2021-2022学年河南省驻马店市某校初二(上)月考英语试卷
一、阅读理解 1.
Mike is 15 years old and Rose is 13 years old. One day they went to see the doctor. Because they had bad colds and coughed terribly. After checking, the doctor gave them two bottles of medicine to take. There are the words on the mark of the bottles: Attention:
(1)Shake well before use.
(2)Take three times daily after meals.
(3)Dose (用量): adults (成人) and children over 15:2 teaspoons children 8-14: 1 teaspoon children 3-7: 1/2 teaspoon.
(4)Not for children below the age of 3. (5)Store in a cold place. (6)Use before December, 2019.
(1)Rose should take ______ a day. Mike should take _______ a day. A.1 teaspoon; 2 teaspoons B.2 teaspoons; 1 teaspoon C.3 teaspoons; 6 teaspoons D.4 teaspoons; 2 teaspoons
(2)The medicine should be kept in ______. A.the sun
(3)Rose should _______ before she takes some. A.shake the medicine well C.not shake the medicine
(4)People aged ______ can not take this medicine. A.2
(5)The medicine left should be ______ after December, 2019. A.eaten in a month C.kept in a cold place 2.
试卷第1页,总15页
B.any place C.hot water D.a fridge
B.eat nothing
D.drink something
B.25 C.13 D.15
B.throw away
D.kept in a warm place
Long long ago , there was a blacksmith(铁匠). He was always unhappy with his life. \"My work is too hot. I want to be a stone(石头)on the mountain. There it must be cool.\" A wise man(智者)answered, \"Go! Be a stone.\" So he became a stone. A moment later, a stone-cutter came and began to cut it.
The stone cried out, \"This hurts! I want to be the sun. That would be great.\"
The wise man said, \"Be the sun.\" And he became the sun. But the sun was much hotter than the blacksmith and the stone, so he said, \"I would like to be the moon.\"
The wise man said again, \"Be the moon.\" And he became the moon. \"This is hotter than being the sun,\" he said, \"for the light from the sun shines on me. I want to be a blacksmith again. That is the best life.\"
But the wise man said, \"I am tired of your changing. You will be the moon forever(永远).\"
(1)Why did the blacksmith want to be a stone on the mountain? A.Because he didn't like working. B.Because he thought a stone wasn't happy.
C.Because a stone on the mountain could see everything. D.Because his work was too hot.
(2)Which of the following is the hottest according to the passage? A.Being a blacksmith.
B.Being a stone on the mountain. C.Being the sun. D.Being the moon.
(3)What is the right order that the blacksmith changed? A.The sun→The moon→The stone. B.The stone→The sun→The moon. C.The moon→The sun→The stone. D.The stone→The moon→The sun.
(4)What CANNOT you learn from the passage?
A.The blacksmith didn't like to work as a blacksmith at first. B.The stone-cutter cut the stone when he came to it.
C.The blacksmith knew what the best life was, but it was too late. D. The wise man made the blacksmith become a blacksmith in the end.
(5)Which of the following can be the best title for the passage?
A.The Most Interesting Work B.A Rich Blacksmith C.Enjoy Your Present Life
试卷第2页,总15页
D.Different Kinds of People 3.
Do you know the movie I, Robot? It tells us a story about the future.
The year is 2035 and robots are just as common as mobile phones. People depend on their robots to do lots of things, for example, babysitting, cooking, doing chores and taking their dogs for a walk. Robots have to follow humans' orders, because humans make them do so. A police officer called Spooner dislikes robots. He doesn't think humans can get on well with their robots at all! But the scientist Susan has different ideas. Susan works on robots' mind and she thinks one day robots will become stronger than humans and help humans to get better.
When Spooner and Susan work together, they find that something is wrong with the world's robots. A few robots have their own thoughts and they're trying to get out of humans' control(控制)! Of course these robots' dream doesn't come true. Humans work hard to control their robots again and they succeed at last.
(1)The story will happen in ______. A.2030
(2)The phrase \"depend on\" in this article means \"______\". A.依靠
(3) Spooner is a ______ and Susan is a ______.
A.scientist; professor C.policeman; doctor
(4)Susan thinks that one day _______.
