新版小学六年级上册英语阅读理解练习题含答案解析
一、阅读理解
1.阅读理解阅读填表。
Some students are not happy today. Amy is angry, because she can't go to the park and have a picnic on the weekend. What should she do? She should take a deep breath and count to ten. Tony wants to be strong, but he is thin now. So he should do more exercise. What's wrong with Mary? She is ill. She should see a doctor. And John thinks he gets a cold. He should wear warm clothes. Name Tony Mary What's wrong? What should he/she do? ________ ________ see a doctor wear warm clothes thin ________ ________ angry ________ get a cold 【答案】Amy;take a deep breath and count to ten;do more exercise;ill;John   【解析】【分析】这篇短文介绍了四位同学的身体和情绪状况和应该如何处理.  (1)这是细节理解, 根据短文句子Amy is angry(Amy生气了)可知是Amy生气, 应填: Amy. (2)这是细节理解, 根据短文句子She should take a deep breath and count to ten.(她应该深呼吸并数到10.)可知应对措施是:深呼吸并数到10, take a deep breath and count to ten. 故答案为: take a deep breath and count to ten.
(3)这是细节理解, 根据短文句子So he should do more exercise. (因此他应该多做锻炼.)可知应该do more exercise\"多做锻炼\". 故答案为: do more exercise.
(4)这是细节理解, 根据短文句子What's wrong with Mary? She is ill. (Mary怎么了? 她病了.)可知是ill\"病了\". 故答案为: ill.
(5)这是细节理解, 根据短文句子John thinks he gets a cold. He should wear warm clothes.(约翰认为他感冒了. 他应该穿上厚衣服.)可知是约翰John. 故答案为: John. 【点评】这是考查阅读能力的题目. 对于这道题目, 首先应该搞清楚表格的结构, 然后根据短文补全表格.
2.阅读理解根据短文内容,判断文后句子的正误。
My name is Amy. Tomorrow is Saturday. We have no classes. My parents aren't going to work, but we are going to be very busy tomorrow. My mother is going to buy something for next week. My father is going to visit my aunt and uncle. I'm going to the bookstore by bus. Then I'm going to buy a dictionary. Tomorrow evening we are going to visit my grandparents and have a big dinner. After that we are going to the cinema. I think we are going to have a nice weekend. (1)Amy's mother is going to buy something for next week.
(2)Amy's father is going to visit his grandparents in the morning.
(3)Amy is going to play computer games with his sister.
(4)Tomorrow evening Amy is going to watch TV.
(5)Tomorrow evening they are going to the cinema.
【答案】(1)1 (2)0 (3)0 (4)0 (5)1
【解析】【分析】(1)根据文中句子My mother is going to buy something for next week.,可知答案为正确。故填:正确。
(2)根据文中句子 My father is going to visit my aunt and uncle.,可知答案为错误。故填:错误。
(3)文中没有出现词组play computer games,可知答案为错误。故填:错误。 (4)文中没有出现词组watch TV,可知答案为错误。故填:错误。
(5)根据文中句子Tomorrow evening we are going to...After that we are going to the cinema.可知答案为正确。故填:正确。
【点评】此题考查阅读判断。先在文章中找到和题干相关的信息,再进行判断分析。
3.阅读理解阅读下列短文,选择正确答案。
My name is Jim. My favourite day is August l8th, because it's my birthday. I am very happy on that day. I eat eggs for breakfast. Then my friends come to my home and play with me. We sing and dance. Someone plays the piano and someone plays the guitar. Lunch is very nice. After lunch, my parents take me to see a movie. My favouritemovies are comedies and action movies. After dinner, my parents, my sister and I watch TV. Then I go to bed at ten thirty. I don't do my homework on that day. I am very tired but happy on my birthday. (1)Jim's birthday is      .
A. August 8th                 B. August 18th                 C. December 8th                 D. December 18th (2)Jim's favourite movies are      .
A. comedies                        B. action movies                        C. thrillers                        D. A and B (3)Jim goes to bed at      .
