygen to breathe
C. there are few trees in the world now D. trees can help humans and animals in many ways 【答案】 (1)C (2)D (3)D (4)D
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述树对人类的帮助。 (1)主旨大意题:本文主要讲述树对人类的帮助。故答案是C。
(2)细节理解题,根据 Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment 可知二氧化碳对环境有害。故答案是D。
(3)判断正误,根据文章内容可知,树可是制造氧气、可是生产食物,可知制造药品,所以树不能做的是破会土壤。故答案是D。
(4)主旨大意:文章主要讲述的是树对于我们人类和动物的帮助作用。故答案是D。 【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,主旨大意题,判断题三种题型,细节理解题可以直接从文中找到答案,主旨大意则需要在完全理解文章的基础上确定答案,判断题实际上也是基于细节理解题来作答的。
4.阅读理解
The world is not hungry, but it is thirsty. It seems strange that nearly 3/4 of the Earth is covered with water while we say we are short of(短缺)water. Why? Because about 97% of water on the Earth is sea water which we can't drink or use for watering plants directly(直接地). Man can only drink and use the 3%-the water that comes from rivers and lakes. And we can't even use all of that, because some of it has been polluted(污染).
Now more water is needed. The problem is Can we avoid(避免)a serious water shortage later on? First, we should all learn how to save water. Secondly, we should find out the ways to reuse it. Scientists have always been researching in the field. Today, in most large cities water is used only once and then runs to the seas or rivers. But it can be used again. Even if(即使)every large city reused its water, there would not be enough. What can people turn to next?
The seas seem to have the best answer. There is a lot of water in the seas. All that needs to be done is get the salt out of the sea water. This is expensive, but it's already used in many parts of the world. Scientists are trying to find a cheaper way of doing it. So you see, if we can find a way out, we'll be in no danger of drying up.
(1)The world is thirsty because .
A. 3/4 of the Earth is covered with water B. we have enough sea water to use directly
C. we haven't used all the water in rivers and lakes
D. about 97% of water on the Earth can't be drunk or used for watering plants directly
(2)Which of the following is TRUE? A. 3% of water on the Earth is in rivers and lakes. B. 75% of water on the Earth is from the sea. C. 97% of the Earth is covered with water. D. 3% of water on the Earth is sea water.
(3)From the passage we know that
A. if every large city reuses its water, we'll be in no danger of drying up B. man can only drink and use about25% of water on the Earth C. today in most large cities water is used only once D. water can be used only once
(4)According to the passage, which of the following is the most important to avoid water shortage?
A. Save water and try to make good use of the water in rivers and lakes. B. Don't pollute water and keep all rivers and lakes clean. C. Make dirty water clean and then reuse it.
D. Try to find a cheaper way to get the salt out of the sea water. (5)What is the best title for the passage?
A. The sea water B. How to save water C. The thirsty world D. The polluted water 【答案】 (1)D (2)A (3)C (4)D (5)C
【解析】【分析】文章大意:地球不饥饿,但它干渴,因为我们只能使用全球水分的3%。为了避免缺水,我们首先要节约用水,其次是要找到再利用水的方法。最好的答案是从海水中分离出盐,但是这个方法成本很高。科学家们还在不断努力以找到经济有效的办法。 (1)细节理解题。根据文中语句Because about 97% of water on the earth is sea water which we can't drink or use for watering plants directly.因为地球上97%的水是海水,我们不能直接饮用或用它们来浇灌植物。故选D。
(2)推理判断题。短文说到:Man can only drink and use the 3% - the water that comes from rivers and lakes人们只能饮用和利用其中的3%,这3%的水来自河流和湖泊。因此河流和湖泊的水只占全球水的3%,故选A。
(3)细节理解题。Today, in most large cities water is used only once and then runs to the sea or rivers .今天,在大多数大城市水只是利用过一次就流入大海和河流。故选C。
(4)细节理解题。短文最后一段说最好的答案就是海洋,就是从海水中提出盐,但是很贵,科学家们在寻找廉价的办法从海水中提出盐。所以,找到便宜的办法才是最重要的。故选D。 (5)细节理解题。短文先介绍了地球的水资源很有限,接着讲了避免水缺乏的方法。所以文章的主题中心词就是thirsty,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。
5.根据所给信息选择正确答案。
(B)
Dear friends,
We are very glad to see thousands of people go to the Voice of China. Thanks to your help, the big parties had wonderful ending. But now we have a big problem. There are too many things in the meeting. Maybe you are too excited to meet the stars, you left some of your things, like the watches, the cameras, horns (喇叭) and even ID cards, and so on. What are we going to do? First, you can call the number 234-5678. Then we send your things back. Secondly, you can ask the police for help. We will give the important things to them. Thirdly, you can come to the sports centre. The workers here may tell you how you can find them.
