一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析) 1.阅读理解
May 10th is Meg's birthday. She gets a gift. It is a new coat from her sister. The coat is very beautiful and she feels very happy.
One day, Meg finds that a button(纽扣)of her coat is lost. She looks for the button everywhere, but she can't find it. The next day, she doesn't wear that coat to school and feel sad all day. After school, she goes to the clothes shops and wants to buy that kind of clothes. But she feels disappointed.
Meg tells her sister about that, her sister says,\" We can change all the buttons. Then the buttons will be the same.\" The coat is beautiful again and Meg feels happy again. (1)Meg's sister buys for her on her birthday.
A. some buttons B. a new coat C. a new bike D. some flowers (2)How does Meg feel when she doesn't wear that coat?
A. She feels happy. B. She feels bored. C. She feels excited. D. She feels sad. (3)What does Meg's sister do at the end of the story? A. She changes all the buttons of the coat. B. She buys another coat again. C. She buys a button in the clothes store.
D. She goes to the clothes store and changes the coat.
(4)What does the underline word \"disappointed\" mean in Chinese?
A. 兴奋的 B. 失望的 C. 难过的 D. 高兴的 (5)What's the best title for the passage?
A. A lost button B. A lost coat C. A kind sister D. A clothes store 【答案】 (1)B (2)D (3)A (4)B (5)A
【解析】【分析】文章大意:五月十日是梅格的生日,她姐姐送给她一件大衣,她很喜欢,一天大衣上的口子掉了,配不上同样的口子。她很难过,他的朋友告诉他,都弄下来换成其他同样的扣子,于是她照做了,大衣又重新漂亮了。
(1)细节理解题,根据 She gets a gift. It is a new coat from her sister. 可知在她生日的时候,姐姐给她买了一件大衣,故答案是B。
(2)细节理解题,根据 The next day, she doesn't wear that coat to school and feel sad all day. 可知,梅格不能穿大衣的时候,很难过,故答案是D。
(3)细节理解题,根据 her sister says,\" We can change all the buttons. Then the buttons will be the same.\" 可知梅格的姐姐把大衣所有的扣子都换掉了,故答案是A。 (4)词义猜测题,根据 After school, she goes to the clothes shops and wants to buy
that kind of clothes. But she feels disappointed. Meg tells her sister about that, 可知划线单词的意思是失望的,故答案是B。
(5)标题判断题,根据文章内容可知,本文主要以梅格的大衣扣子丢失说起的,故答案是A。
【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,词义猜测题和标题判断题,细节理解题比较简单,一般可以直接在短文中找到答案。词义猜测题则需要结合具体语境推测出单词的意思。标题判断题需要弄清楚短文的意思,归纳中心,凝练句式,最终获得答案。
2.阅读理解
Mr. King goes to a dinner party. He is wearing old clothes. He comes into the room. But people in the room don't look at him. They don't ask him to sit at the table.
Mr. King goes home and puts on his good clothes. He goes back to the party. Everyone in the room stands up and smiles at him. They give him very good food to eat. Mr. King takes off his coat, and puts it in the food and says, \"Eat, coat!\" The other people ask, \"What are you doing?\"
He answers, \"I'm asking my coat to eat the food. When I wear my old clothes, you don't look at me or ask me to sit down. But now you give me very good food. Now I see, you give the food to my clothes, not to me!\"
(1)Mr. King goes to the dinner party, but people in the room don't look at him, because__________.
A. he doesn't come for car B. he is young C. he is wearing his old clothes D. he is old (2)Mr. King goes home to _________ his __________ clothes.
A. put on…good B. puts on…fine C. take off…good D. wears…good (3)Mr. King goes back to the party. People in the room stand up and smile at him, because ___________.
A. he is wearing his old clothes B. he is wearing his good clothes C. he is putting on his good clothes D. he comes in a very good car
(4)Mr. King takes off his good coat and ________ it _________ the good food. A. ask… to eat B. lets… to eat C. asks … to eat D. ask…eat (5)Now Mr. King sees the good food is ____________.