A.robots can't get on well with humans B.robots will help humans to get better C.robots will have their own thoughts D.robots will control the world
(5)Which of the following is NOT TRUE according to this article?
A.The movie I, Robot talks about the future. B.People use their robots to do everything. C.A few robots want to get out of humans' control. D.At last humans succeed in controlling the robots again. 二、五选五阅读
试卷第3页,总15页
B.2025 C.2035 D.2040
B.悬挂 C.相信 D.运转
B.bank clerk; police officer D.police officer; scientist
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺、内容完整。
Do you make a resolution on New Year's Day? How to make a good resolution?(1)______ ●Plan for the resolution.
It is not enough to have a goal (目标). You need to think out some right steps (步骤) for the resolution. So make your plan.(2)______ And it'll also tell you how to make the goal come true at last. Make a plan is very important. ●(3)______
If you make your plan later, you may forget your resolution gradually (逐渐地). It's important that you start making your plan right now. ●(4)______
You should write your resolution and plan in some places, such as a notebook or your diary. ●Think \"year around\" , not just \"New Year's\".
You can't finish anything in one day. You make a resolution in one day.(5)______ It may need a hundred small steps. New Year's resolution should be a starting point. You must keep a habit of making your resolution come true gradually.
A. It doesn't mean you must finish it in one way. B. Make your plan right away. C. A good plan will tell you what to do next. D. Write down your resolution and plan. E. Maybe the following can help you. 三、填空题
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: What are you going to be when you leave school? B:(1)______.
A: Wow! Sounds interesting.(2)______? B: No, I'm not. I'm going to sing rock music. A:(3)______?
B: Well. I'm going to take singing lessons. A:(4)______?
B: I'm going to start next week.
试卷第4页,总15页
A:(5)______?
B: I am going to take singing lessons in Beijing. 四、完形填空
\"Helen, try to cook for us today,\" my mother called. \"But Mom, I don't know how to cook,\" I said. \"Today I will(1)______ you to cook,\" said my father. I didn't know(2)______ it would go, but I(3)______.
I saw my mother cook rice before, so I did it(4)______.(5)______ when it came to cooking vegetables, I didn't know how to do it. My father asked me to cut(6)______ one cabbage and make other ingredients(原料)(7)______.\" Now put some garlic(大蒜)into the pot. Then,(8)______ some turmeric(姜黄根粉)and put the cabbage. Don't forget to add some salt.\" My father stood next to me and told me what I should do.(9)______ finishing the cabbage, I cooked beef soup.(10)______, I finished cooking the meal in almost two hours. I(11)______ the food to my parents. They ate it and said it was wonderful. At last, it was(12)______ turn to eat the food. I thought it was terrible. From that day on, I learnt to cook. The first experience of(13)______ my own cooking was so terrible, but it taught me a great(14)______. I started respecting(尊重)(15)______, as I learnt that one had to try his best to cook it. (1) A.shake (2) A.what (3) A.decided (4) A.hard (5) A.Because (6) A.up (7) A.ready (8)
试卷第5页,总15页
B.question C.expect D.teach
B.how C.which D.where
B.agreed C.cared D.stood
B.probably C.easily D.already
B.So C.But D. If
B.down C.on D.in
B.traditional C.lucky D.similar
A.fall (9) A.Through (10) A.Quickly (11) A.served (12) A.my (13) A.waiting (14) A.fact (15) A.drink 五、语法填空
B.cover C.pick D.add
B.After C.From D.Before
B.Loudly C.Finally D.Quietly
B.turned C.filled D.shared
B.his C.our D.their
B.reaching C.discussing D.tasting
B.story C.lesson D.discussion
B.fruit C.food D.corn
根据短文内容,用方框中的单词或其恰当形式填空,每词只用一次。
the we forget study up why one different finish quick My dream comes true. Now I'm(1)______ in a great college in London. On the(2)______ day of school, I met my classmate Rose, an old woman.
\"(3)______ are you in college at such an age?\" I asked her. She answered, \"I always dreamed of having a college education in the past and now I'm successful!\" We became friends(4)______.