But, we still want to say, please look after your things next summer! The Voice of China (1)What problem does the Voice of China meet now?
A. There are too many things in the meeting. B. People are too excited.
C. There are too many people. D. The parties are not wonderful. (2)From the article we know ________.
A. People don't like the Voice of China. B. People don't see some stars.
C. People are sad in sports center. D. The Voice of China thanks the people. (3)________ number is 234-5678.
A. The man's B. The woman's C. The Voice of China's D. The China's (4)What are the lost things?
A. Watches and horns B. Cameras and ID card C. Many different things D. A and B (5)How many ideas does the Voice of China have?
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
【答案】 (1)A (2)D (3)C (4)D (5)C
【解析】【分析】(1)题干:《中国之声》现在遇到什么问题?根据句子:But now we have a big problem. There are too many things in the meeting. 可知答案为A。
(2)题干:从文章中我们知道______. A.人们不喜欢《中国之声》。根据句子 We are very glad to see thousands of people go to the Voice of China.(我们很高兴看见成千上万的人参加《中国之声》)可知选项错误;B.人们没有看到一些明星。根据句子Maybe you are too excited to meet the stars,(也许见到明星你太激动了)可知选项错误;C.在运动中心人们很难过。根据句子 you can come to the sports centre. The workers here may tell you how you can find them. (你可以来运动中心。这里的工作人员会告诉你怎样找到它们)可知选项错误;D.《中国之声》感谢人们。根据Thanks to your help,可知选项正确。故选D。
(3)题干:______号码是234-5678?根据句子:First, you can call the number 234-5678. Then we send your things back.由布告可知布告方为《中国之声》,故选C。
(4)题干:丢失的东西是什么?根据句子:you left some of your things, like the watches, the cameras, horns (喇叭) and even ID cards, and so on. 可知答案为D。
(5)题干:《中国之声》有几个主意。根据First...,Secondly...,Thirdly...可知答案为C。 【点评】此题考查阅读选择。先在文章中找到和题干相关的信息,再进行判断分析。
6.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
The final exam comes with July. When exam ends, the summer vacation begins. Boys and girls have about two months to relax. The summer vacation is the best time of the year for most children. The weather is usually fine. They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents.
The best place for a summer vacation is the seaside (海边). Some children are lucky enough to live near the sea, but for the others, a week or two at one of the big seaside towns is something they will talk about for the whole of the following year.
In England, most of the people can take their children to the seaside. If a factory worker or a bus driver, a street cleaner or a waiter wants to take his wife and children to Southend or Margate, Blackpool or Clacton, he is usually quite able to do so.
Why do children like spending their summer vacation on beaches? It is because they like the sand, the sun, the cool wind and the sea water. There are lots of new things to see, nice things to eat and exciting things to do.
(1)Why do children like summer vacation?
A. Because they can have delicious food. B. Because they can spend time with their parents. C. Because they can have exams. D. Because they can have many kinds of activities. (2)Southend, Margate, Blackpool and Clacton must be ________.
A. foreign countries B. seaside towns C. famous cities D. big restaurants (3)Which of the following is NOT true? A. Parents in England usually don't like their jobs.
B. Parents in England can take their children to the beaches. C. Children enjoy swimming in the summer vacation.
D. Children like to spend their summer vacation on beaches. 【答案】 (1)D (2)B (3)A
【解析】【分析】文章大意:这篇短文主要讲述了孩子们都很喜欢暑假,暑假天气好,他们可以有各种各样的活动。很多孩子喜欢到沙滩边玩,因为他们可以享受到很多东西。
(1)细节理解题。由根据文中第一段The weather is usually fine. They can swim, go to summer camps or visitother places with their parents.天气通常都很好,他们可以跟父母去游泳,野营或者参观其他地方,从而得知喜欢暑假的原因是天气好而且有各种活动,故选D。
(2)推理判断题。由In England, most of the people can take their children to the seaside. If a factory worker or a bus driver, a street cleaner or a waiter wants to take his wife and children to Southend or Margate, Blackpool or Clacton, he is usually quite able to do so. 在英国,大多数人可以带孩子去海边。如果一个工厂工人或公共汽车司机、街道清洁工或服务员想带他的妻子
和孩子去Southend or Margate, Blackpool or Clacton, 可知推知Southend or Margate, Blackpool or Clacton,一定是海边城镇,故选B。
(3)细节理解题。由 most of the people can take their children to the seaside. 可知选项B符合文章内容; They can swim, go to summer camp or visit other places with their parents. 可知选项C符合文章内容; Why do children like spending their summer vacation on beaches? 可知选项D符合文章内容,选项A在文中没有提到,结合题干,从而判断A错误。故选A。 【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
7.阅读理解
Mr. and Mrs. Smith live in a quiet village. Last weekend, they went to a busy city for vacation. Mrs. Smith was very excited, because she was a housewife. She stayed at home every day. It was boring.