A. for he B. for his good clothes C. for him D. for his 【答案】 (1)C (2)A (3)B (4)C (5)B
【解析】【分析】本文讲述了金先生穿旧衣服的时候,人们不会和他客气,但是换上新衣服就不一样了。
(1)细节题。根据 He is wearing old clothes. He comes into the room. But people in the room don't look at him. 可知金先生去参加晚宴,但是房间里的人不看他,因为他穿着旧衣服,故
选C。
(2)细节题。根据 Mr. King goes home and puts on his good clothes 可知金先生回家穿他的好衣服,故选A。
(3)细节题。根据 Mr. King goes home and puts on his good clothes. He goes back to the party. Everyone in the room stands up and smiles at him 可知金先生回到派对上。房间里的人站起来对他微笑,因为他穿着他的好衣服,故选B。
(4)推理题。根据 Mr. King takes off his coat, and puts it in the food and says, \"Eat, coat!\" 金先生脱下外套,放进食物里,说:“吃吧,外套!” 可知金先生脱下他的好外套,让它吃美味的食物,故选C。
(5)细节题。 根据Now I see, you give the food to my clothes, not to me 现在我明白了,你把食物给我的衣服,不是给我 可知现在金先生明白了美味的食物是给他的好衣服的,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
3.阅读理解
Hello! I am Joy. I'm a girl. I'm eleven. I'm in Class Eight, Grade Seven. This is my friend, Joan. She is twelve. She is a high school student(中学生). She is in Class Seven, Grade Eight. My English teacher is Miss White, but her English teacher is Miss Green. Look(看)!That's my mom. She's a Chinese(语文, 中文) teacher. (1)____ is in Class Eight, Grade Seven.
A. Joan B. John C. Joy (2)Joan is Joy's(乔伊的)____.
A. teacher B. friend C. student (3)Joan is ____.
A. eleven B. twelve C. thirteen (4)Joy's (乔伊的)English teacher is ____.
A. Miss White B. Miss Green C. Joy's mom (5)Joy's mother is ____.
A. a student B. a friend C. a Chinese teacher 【答案】(1)C (2)B (3)B (4)A (5)C
【解析】【分析】这篇短文中Joy介绍了自己和她的好朋友Joan。Joy今年11岁了,她在7年级8班。她的好朋友是Joan,Joan在8年级7班。短文中Joy还提到了他们的英语老师以及她的妈妈。
⑴细节理解题。根据短文的开头Hello! I am Joy. I'm a girl. I'm eleven. I'm in Class Eight, Grade
Seven可知,Joy在7年级8班,故选C。Joan在8年级7班;John在短文中并没有提到。 ⑵细节理解题。根据短文中This is my friend, Joan可知,Joan是Joy的好朋友。故选B。teacher 老师;student 学生,不符合文意。
⑶细节理解题。根据短文中This is my friend, Joan. She is twelve.可知,Joan今年12岁了。故应该选B。
⑷细节理解题。根据短文中My English teacher is Miss White, but her English teacher is Miss Green.可知,Joy的英语老师是White, Joan的英语老师是Green。故选A。
⑸细节理解题。根据短文的最后一句话That's my mom. She's a Chinese(语文, 中文) teacher.可知,Joy的妈妈是一名语文老师。故选C。
4.阅读理解
Let's look at the picture. The boy's name is John. The girl in a white blouse is his sister, Rose. The other one in a yellow blouse is his sister, Mary. John and his sisters are students in No. 11 Middle School. The two sisters are in Class Three, Grade One, but John is in Class Two, Grade Two. The man and woman are their father and mother. The man is a worker and the woman is a teacher. The old man and the old woman are John's grandfather and grandmother. The family is a big one.
(1)There are ______ people in the family.
A. five B. six C. seven D. eight (2)Mary is in a _____ blouse and Rose is in a ______ one.
A. yellow; white B. white; yellow C. yellow; blue D. black; red (3)John's sisters are _____.
A. not students B. in the same class C. in Grade 2 D. in different middle schools (4)The sisters' _____ is a teacher.
A. father B. grandfather C. mother D. grandmother (5)Which of the following is NOT true?
A. The family is a big one. B. John and his sisters are in the same school. C. The man's son is in Grade 2. D. The two girls have two brothers. 【答案】(1)C (2)A (3)B (4)C (5)D
【解析】【分析】这篇短文给我们介绍了John一家人的一张照片,他家里一共有7口人,是一个大家庭。他和他的两个妹妹在同一个学校学习。他的爸爸是一名工人,妈妈是一名老师。
⑴推理判断题。根据这篇短文中提到的人名可知,这一家里一共有7口人,他们是John、Rose、Mary、他们的父亲和母亲、他们的爷爷奶奶。故应该选C。
⑵细节理解题。根据短文中The girl in a white blouse is his sister, Rose可知,Rose穿着白色的衣服;以及根据短文中The other one in a yellow blouse is his sister, Mary可知,Mary穿着
黄色的衣服。故选A。
⑶细节理解题。根据短文中The two sisters are in Class Three, Grade One,可知,Rose和Mary两姐妹都在一年级三班,因此他们在同一个班里。故选B。
⑷细节理解题。根据短文中The man and woman are their father and mother. The man is a worker and the woman is a teacher.可知,他们的妈妈是一名老师。故选C。
⑸推理判断题。根据The family is a big one可知A的说法是正确的;根据John and his sisters are students in No. 11 Middle School.可知B说的也是正确的;根据John is in Class Two, Grade Two可知C说的也对;根据The boy's name is John. The girl in a white blouse is his sister, Rose. The other one in a yellow blouse is his sister, Mary.可知,Rose和Mary有一个哥哥叫John,故D不对。
5.根据短文内容,选择正确答案。 C
The Daily Mirror says that spring comes early but the BBC says it comes late. Who is right? The answer is a bit of both.