At the end of the term, I invited Rose to make a speech(演讲)to(5)______ basketball team. I'll never(6)______ what she taught us. She said, \"There are some secrets of staying young and being happy. You have to laugh and find happiness every day. You must have a dream. When you lose your dream, you will find life boring. There is a big(7)
______ between growing old and growing(8)______. Anybody can grow old. That doesn't need any talent or ability. To grow up, you must always find the chance(机会)to change. Have no regrets(遗憾). The people who are afraid of death are those with regrets.\" At the end of the year, Rose(9)______ her college. One week after graduation(毕业), Rose died in her sleep. I will never forget(10)______ great woman.
试卷第6页,总15页
阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
I have a lot of friends. My best friend is Mai. She is 16 years old. She is 2 years older than me. We live in the same town and we began to know each other when we(1)______ very young. Now we are classmates. Mai is tall and thin. She has an oval face(椭圆的脸)(2)______ big eyes, a high nose and a small mouth. Mai is helpful. When her friends have
difficulties, she always tries her best to(3)______ them. Mai is one of the best students in our class. I like studying with her. She always helps me with(4)______ studies. Although we have the same hobbies and interests, we also have some differences. I am sociable(好交际的)and enjoy telling jokes. Mai, however, is serious and quiet. We believe in each other,(5)______ we are good friends. I hope we can keep our friendship forever. 六、书面表达
2018年春晚歌曲《我和2035有个约》里唱到:“奇迹不断地涌现,期待那时再相见,我和2035有个约,约在欢呼雀跃那一天,我亲爱的祖国更加美丽和谐,昂扬屹立新世界。”亲爱的同学们,你想象过未来的生活是什么样子吗?2035年的你又会做着怎样的事情?请你畅想未来,为我们描述一下2035年你的生活吧。要求: (1)文中不得出现真实姓名和学校名称; (2)词数90左右。 ______
试卷第7页,总15页
参与试题解析
2021-2022学年河南省驻马店市某校初二(上)月考英语试卷
一、阅读理解 1. 【答案】 C D A A B
【考点】 推理判断题 细节理解题 说明文阅读 科普知识类阅读 【解析】 此题暂无解析 【解答】
(1)C 推理判断题。根据第一段Mike is 15 years old and Rose is 13 years old.可知迈克15岁,罗斯13岁。再根据Attention: 下边(2)Take three times daily after meals.(3)Dose (用量): adults (成人) and children over 15: 2 teaspoons; children 8-14: 1 teaspoon可知,迈克一天喝6茶匙,罗斯3茶匙。
(2)D 推理判断题。根据Attention: 下边(5)Store in a cold place.可知要存放在寒冷的地方。A太阳下;B任何地方;C热水中;D冰箱里。结合原文,只有D符合题意。 (3)A 细节理解题。根据Attention: 下边(1)Shake well before use.可知,喝药之前要摇匀。
(4)A 细节理解题。根据Attention: 下边(4)Not for children below the age of 3.可知,此药三岁以下的不能喝。只有A项在三岁以下。
(5)B 细节理解题。根据Attention: 下边(6)Use before December, 2019.可知该药的保质期到2019年12月,12月以后就过期了要扔掉。 2. 【答案】 D D B D C
【考点】 记叙文阅读 逸闻趣事类阅读 细节理解题
试卷第8页,总15页
阅读排序型 标题归纳题 【解析】 此题暂无解析 【解答】
(1)D 细节理解题。根据第一段\"My work is too hot. I want to be a stone(石头)on the mountain. There it must be cool. \" “我的工作太热了。我想成为山上的一块石头,那儿一定会很凉快。”可知,铁匠之所以想成为山上的一块石头,是因为他的工作太热了。D项符合文意。
(2)D 细节理解题。根据第三段But the sun was much hotter than the blacksmith and the stone但是做太阳比做铁匠和石头还热及第四段And he became the moon. \"This is hotter than being the sun\"他就变成了月亮。”这比太阳还热”可知,在做铁匠、石头、太阳及月亮的过程中,做月亮最热。D项符合文意。
(3)B 阅读排序题。根据第一段内容:铁匠想变成山上的一块石头;第三段内容:他想变成太阳;第四段内容:他想变成月亮。可知,铁匠变换的正确顺序为:石头→太阳→月亮,B项符合文意。