A. 10:30                                   B. 10:13                                   C. 10:00                                   D. 3:10 (4)Does Jim do his homework on his birthday?
A. Yes, he does.                B. No, he doesn't.                C. No, he isn't.                D. I don't know. (5)How is Jim on his birthday?
A. Tired.                   B. Happy but not tired.                   C. Tired but happy.                   D. Happy 【答案】(1)B (2)D (3)A (4)B (5)C
【解析】【分析】该短是吉姆的自我介绍。
(1)细节阅读,根据My favourite day is August l8th得知吉姆的生日是8月18日,故选B。
(2)细节阅读,根据My favourite movies are comedies and action movies. 得知他最喜欢的电影是喜剧和动作片。故选D。
(3)细节阅读,根据Then I go to bed at ten thirty.得知他的睡觉时间是10点半,故选A。 (4)细节阅读,根据I don't do my homework on that day. 得知吉姆生日那天不做作业,故选B。
(5)细节阅读,根据I am very tired but happy on my birthday.得知生日那天吉姆又累又高兴,故选C。
【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。
4.阅读理解读短文,回答下列问题。
Joe is my pen pal. He is 12 years old. He is from Australia. He lives in Sydney. He likes Chinese. He likes reading Chinese books. His favourite food is Chinese food, too. Every week, he studies Chinese. He loves China. On the weekends, he usually does word puzzles and play football. He is an interesting boy. (1)How old is Joe?
(2)Where does Joe live?
(3)What are Joe's hobbies?
(4)What does Joe do every week?
(5)Is Joe an interesting boy?
【答案】 (1)He is 12 years old.
(2)He lives in Sydney.
(3)He likes Chinese and reading Chinese books.
(4)He studies Chinese.
(5)Yes, he is.
【解析】【分析】大意:短文讲述了乔的年龄,居住地,爱好和在周末经常做什么事情。 (1)句意:乔多大了?根据Joe is my pen pal. He is 12 years old.可知乔12岁了,故答案为He is 12 years old.
(2)句意:乔住在哪里?根据He lives in Sydney.可知乔住在悉尼,故答案为He lives in Sydney.
(3)句意:乔的爱好是什么?根据He likes Chinese. He likes reading Chinese books. 可知乔喜欢汉语和读中文书,故答案为He likes Chinese and reading Chinese books.
(4)句意:乔每周做什么?根据Every week, he studies Chinese. 可知乔每周都学习汉语,故答案为He studies Chinese.
(5)句意:乔是个有趣的男孩吗?根据He is an interesting boy.可知乔是个有趣的男孩,故答案为Yes, he is.
【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句写出答案。
5.阅读理解阅读短文,判断正误。
I'm Lily. I am 12 years old. I like singing and dancing. I want to be a magician. My father is a lion tamer. My mother is a computer game tester. She likes computer. My father and my mother don't like playing baseball. But I often play football with my friends after class. Do you like me? Let's be good friends.
(1)Lily wants to be a magician.     (2)Lily's father is a lion tamer.     (3)Lily's mother likes playing football.     (4)Lily's father doesn't like playing baseball.     (5)Lily often plays football with my friends.     【答案】(1)1 (2)1 (3)0 (4)1 (5)1
【解析】【分析】文章大意:本文主要Lily的自我介绍。
(1)句意:Lily想成为魔术师。根据 I want to be a magician. 可知主人公想当魔术师,故答案为:正确。
(2)句意:Lily的爸爸是个训狮者。根据My father is a lion tamer. 可知她爸爸是个训狮者,故答案为:正确。
(3)句意:Lily的妈妈喜欢踢足球。根据My mother is a computer game tester.可知她妈妈是电脑游戏测试员,故答案为:错误。
(4)句意:Lily的爸爸不喜欢打棒球。根据My father and my mother don't like playing baseball.可知她爸爸妈妈都不喜欢打棒球,故答案为:正确。
(5)句意:Lily经常跟朋友们踢足球。根据But I often play football with my friends after class. 可知她经常课下跟朋友踢足球,故答案为:正确。
【点评】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。