We all have an idea of what spring means - many flowers, warmer weather, more rain, birds' singing and so on. If you think when the thrushes (画眉) sing, spring comes, then it's late this year. If you think when flowers come out, spring comes. Then it's early. Bluebells? Spring can be right on time.
There are many things in spring, but they don't all come at the same time. Some may come early, and some may come late. So we don't define spring by looking at one animal or plant. We must watch many things to define it. Do you think so? (1)The Daily Mirror says that ______.
A. winter comes early B. spring comes early C. winter comes late D. spring comes late (2)Spring means a lot of things EXCEPT ______ according to the passage.
A. many flowers B. warmer weather C. more rain D. animals' crying (3)What does the underlined word “define” in the last paragraph mean?
A. To make up one's mind. B. To describe or state clearly what something is. C. To cause harm to something. D. To make something grow larger. (4)The best title of the passage can be ______.
A. Spring Comes Early B. Spring Comes Late C. Spring Comes on Time D. How to Define Spring 【答案】 (1)B (2)D (3)B (4)D
【解析】【分析】短文大意:每日镜报说春天会来的早,但是BBC说春天会来的晚,谁说的对呢?答案是两者都有道理。
(1)根据文章第一句 The Daily Mirror says that spring comes early but the BBC says it comes late. 可知B正确。
(2)根据第二段内容 We all have an idea of what spring means - many flowers, warmer weather, more rain, birds' singing and so on. 可知选D。
(3)最后一段的意思是“春天有很多东西,但是他们并不都是同时到来,有的来的早一些,有的来的晚一些,所以我们不能只看到一种动物或植物就给春天下定义,我们必须观察好多东西才能给春天下定义。”由此可知difine 是“定义,使明确”的意思,故选B。 (4)整篇文章讲述的是我们如何定义春天,故How to Define Spring可知作文文章的标题,选D。
【点评】这篇文章稍有难度,个别小题需要根据相关内容进行推理总结。首先要认真阅读短文,注意前后联系,掌握短文大意,然后带着问题再读短文,找出相关段落,分析总结,判断出正确选项。文章所设试题主要考查细节查找,做题关键是找出原文的根据,认真核查小题和原文的异同。
6.根据短文内容,选择正确答案。 Hello, friends!
My name is Zhou Dan. I'm a Chinese girl. I'm twelve. I'm from Zhengzhou, China. Do you know Zhengzhou? It's in the middle of China. I'm in No. 8 Middle School. There are about 900 students and 50 teachers in our school. It is a good school in Zhengzhou: I'm in Class 2 Grade 7. There are 49 students in our class: 29 girls and 20 boys. My English teacher is Miss Zhao Dan. Our names are almost the same, right? She is nice to me. We're good friends. I like English, and I like music, too. I want to find a pen-friend. Please write to me. Yours, Zhou Dan
(1)Zhou Dan is from _________ .
A. England B. China C. Germany D. Japan (2)Zhengzhou is________ of China.
A. in the south B. in the east C. in the west D. in the middle (3)There are ________ girl students in Zhou Dan's class.
A. 20 B. 50 C. 49 D. 29 (4)Zhou Dan and her English teacher are good ________.
A. friends B. boys C. players D. neighbors 【答案】 (1)B
(2)D (3)D (4)A 【解析】【分析】
(1)根据信的落款可知这封信是 Zhou Dan 写的,再根据文章内容 My name is Zhou Dan. I'm a Chinese girl. I'm twelve. I'm from Zhengzhou, China. 可知周丹来自中国,故选B。 (2)根据文章内容 Do you know Zhengzhou? It's in the middle of China.可知郑州位于中国中部,故选D。
(3)根据文章内容 There are 49 students in our class: 29 girls and 20 boys. 可知周丹班上有29名女生,故选D。
(4)根据文章内容 My English teacher is Miss Zhao Dan. Our names are almost the same, right? She is nice to me. We're good friends. 可知周丹和她的英语老师是好朋友,故选A。 【点评】本文浅显易懂,各个小题都能在文中找到适当依据。只要认真阅读短文,注意前后联系,就能顺利完成阅读。文章所设试题主要考查细节查找,做题关键是找出原文的根据,认真核查小题和原文的异同。
7.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
Chinese people believe that a full moon stands for family reunions (团聚). So on the Mid-Autumn Festival, people look at the Moon and feel happy about a united family. But do you know there are many interesting stories about the Moon?