(4)D 细节理解题。根据最后一段内容,但智者说:“我厌倦了你的改变。你将永远是月亮。”可知,D项“智者最终使铁匠变回了铁匠”与原文不符,无法从文章中得出该结论。
(5)C 标题归纳题。根据倒数第二段\"I want to be a blacksmith again. That is the best life.\"“我想再次做铁匠。那是最好的生活。”可知,铁匠在众多角色(石头→太阳→月亮)转换后,才发现原来的铁匠生活是最好的,但为时已晚,从而告诫人们“要享受现在的生活”,C项适合做文章标题。 3. 【答案】 C A D B B
【考点】 词义猜测题 细节理解题 说明文阅读 文学作品类阅读
Will people have robots?: Section A 【解析】 此题暂无解析 【解答】
(1)C 细节理解题。根据第二段The year is 2035 and robots are just as common as mobile phones. 可知这个故事发生在2025年。
(2)A 词义猜测题。根据本句句意:人们______他们的机器人做许多事,例如照顾孩子,做家务和遛狗。可知,人们应是依靠机器人做这些事。划线词应意为“依靠”。
试卷第9页,总15页
(3)D 细节理解题。根据第二段A police officer called Spooner dislikes robots.和But the scientist Susan has different ideas.可知Spooner是一名,Susan是一名科学家。 (4)B 细节理解题。根据第二段Susan works on robots' mind and she thinks one day robots will become stronger than humans and help humans to get better.可知Susan认为未来机器人会比人类更强大,帮助人们变得更好。
(5)B 细节理解题。根据第二段People depend on their robots to do lots of things...可知人们依靠机器人做许多事,但并非所有的事情都交给机器人去做,所以B项不正确。 二、五选五阅读 【答案】 E,C,B,D,A
【考点】 五选五阅读
Will people have robots?: Section A
Do you want to watch a game show?: Section B 【解析】 此题暂无解析
【解答】
(1)E 根据上一句How to make a good resolution?如何做一个好的决定?和下边给了4个建议,可知,空处应该是Maybe the following can help you.也许以下建议可以帮助你。
(2)C 根据下一句And it'll also tell you how to make the goal come true at last. 它也会告诉你如何最终实现目标。可知,空处应该是A good plan will tell you what to do next.一个好的计划会告诉你下一步该怎么做。
(3)B 根据下一句If you make your plan later, you may forget your resolution gradually (逐渐地).如果你以后制定计划,你可能会逐渐忘记你的决定。可知,空处应该是Make your plan right away.马上制定你的计划。
(4)D 根据下一句You should write your resolution and plan in some places, such as a notebook or your diary.你应该在一些地方写下你的决定和计划,比如一本笔记本或者你的日记。可知,空处应该是Write down your resolution and plan.写下你的决定和计划。 (5)A 根据上一句You make a resolution in one day.你在一天内做出决定。和下一句It may need a hundred small steps.可能需要一百小步。可知,空处应该是It doesn't mean you must finish it in one way.这并不意味着你必须在一天内完成它。 三、填空题 【答案】
(1) I want to be a singer,(2)Are you going to sing country music/…,(3)How are you going to do that,(4)When are you going to start,(5)Where are you going to take singing lessons 【考点】 补全对话 【解析】 此题暂无解析
【解答】
(1)I want to be a singer 根据问句:What are you going to be when you leave school?离开学校后你打算做什么?可知此处应回答想要做什么,由下文I'm going to sing rock
试卷第10页,总15页
music.我要唱摇滚乐。可知应回答“我想成为歌手”。故填I want to be a singer。
(2)Are you going to sing country music/… 根据下句No, I'm not. I'm going to sing rock music.不。我要唱摇滚乐。可知问句是问对方未来想唱什么歌,且为一般疑问句。故填Are you going to sing country music/...
(3)How are you going to do that 根据下句I'm going to take singing lessons.我将去上声乐课。可知问句为问对方打算怎么做。故填How are you going to do that。
(4)When are you going to start 根据答句I'm going to start next week.我将从下周开始。可知问句是问对方打算从什么时候开始。故填When are you going to start。 (5)Where are you going to take singing lessons 根据答句I am going to take singing lessons in Beijing.我将去北京上声乐课。可知问句为问对方去哪里上声乐课。故填Where are you going to take singing lessons。 四、完形填空 【答案】 D B B C C A A D B C A A D C C
【考点】 记叙文完形 副词辨析 介词辨析 形容词辨析 动词辨析 表转折的连词 名词辨析 人生感悟类 固定搭配 宾语从句 其他动词短语
试卷第11页,总15页
物主代词 【解析】 此题暂无解析 【解答】
(1)D 考查动词辨析。根据第一段\"Helen, try to cook for us today,\" my mother called.