After they got to the city, they would like to go to the movies first and then have lunch at a restaurant. At night, they would stay at a five-star hotel.
\"Wow! The plan is so great. I like it!\" Mrs. Smith said. Then they went to the movies. After seeing an exciting action movie, it was time for dinner. They went into a restaurant and had a lot of delicious food there.
\"It is a nice place!\" said Mr. Smith. Then he put his hands into his pocket to get the wallet. But he found it was missing.
That night, everything changed. They didn't spend a romantic time at the hotel. Instead, they had to go to the police station for help.
(1)Where did Mr. and Mrs. Smith want to stay at night?
A. In a nice hotel. B. In a quiet village. C. In a restaurant. D. In the police station. (2)Finally, they did NOT in the city.
A. go to the movies B. eat at a restaurant
C. spend a night at the hotel D. go to the police station for help (3)From the passage, we know . A. Mrs. Smith was busy with her work
B. Mr. and Mrs. Smith didn't like the action movie C. Mr. and Mrs. Smith enjoyed their meal
D. Mr. and Mrs. Smith would feel happy about this vacation (4)What's the passage about?
A. A quiet village. B. Mr. and Mrs. Smith's vacation. C. A busy city. D. A nice restaurant. 【答案】 (1)A (2)C (3)C (4)B
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是史密斯夫妇居住在一个安静的小村庄。上周他们去一个忙碌的大城市度假。在到达城市后他们想先看电影,在饭店吃午餐,在晚上他们想
住五星级旅店。他们一天玩得很高兴。可知晚上一切发生了变化,史密斯先生发现钱包不见了,他们不得不向经常求助。
(1)细节理解题。根据 At night, they would stay at a five-star hotel. 可知他们晚上想住好的旅馆。故选A。
(2)推理判断题。根据 They didn't spend a romantic time at the hotel. 可知他们没有在旅店度过晚上。故选C。
(3)细节理解题。根据 They went into a restaurant and had a lot of delicious food there. 可知他们他们吃的很好。故选C。
(4)主旨大意题。根据文章内容可知这篇文章讲的是史密斯夫人度假所发生的故事。故选B。
【点评】此题考查阅读理解。这篇短文内容简单容易理解。问题包含细节理解,推理判断和主旨大意几个题型。对于细节理解题,在弄清问题后可阅读短文,重点阅读,在短文中找出和问题相关的句子确定答案。对于推理判断题要根据文章的细节,进行推理判断,不能主观臆断;对于主旨大意题,要根据文章的中心思想确定。
8.阅读理解
Do people go shopping in the same way? Welcome to share your ways of shopping with us. Robert: Before, we often went to the shopping center, but now we do all our shopping on the Internet. Mom likes buying new dresses and coats in Maxchic on Amazon because the clothes look nice on her.
Mark: I live in a small village. There are no big supermarkets but only a small store called Kirk s Grocery. We can buy all kinds of snacks, meat, fruit, and vegetables. Though the store is small, the food is always fresh.
Emily: If I need to buy something, I like to go to Rose Bowl Market in Pasadena city. It's a local flea market. It's open on the second Sunday every month. The things are always not that expensive because they are second hand.
Eric: We buy most of our food from the Woolworths near our house. It's also the best supermarket in Australia. Not only can I buy what I want, I can also enjoy the clean environment, soft music and friendly service. Shopping there is so wonderful. (1)Who likes shopping in the supermarket? A. Eric D. Robert
B. Mark
C. Emily
(2)Where can we buy old things cheaply?
A. In Maxchic. B. In Kirks Grocery. C. In Rose Bowl Market. D. In Woolworths.
(3)In which part of a magazine can we read the passage?