In China, Chang'e flying to the Moon is a famous legend. Houyi and Chang'e were husband and wife. One day, Houyi got a magic pill. Being curious, Chang'e took the pill herself. Her body became light and she flew to the Moon. She had to stay there forever.
In Greek legend, Artemis is the goddess of the Moon. She takes care of the hunt and animals. In India, the god of the Moon is Soma. Soma has four hands. If a baby is born on a full moon day, Indian people believe he or she is lucky.
(1)Chinese people believe that a full moon stands for ________.
A. good luck B. success C. family reunions D. bad luck (2)In Chinese legend, ________.
A. Chang'e got a magic pill B. Chang'e flew to the Moon C. Houyi gave Chang'e the pill D. Houyi took the pill (3)Why could Chang'e fly to the Moon?
A. Because she liked the Moon. B. Because she hated her husband.
C. Because she was curious. D. Because she became light after eating the pill. (4)According to the article, we learn that ________. A. Artemis is the goddess of the Moon in Greek legend B. Soma takes care of the hunt and animals C. a baby born on a full moon day is Soma's kid D. Soma has four legs 【答案】 (1)C
(2)B (3)D (4)A
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍中国中秋节满月的寓意及关于三个月球的有趣的故事。
(1)细节理解题。由 Chinese people believe that a full moon stands for family reunions.可知中国人认为满月代表家庭团聚。故选C。
(2)细节理解题。由 In China, Chang'e flying to the Moon is a famous legend.可知在中国,嫦娥奔月是一个著名的传说。故选B。
(3)细节理解题。由Being curious, Chang'e took the pill herself. Her body became light and she flew to the Moon. She had to stay there forever.可知因为嫦娥自己吃了药。她的身体变得轻盈。故选D。
(4)细节理解题。由 In Greek legend, Artemis is the goddess of the Moon. 可知阿耳特弥斯是希腊传说中的月亮女神,故选A。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
8.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A long time ago, people thought that the Sun went round the Earth. In some countries people even said that the Sun was a god (神). They thought the god drove across the sky each day on a golden horse. Now we know the Earth goes round the Sun. It takes the Earth a year to go all way round the Sun. Today men even know how far it is for the Earth to go round the Sun. They tell us that the Earth travels over a thousand miles a minute on its journey round the Sun. The Sun is really a star. It is much bigger than the Earth and it is very hot. Some people have been to the Moon but we know that no one can ever go to the Sun. It is far too hot for people to live anywhere near it. The Sun is about three hundred thousand times heavier than the Earth and more than a million times larger.
(1)A long time ago, people said the Sun was ________. A. a golden horse of god B. a god on a golden horse C. a god with a golden dress D. a golden horse
(2)People can never live anywhere near the Sun because it is ________. A. far too hot B. cold enough C. very cool D. cool enough (3)The underlined word here means \"________\".
A. 时间 B. 次数 C. 倍数 D. 乘以 (4)One year is ________. A. the time for the Earth to turn round B. the time the Earth travels one thousand miles C. one circle the Earth goes round the Sun
D. the journey of the Earth 【答案】 (1)B (2)A (3)C (4)C
【解析】【分析】大意:本文讲述地球绕着太阳转,太阳很热,太阳比地球要大很多,它的体重是地球的3百万倍而且是地球的一百万倍大。
(1)细节题。根据 They thought the god drove across the sky each day on a golden horse.可知,很久以前,人们说太阳是一位骑着马的神仙,故选B。
(2)细节题。根据It is far too hot for people to live anywhere near it.可知,太阳太热以至于没有人能在它附近住,故选A。
(3)词义猜测题。根据It is much bigger than the Earth and it is very hot. The Sun is about three hundred thousand times heavier than the Earth and more than a million times larger. 可知,太阳比地球要大很多,它的体重是地球的3百万倍而且是地球的一百万倍大,可推出times的意思为倍数,故选C。
(4)推断题。根据常识可知,地球绕太阳公转一圈为一年,故选C。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
9.根据短文理解,完成下列各题。
Do you like sports? Do you only watch sports on TV? Please join(加入)our school sports clubs(俱乐部). Let's play sports and have fun!