\"But Mom, I don't know how to cook,\" I said. “海伦,今天试着给我们做饭吧,”妈妈喊道。“但是,妈妈,我不会做饭,”我说。可以推测出爸爸是要教(teach)“我”做饭。 (2)B 考查宾语从句。I didn't know(2)______ it would go我不知道事情会怎样发展,动词know后面为宾语从句,分析从句句子成分可知,句中已有主语it,此处缺少的为副词how,用来修饰动词go。
(3)B 考查动词辨析。前一句\"Today I will(1)______ you to cook,\" said my father.“今天我要教你做饭,”父亲说。以及第二段“我”在父亲的指导下做饭,可知尽管我不知道事态会如何发展,但是“我”同意(agree)了。
(4)C 考查副词辨析。根据前一句I saw my mother cook rice before可知,“我”以前看到妈妈做米饭,所以做起来很容易(easily)。
(5)C 考查连词辨析。前一句说我以前看到我妈妈做米饭,所以我做起来很容易。而后一句却说______ when it came to cooking vegetables, I didn't know how to do it.______说到煮蔬菜,我不知道怎么做。前后两句为转折关系,故用but。
(6)A 考查动词短语。句意:我爸爸让我切一棵卷心菜。cut up为固定搭配,意为“切细、切碎”。
(7)A 考查形容词辨析。根据上文父亲让我把一棵卷心菜切碎,准备好其他的配料,可知是父亲让我准备好其他配料。ready“准备好”符合题意。
(8)D 考查动词辨析。根据Now put some garlic(大蒜)into the pot. Then,(8)
______ some turmeric(姜黄根粉)and put the cabbage. Don't forget to add some salt.现在往锅里放一些大蒜。然后,加入一些姜黄根粉,把卷心菜放进去。别忘了加些盐。可知父亲在指导“我”往锅里放菜和作料。A落下;B覆盖;C捡起;D加入。结合句意,用add。
(9)B 考查介词辨析。结合语境可知,此处表示:我切碎卷心菜之后,做了牛肉汤。此处填after“在......之后”符合语境。
(10)C 考查副词辨析。根据后面 I(11)______ the food to my parents. They ate it and said it was wonderful. 我把食物端给我的父母。他们吃了,说味道好极了。可知此时“我”最终做好了饭,故用finally。
(11)A 考查动词辨析。A上菜;B转弯;C装满;D分享。根据后一句They ate it and said it was wonderful. 他们吃了,说味道好极了。可知“我”把饭菜端给父母吃了。serve符合题意。
(12)A 考查物主代词。根据I thought it was terrible.我觉得很糟糕。可知此处表示,现在到“我”吃了。故用my“我的”。
(13)D 考查动词辨析。A等待;B到达;C讨论;B品尝。根据上文说,我觉得自己做的菜很糟糕。可知此处表示,我第一次品尝自己做的菜是如此的糟糕。故用tasting。 (14)C 考查固定搭配。teach sb. a lesson为固定搭配,意为“给某人一个教训”。这次学做饭给了“我”一个教训,我开始尊重食物。
(15)C 考查名词辨析。由全文所讲的内容可知,作者人生中第一次学习了做菜。A饮料;B水果;C食物;D玉米。结合文意知此处选food。 五、语法填空 【答案】
试卷第12页,总15页
(1)studying,(2)first,(3)Why,(4)quickly,(5)our,(6)forget,(7)difference,(8)up,(9)finished,(10)the 【考点】
形容词基础知识 副词在句中的作用 选词填空(篇) 定冠词 特殊疑问句 一般将来时 现在进行时 一般过去时 物主代词 不可数名词 【解析】 此题暂无解析
【解答】
(1)studying 考查现在进行时。根据该句中提示词Now, great college及后文I met my classmate Rose. 可知,我实现了我的梦想,现在就读于伦敦的一所大学。故设空处填动词study的现在分词形式studying。
(2)first 考查形容词。结合前文内容:我实现了我的梦想,现在就读于伦敦的一所大学。及后文内容:我遇见了我的同班同学罗丝。可知设空处应该是说:在开学的“第一天”。故设空处填first。
(3)Why 考查特殊疑问句。根据前文I met my classmate Rose, an old woman. 可知,“我”的同班同学罗丝年龄很大了,已过了上大学的年纪,为此“我”为她出现在大学校园里原因,感到很好奇。表原因的疑问副词用why,且位于句首,首字母需大写,故设空处填Why。
(4)quickly 考查副词。根据句子结构分析,可知设空处词修饰动词become,应用一个副词,又结合文意,可推断出“我”与罗丝“很快地”就成了朋友。故设空处填quickly。 (5)our 考查物主代词。根据basketball team及常识可知,设空处应该填一个形容词来修饰basketball team,结合给词,设空处应该是说:我所在的篮球队,即“我们的”篮球队。故设空处填our。
(6)forget 考查一般现在时。结合上文内容:学期结束时,我邀请罗丝来我们的篮球队作演讲。及她下文演讲的内容,可知设空处应该是说:她的演讲让我受益颇多,我永远不会“忘记”她教我们的东西。又由该句中I'll,可知该句为一般将来时,动词应该用动词原形,故设空处填forget。