A. Food and Drink. B. Life and Culture. C. Health and Sports. D. Holiday and Travel. 【答案】 (1)A
(2)C (3)B
【解析】【分析】主要讲了Robert、Mark、Emily和Eric购物的方式。
(1)细节题。根据Eric: We buy most of our food from the Woolworths near our house. It's also the best supermarket in Australia.可知Eric喜欢在超市购物,故选A。
(2)细节题。根据Emily: If I need to buy something, I like to go to Rose Bowl Market in Pasadena city. It's a local flea market. It's open on the second Sunday every month. The things are always not that expensive because they are second hand.可知Rose Bowl Market的东西不是昂贵的,都是二手物品,故选C。
(3)细节题。根据全文可知主要讲了购物方式,与生活有关,故选B。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
9.阅读理解
As we all know there are all kinds of clubs in US middle schools, such as music club, sports club, chess club, swimming club… But do you know homework club? It is a popular club in many US middle schools. More and more students spend their afternoons at homework clubs. The US middle school students need a quiet place to study. But games, computers and TVs are all around kids at home. So the homework club is just for them to do their homework. The club is quiet and it's good for students to study. Some teachers are there, too. They can answer students' questions and help with their homework.
After the students finish their homework, they can go home. Then they can play games or watch TV happily. So many students like the music club. It's also a good place for them to meet their old friends and make new ones.
(1)The students in US middle schools can go to the homework club . A. in the morning B. at noon C. in the afternoon D. at night (2)What can the students do in the homework club?
A. Learn to swim. B. Play the guitar. C. Watch TV. D. Do their homework. (3)What is NOT true about the homework club? A. The homework club is popular in US middle schools. B. It's good for students to study in the homework club.
C. The teachers in the homework club can help the students study. D. All the US middle school students like the homework club. (4)What is the best title (题目) of the passage?
A. Clubs in US Middle Schools B. Students and Homework C. Homework Club D. Study and Hobbies 【答案】 (1)C (2)D (3)D (4)C
【解析】【分析】本文介绍了美国学生喜欢家庭作业俱乐部,他们在那里可以写作业。并且有老师辅导。
(1)细节题。根据 More and more students spend their afternoons at homework clubs. 可知学生家庭作业俱乐部是在下午,故选C。
(2)细节题。 根据So the homework club is just for them to do their homework可知家庭作业俱乐部是让学生写家庭作业的 ,故选D。
(3)推理题。根据More and more students spend their afternoons at homework clubs可知越来越多的学生去参加家庭作业俱乐部,并不是所有的学生都喜欢这种俱乐部,故选D。 (4)主旨题。根据本文介绍了美国学生喜欢家庭作业俱乐部,可知 Homework Club 家庭作业俱乐部适合做标题,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
10.阅读理解
I'm a police officer. My work is very exciting. It can be dangerous, but I like it. Sometimes I work around the city and sometimes I work in the police station.
I'm an actor. I work in a theatre(剧场)and I work late every night. When there's too much work, I can't relax on weekends. It's a difficult job, but it has lots of fun.
I'm a newspaper reporter. I'm always very busy. I interview(采访)people on the street, and then I go back to the office to write the story. My job is never boring.
I am a bank clerk. I work with lots of money in a bank, but I'm not rich. I meet many people every day. They give me their money or get their money from me. Sometimes I feel it boring.
(1)Where does an actor work?
A. In the police station. B. In a theatre. C. On the street. D. In a bank. (2)What do reporters often do? A. They meet people on the street and ask them questions. B. They work late in a theatre. C. They work with lots of money.
D. They work both around the city and the police station. (3)How does a bank clerk think of his job?
A. It has a lot of fun. B. It's boring. C. It's difficult. D. It's very exciting.
(4)Which of the following is TRUE? A. A police officer always works in the police station. B. An actor can relax many hours every day.
C. A reporter often goes back to the office to write stories.
D. A bank clerk is rich because there are lots of money in a bank. 【答案】 (1)B (2)A (3)B
(4)C
【解析】【分析】本文介绍了几个职业的特点。
(1)细节题。根据文章提到的 I work in a theatre 可知他在剧院工作,故选B。 (2)细节题。根据文章提到的 I interview people on the street可知, 他们在街上和人们见面,故选A。
(3)细节题。根据文章提到的 Sometimes I feel it boring. 可知它很疲倦,故选B。 (4)细节题。根据文章提到的 and then I go back to the office to write the story 可知记者会办公室写故事,故选C。
【点评】本文考查了阅读理解,考查了细节题,做此类题首先熟悉文章大意,然后熟悉问题,带着问题到文章中找出答案,注意细节。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 91gzw.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-2
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务