Tennis Club and tennis balls. For boys and girls. Call Mrs. Black at 822-8787. Volleyball Club The sport is fun. For girls only. Phone number: 826-9432. Baseball Club An interesting ball game. For boys and girls. Call Miss. Hand at 881-5610. (1)Call Mrs. Black and join the_________ club. A relaxing sport. Only for boys. Call Mr. Brown at 828-3848. Ping-pong Club and ping-pong balls. For boys and girls. Phone number: 821-4466. Soccer Club A great tennis collection. Many tennis bats A great ping-pong collection. Many ping- pong bats
A. soccer B. volleyball C. baseball D. tennis
(2)_________ clubs are for boys and girls.
A. Two B. Three C. Four D. Five (3)Boys can't go to the_________ club.
A. volleyball B. basketball C. ping-pong D. soccer (4)If(如果) you want to join the baseball club, you can call_________.
A. 826-9432 B. 828-3848 C. 881-5 610 D. 821-4466 (5)Soccer is a_______ sport.
A. difficult B. last C. relaxing D. boring 【答案】 (1)D (2)B (3)A (4)C (5)C
【解析】【分析】这篇短文中给我们介绍了某个学校里的几个运动俱乐部,短文中一共有五个俱乐部,分别是网球俱乐部、乒乓球俱乐部、排球俱乐部、足球俱乐部和棒球俱乐部。
(1)细节理解题。这篇短文中给我们介绍了几个运动俱乐部的情况,根据第一个Tennis Club中Call Mrs. Black at 822-8787可知,如果你想参加网球俱乐部,就可以给Black夫人打电话。故选D。
(2)细节理解题。根据这五个俱乐部的介绍中可知,有三个俱乐部是男孩、女孩都可以的,一个是Tennis Club, 一个是Ping-pong Club,还有一个是Baseball Club。故选B。 (3)细节理解题。根据短文中第三个俱乐部Volleyball Club排球俱乐部中For girls only可知,这个俱乐部只要女孩,所以男孩不能参加。故选A。
(4)细节理解题。本题问到如果你想参加棒球俱乐部,那么应该拨打哪一个电话号码,根据第五个俱乐部Baseball Club中给出的电话号码881-5610可知本题选C。
(5)细节理解题。根据短文中第四个俱乐部Soccer Club中A relaxing sport可知,足球是一项令人放松的运动。故选C。
【点评】日常生活类短文阅读。本文有一定的难度,对于第一次无法理解的题目可以先放放,待整个文章都看完后题目答完后再集中精力来解答所缺的题目,理解说明对象的功能及运行原理是关键。
10.阅读理解 Students Subjects Time ideas(观点) Anna Kate Jack Ted art math P.E. 1:00 p. m. Wednesday, Friday 1:00 p.m. Monday, Thursday interesting and relaxing interesting boring 9:00 a.m. Monday, Tuesday, Thursday difficult, not interesting history 10:30 a. m. Wednesday, Friday (1)Anna has art on ________. A. Monday and Friday B. Wednesday and Thursday C. Wednesday and Friday D. Monday and Thursday (2)Kate doesn't like ________ because she thinks it's difficult.
A. art B. math C. P.E. D. history (3)Jack thinks P.E. is ________.
A. difficult B. boring C. interesting D. relaxing (4)Ted has ________ history class(es) a week.
A. one B. two C. three D. four (5)The art and P.E. classes are at ________.
A. 9:00 in the morning B. 5:00 in the afternoon C. 10:30 in the morning D. 1:00 in the afternoon 【答案】 (1)C (2)B (3)C (4)B (5)D
【解析】【分析】本文介绍了四个学生最喜欢的科目及其观点。
(1)细节理解题。根据第二行1:00 p. m. Wednesday, Friday,周三、周五的下午一点钟,可知是周三和周五,故选C。
(2)细节理解题。根据第三行math及difficult, not interesting,数学,困难的但是有趣的,可知凯特不喜欢数学,认为它是难的,故选B。
(3)细节理解题。根据第四行P.E.及interesting,体育,有趣的,可知杰克认为体育是有趣的,故选C。
(4)细节理解题。根据第五行history及10:30 a. m. Wednesday, Friday,历史,周三和周五的上午十点半,可知两节历史课,故选B。
(5)细节理解题。根据第二行art,1:00 p. m.,美术,下午一点钟,第四行P.E.,1:00 p.m.,体育,下午一点钟,可知都是下午一点钟,故选D。 【点评】考查阅读理解,注意根据题目去文章找到相应信息。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 91gzw.com 版权所有 湘ICP备2023023988号-2
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务