(7)difference 考查名词。根据后文Anybody can grow old. That doesn't need any talent or ability. To grow up, you must always find the chance(机会)to change. 可知,此处是解释了前文设空处变老与长大的不同之处。设空句为总结句:变老和长大有很大的“区别”。故设空处填difference。
(8)up 考查固定搭配。根据后文To grow up长大,可知设空处填up。
(9)finished 考查一般过去时。根据后文One week after graduation(毕业),可知设空
试卷第13页,总15页
处应该是说:罗丝“完成了”她的学业。又由时间状语At the end of the year,可推断出设空处应用一般过去时,故设空处填finished。
(10)the 考查定冠词。该句中提示词great woman在上文中反复出现,在下文中再次出现时表特指,其前需要加定冠词。故设空处填the。 【答案】
(1)were,(2)with,(3)help,(4)my,(5)so 【考点】 表因果的连词 连系动词 语法填空 其他介词 一般过去时 实义动词 物主代词 【解析】 此题暂无解析
【解答】
(1)were 考查连系动词。此处表示“我们很年轻时就认识对方了”,句子为主系表结构,空处需填入系动词,be动词符合题意。主语为we,由句中的began可知,应为过去时,故用were。
(2)with 考查介词。句意:她椭圆的脸上有一双大眼睛。with“具有”符合题意。 (3)help 考查动词。根据句意:她的朋友有困难时,她总是尽所有努力去______他们。可知此处填“帮助”符合语境。try one's best to do sth“尽某人最大努力做某事”,故此处用动词原形help。
(4)my 考查物主代词。句意:她经常帮助我学习。此处修饰名词studies,且意为“我的”,应用形容词性物主代词my。
(5)so 考查连词。根据句意:我们信任彼此,______我们是好朋友。可知上下句之间为因果关系,前是因,后是果,故用so来连接上下文。 六、书面表达
【答案】
It is really hard to imagine what my life will be like in the year 2035, but I'm sure it will be greatly different from what it is now.
I will be a computer programmer and live in a glass house. All my work will be done online at home. I will have two robots and they will help me with all the housework. They will cook the meals, do the cleaning and even be able to be my driver. In my free time, I will travel all over the world by high-speed train and it will be faster than the plane. In order to save paper and protect the environment, I will only read e-books. I think my life in 2035 is not a dream. 【考点】 提纲作文 【解析】
试卷第14页,总15页
此题暂无解析
【解答】
It is really hard to imagine what my life will be like in the year 2035, but I'm sure it will be greatly different from what it is now.
I will be a computer programmer and live in a glass house. All my work will be done online at home. I will have two robots and they will help me with all the housework. They will cook the meals, do the cleaning and even be able to be my driver. In my free time, I will travel all over the world by high-speed train and it will be faster than the plane. In order to save paper and protect the environment, I will only read e-books. I think my life in 2035 is not a dream.
试卷第15页,总15页
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 91gzw.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-2
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务
